Közvélemény-kutatás: a brit muszlimok fele antiszemita

2020. augusztus 10. 13:10

Ráadásul a fiatalok és magasan képzettek között sem alacsonyabb a zsidógyűlölet, mint a társadalom más rétegeiben – írta meg a Neokohn.

2020. augusztus 10. 13:10
null

A londoni Henry Jackson Társaság által készített tanulmány szerint a brit muszlimok mindössze 13%-a véli úgy, hogy az Egyesült Királyságban élő zsidók lojálisabbak hazájukkal, mint Izraellel. 44%-uk szerint ennek éppen a fordítottja igaz. Ezzel a véleménnyel a teljes brit lakosság 24%-a ért egyet – olvasható a zsido.com oldalán. A brit muszlimok 34%-a abban is hisz, hogy a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a globális bankrendszer felett. A teljes társadalomban 18% vélekedik hasonlóan. A zsidók politikai túlhatalmával kapcsolatban 33% és 15% az arány.

A muszlimok több mint fele szerint a zsidóknak túl nagy a befolyása

A muszlimok több mint fele azt is gondolja, hogy a zsidóknak túlzott befolyásuk van a fegyveriparra, a médiára és a szórakoztatóiparra is. A kutatásból kiderült az is, hogy az általános vélekedés ellenére, a fiatalok és magasan képzettek között nem alacsonyabb az antiszemitizmus, mint a társadalom más rétegeiben. „A zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek túl sokáig voltak büntetlenül terjeszthetőek a muszlim közösségeken belül. Sajnálatos módon a kutatás eredményei jól mutatják, hogy mi lett ennek a következménye. Fájó kijelenteni, de túl sok, Nagy-Britanniában működő muszlim közösségben nézik el az antiszemita uszítást” – mondta Dr. Rakib Ehsan, a kutatás egyik vezetője.

A brit muszlimok a zsidókat kedvelik a legkevésbé

Amikor hozzám hasonló brit muszlimok felemelik a szavukat a közösségeinkben burjánzó zsidóellenesség ellen, nagyon gyakran kell a hittestvérek zaklatását elviselniük” – tette hozzá. A felmérésből az is világossá vált, hogy a brit muszlimok a zsidókat kedvelik a legkevésbé a vallási csoportok közül. A legtöbb szimpátiát a keresztények kapták, őket a szikhek, a buddhisták és a hinduk követték. Nem meglepő, de Izrael elutasítottsága is a legmagasabb volt. A muszlimok az Egyesült Királyságot kedvelik a legjobban, majd a Palesztin Autonómia, Szaúd-Arábia, Irán, India, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína következik.

Az integrálódott muszlimok körében kisebb az antiszemitizmus

Érdekes módon azok a muszlimok, akik hetente legalább háromszor-négyszer mecsetben imádkoznak, kedvezőbben látják mind a zsidókat, mint a zsidó államot. Ők mindössze egy kérdésben radikálisabbak társaiknál: 55%-uk állítja, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint az Egyesült Királysághoz. Igaz azonban az is, hogy szerintük a muszlimok is inkább Szaúd-Arábiához lojálisak, Nagy-Britanniával szemben. A számok akkor válnak biztatóbbakká, amikor a brit társadalomba mélyebben integrálódott, más társadalmi csoportokkal is kapcsolatot tartó muszlimok válaszait nézzük, mert az ő esetükben 20-30%-kal kevesebben fogékonyak az antiszemita ideológiára – írta meg Neokohn.

Fotó: Vendégek egy kávézóban a brit főváros Soho nevű negyedében 2020. július 4-én. A koronavírus-járvány enyhülése miatt Nagy-Britanniában a mai naptól kinyithattak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítottak az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályon is. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2020. augusztus 12. 07:31
"... a brit muszlimok fele antiszemita" Ki vett fel pénzt ezért a "kutatásért"? Felháborító! Minden muszlim antiszemita, már amennyiben ennek a szónak értelmet tulajdonítunk. Ugyanis a fajgyűlöletre van egy nemzetközileg elfogadott szó, - a rasszista. A rasszizmuson belül megkülönböztetni az antiszemitákat, önmagában is rasszizmus. Az iszlám vallás két részre osztja az emberiséget, hívőkre és hitetlenekre, azaz mindenki másra. A mindenki másban benne vannak a zsidók is, ezért rasszisták és egyben "antiszemiták" is. Arról nem is beszélve, hogy Izrael létrejötte óta minden más népcsoportnál jobban utálják a zsidóságot, minimum annyira, mint régen a német nácik.
duzur
2020. augusztus 11. 12:20
Ezt nem hiszem el ! Jóval több ! Hisz ez identitásuk egyik alapköve. Az egyetlen elv ami összefogni képes ugy az arabokat mint a muszlimokat szerte a világon...
Saksafar
2020. augusztus 10. 22:20
Akkor ezt kukába is dobhatjátok, mert biztosan nem csak a fele, de ez miért újdonság? Az invázió előtt nem tudtátok?
Zsolt75
2020. augusztus 10. 20:45
Sose gondoltam volna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik