Kommerszant: Lehet, hogy fogva tartották Szvetlana Cihanouszkaját

2020. augusztus 11. 14:27
Az orosz hírportál forrásai szerint egy második, nemrég megjelent videó a fogva tartásra utalhat.

A belarusz elnökjelölt, Szvetlana Cihanouszkaja újabb videóüzenete jelent meg az interneten. Arra kérte a fehéroroszokat, hogy ne vonuljanak a terekre, ne lépjenek fel a rendőrség ellen. A felvétel során úgy tűnt, mintha egy korábban elkészített szöveget olvasna fel.

Az első videó

Korábbi hírek arról számoltak be, hogy Szvetlana Cihanouszkaja elhagyta Fehéroroszországot és Litvániában van. Előző nap viszont még azt mondta, hogy nem fogja elhagyni az országot. Aztán a litván külügyminisztérium arról számolt be, hogy Cihanouszkaja Litvániában tartózkodik. Az első videóüzenetben Cihanouszkaja elmondta, hogy egyedül hozta meg a döntést, miszerint elhagyja az országot. Felszólította az embereket, hogy vigyázzanak magukra, és megjegyezte, hogy „a gyermekek a legfontosabbak az életünkben”.

A második videó

A második videóban Szvetlana Cihanouszkaja megköszönte az elnökválasztáson való részvételt. Azt mondta: a belarusz nép meghozta saját döntését és meleg szívvel gondol mindenkire, aki támogatta egész idő alatt. Cihanouszkaja felszólított mindenkit a törvény tiszteletben tartására. Hangsúlyozta, hogy nem akar vért és erőszakot. Arra kért mindenkit, hogy ne szálljon szembe a rendőrséggel, ne menjen ki a terekre, hogy ne veszélyeztesse az életét. „Vigyázzatok magatokra és a szeretteitekre” – mondta el Szvetlana Cikhanouszkaja az új videóban.

Fogva tartották?

A Mediazona felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a videót egy kormányhoz közeli Telegram-csatorna tette közzé, és a forrásról sem volt hivatkozás. A szoba ablakai, ahol a felvételt rögzítették, redőnyökkel vannak lezárva. A videó rögzítésének helye és ideje ismeretlen. A BBC azt is megjegyzi, hogy Szvetlana Cihanouszkaja ugyanazokat a ruhákat viselte, mint előző nap, amikor panaszt tett a Választási Bizottságnak. Néhány médium biztosra veszi, hogy fogva tartották az ellenzéki vezetőt – írta a Kommerszant.

Összefoglalva: a Kommerszant értesülései és Cihanouszkaja stábjának nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy Cihanouszkaja még nyomás alatt állhatott, amikor a másodikként megjelent videót felvették Fehéroroszországban, de azt követően Litvániába utazott.

(Mandiner, Kommerszant)

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokunk az érdekel, hogy mi történik?

tegyuk fel hogy igaz, miert nem
jelentkezett egybol Litvaniabol es kozolte hogy kenyszeritettek?
azert mert nem igaz, kacsa az egesz.

lehet hogy epp most verik Litvaniaban mert nem akarja bejelenteni hogy a gonosz Lukasenko fogvatartotta?

Belarusz kis túlzással az oroszokból élt. Belpiaci áron kapta az oroszoktól az olajat, azt finomította majd eladta a "finomítvány" felesleget ( benzin, diesel etc.) világpiaci áron. Szerintem meg Lukasenko nem akart hozzányulni az Elnökjelölt nőhöz, a legegyszerűbb az volt, hogy átteszi Litvániába.

Szerinte nem bukta el. Fordított etedményt mond.
Ha azok a szsvazók akik Likasenkót akartál tsartanak majd egy 400-ötszáuezres demondtráciĺót Lukasenko mellett, akkor nem lesz gyanús az eredmény.
Mint itt az első békemenet.

Egy a tutti. Szél Detti Orbán tömlöcében sínylődik, mert 430 ezer szavazatával mégsem lett ME.

No meg a "menekülés közben hátba lőtte magát" klasszikus esete...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés