Megnyíltak a szavazóhelyiségek Fehéroroszországban

2020. augusztus 9. 7:49
Megnyíltak a szavazóhelyiségek a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, a választás fő esélyese a mandátumért hatodszor induló hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, a választás fő esélyese a mandátumért hatodszor induló hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka. Nem hivatalos közvélemény-kutatások szerint mindazonáltal megszorongathatja őt egy politikusi tapasztalat nélküli ellenzéki női jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja. A vasárnapi szavazás helyi idő szerint reggel nyolckor (közép-európai idő szerint 7 óra) kezdődött, a szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, ezután teszik közzé az exit poll eredményeket.

Az elnökválasztás előtt keddtől négy napig előzetes választást is tartottak, amelyen a központi választási bizottság vasárnap reggeli közlése szerint a választásra jogosultak 41,7 százaléka adta le voksát. Összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált az elnökválasztásra a 9 és fél milliós országban. A választáson öt jelölt indul, de némi esélye Lukasenkával szemben csak Szvjatlana Cihanouszkajának, a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger feleségének van. Félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, míg Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos. Elemzők szerint a koronavírus-járvány elhibázott kezelése ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát.

Az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta, és az a jelölt lesz a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi. Az előző, 2015-ös elnökválasztás előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott, a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt. Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt. A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vész részt, jelen lesznek viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.

Fotó: A tiltakozást jelképező fehér szalaggal a csuklójukon tartanak autós flashmobot tüntetők Minszkben 2020. augusztus 7-én, két nappal a fehéroroszországi elnökválasztás előtt. A 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt. Az elnökválasztás előtt Lukasenka legfőbb riválisai közül az egyiket bebörtönözték, a másik külföldre menekült, a választási bizottság csak öt elnökjelölt indulását engedélyezte. (MTI/ EPA/ Taccjana Zenkovics)

(MTI)
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés