Magyar Bálinték kitalálták, hogyan lehet megdönteni a „bűnöző maffiaállamot”

2020. augusztus 7. 11:38
Kivonulás a parlamentből, a miniszterurazás vége. És persze szakértők, szakértők.

A rendszerkritikai alapállás stratégiája címmel közölt dolgozatot az ÉS augusztus 7-i számában Magyar Bálint SZDSZ-alapító, volt oktatási miniszter és Kozák Márton szociológus (a Wikipédia szerint 2002 és 2010 között Magyarral együtt a SZDSZ delegáltja a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében). 

Azokhoz szólunk, akiknek nem tetszik, amiben élünk, ez a szabadságokat megfojtó, hatalommal visszaélő, érdemteleneket bűnszervezeti eszközökkel gazdagító, tömegeket szegényítő, jogtipró, úrhatnám világ. Nekik tudniuk kell: nem pusztán egy kormány, hanem egy rendszer az, amitől meg kell szabadulni” – szól a cikk felütése.

A szerzőpáros szerint a rendszer lebontásához először is tisztában kell lenni a magyar autokrácia természetével. Ennek létrejöttében – írják – az ő oldaluknak is része volt. Mégis: „A kormány (…) rosszul kormányzott, de nem ez vezetett a 2010-es autokrata fordulathoz”, elvégre más közép-európai országokban sem váltottak ezért rendszert. Szerintük a 1990-ben létrehozott közjogi rendszer „nem tudta megvédeni a hatalommegosztást szolgáló rendet a hatalom kizárólagos birtoklására törekvő erőktől”, nem nyújtott megfelelő keretet a nyugati típusú berendezkedés működtetésére. 2010-re Magyarország weimarizálódott, és egy „politikai ragadozó” a rendszer konstrukciós hibáit a maga szolgálatába állította.

Idézik a World Justice Project Rule of Law megállapítását, miszerint a hatalommegosztás magyarországi mértéke Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán átlaga alá süllyedt. Magyarék „patronális autokráciaként”, „bűnöző maffiaállamként” hivatkoznak Magyarországra. „A rendszerkritikai paradigma alapján felépülő ellenzéki cselekvés alfája és ómegája, hogy Orbán rendszerére, mint illegitim, bűnöző államra tekintsünk” – írják.

A mai rendszert ezért nem szabad Nemzeti Együttműködés Rendszerének hívni („mert azzal elismernénk, hogy a rezsim együttműködésre törekszik a nemzet nem kormánypárti szereplőivel”), sem illiberális demokráciának („mert azzal nem létező dologról állítanánk, hogy létezik”), sem hibrid rezsimnek (mert „elkeni” az autokrácia konkrét jellemzőit), sem neofeudalizmusnak (mert a vazallusi függések valaha törvényes viszonyok voltak), de még fasisztoid, neofasiszta vagy neonáci rezsimnek sem („mert a rendszer ideológiaalkalmazó, nem ideológia vezérelt”) – húzzák alá a megengedő Magyarék.

Nincs kormányváltás rendszerváltás nélkül: a nemzet szabadságharcot kényszerül vívni egy bűnöző kormányzattal szemben az emberi méltóság védelmében, a szabadság helyreállítása és egy igazságosabb társadalom érdekében” – állítják.

Ennek feltételei pedig a következők: a „rendszerépítő versenyt” az előválasztásra kell korlátozni, „máshonnan ki kell zárni”. Ki kell vonulni a rendszerlegitimáció szimbolikus tereiből, vagyis a parlamentből, ami „az autokrata akaratának bábszínháza” (viszont a választást nem kell bojkottálni). Az ellenzék ne miniszterelnök vagy miniszter urazzon, „pusztán nevükön említse a klán tagjait”, és ne kérjék Orbánt bocsánatkérésre, elhatárolódásra, mintha lenne az értékeiknek egy közös tartománya.

A közös alapelvek ezek: „a demokratikus viszonyok és a joguralom helyreállítása, a rendszer bűnszervezeti jellegének felszámolása, a társadalmi igazságosság biztosítása, a nyugati orientáció melletti elkötelezettség megerősítése, a korrupt keleti autokratáktól való függés felszámolása, a környezetvédelmi szempontok következetes érvényesítése”. Hozzáteszik: „A közösen felkért, összeszokott, az ellenzéki pártok bizalmát élvező szakértői csoportok képezhetik egy leendő kormány bázisát.” 

Állandó ellenzéki koordinációs szervezetet kell létrehozni, a tárgyalások kívánatos eredménye egy ellenzéki választási párt létrehozása. Az egyesült ellenzéknek saját napirendet kell diktálnia, be kellene fejezni az elkülönült akciózgatást, közösen eltervezett, elhatározott és végrehajtott akciókat kell indítani. Követelni kell a választási tér egyenlőségét az állami médiumokban és a közterületi plakáthelyeken. A választási csalás ellen közös adatbázist kell létrehozni, hogy minden szavazókörzetben biztosan legyenek ellenzéki szavazatszámlálók – vizionálják Magyarék.

Megjegyzik: az a „fájdalmas tény”, hogy ellenzéki térfélen csak a kormányzat „ellehetetlenítési szándékainak” kitett „marginalizált” pártok (DK, Jobbik, Momentum), „részben domesztikált” pártok (LMP, MSZP) vagy csak formálisan létező pártok (Párbeszéd) működnek.

A Fidesz korábban is nehezen törődött bele hatalma elvesztésébe. Megjósolható, még inkább így lenne ez most is, amikor gazdasági bűncselekmények sorozata jellemzi kormányzását. (…) A Fidesz már 2002-ben kétségbe vonta az általa bonyolított választások tisztaságát, hiszterizálta híveit, a vele szimpatizáló szélsőségesek blokád alá vették az Erzsébet hidat. A 2006-os választásokat követően bizonyítottan részt vett a tévészékház ostromának szervezésében. A 2019-es önkormányzati választásokat követően az ellenzéki irányítás alá került önkormányzatokat gátlástalanul fosztja meg jogkörei, vagyona és bevételei jelentős részétől. A 2010-es rendszerváltás óta különböző ürügyekkel (környezetvédelmi katasztrófa veszélye, migránshelyzet, járványveszély) teremtette meg azon jogi lehetőségek körét, melyekben nyílt önkényuralmi kormányzást alkalmazhat” – olvasható a dolgozat végén.

Összesen 230 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De tényleg törekedett együttműködésre a vírussal kapcsolatban. Többször is.
Az ellenzék nem akar kell nstruktiv lenni. Vagy nem tud.
Az ellenzéki képviselők nem fognak kapni vonulni, kényelmes a hely, nincs felelősség és kell a pénz.

Én csak azt látom, hogy Magyar Bálint is majd beledöglik, hogy nem a rokonai, barátai és üzletfelei vannak hatalmon.
Hogy az milyen lenne, azt már láttuk.
Minden tekintetben rosszabb.

Ez már a végső fázis. Tudományoskodó agyhalál.

És azt te mondod meg, hogy melyik kormány számít antidemokratikus rezsimnek, ugye?

Megelőztél a mondandóddal.

"a nemzet szabadságharcot kényszerül vívni egy bűnöző kormányzattal szemben az emberi méltóság védelmében, a szabadság helyreállítása és egy igazságosabb társadalom érdekében”
Lásd még: Békeharc, Azé a föld, aki megműveli, Mindenki szükségletei szerint

A térségben Magyarország az első a bérek emelésében

"Ez lett mára a szabadság és az igazságosság egykori fenegyerekéből"

---A kormány 2010 óta 200 milliárd forintot költött a CT- és az MRI-vizsgálatok finanszírozására
---Idén 770 milliárd forinttal fordított többet a kormány az egészségügyre, mint a 2010-es költségvetésben.

Mióta nemzeti kormány kormányoz, nem 10, de nem is 20-30%-os az infláció.
keményen, 2-3%, nullák nélkül.

Az a liberálisnak alapból jár, nehéz munkát vállalnak magukra.
Ha helyzetbe kerülnek, segítenek mindenkinek, még több kamatot fizetni a Gyurka bácsi-csapatnak...

Tudom, tudom, de mit lehet tenni, ilyen ez a popszakma.
Az eü-gumik ára viszont csökkent, az elektronikáé szintén, ez van.
Komolyra fordítva: mit gondolsz, minek nő az ára?
Ha a celebek, a csápoló fiatalok, a számítógép-nemzedék elkezdene gyümölcsöt, almát termelni, szerinted, akkor is emelkedne az ár, vagy csökkenne?
Nincs már ember, egyre kevesebb, aki ilyen alantasságokra adná a fejét, és ez ellen kellene az Indexeknek, 444-eknek meg a többinek érvelni, okossággal, emberséggel.
Nem jön ni azzal, hogy klímaváltozás.
Miért van a klímaváltozás?
Mert a mezőgazdaság átállt az organikus, ember alapú termelésről az ipari termelése.
Csakhogy annak ára van.

Navracsics, Áder, Lázár, három valódi nagyágyu volt.
ma egy sincs, sajnos ilyen a Fideszben.
Miért?
Az embernek az az érzése, valahol, tudat alatt, minden Fideszes Orbán Viktornak akar megfelelni, ez a baj.
Nem is hiszem, hogy ezt Viktor igényelné.

Az általad említett időszakban nem volt választás. Volt egy jelölt, a Hazafias Népfront jelöltje, arra lehetett szavazni. Érdekes módon mindig 98% felett szavaztak rá. Ha a saját történelmünket se3m ismered, minek pofázol bele mások mondanivalójába?

2011-ben, 9 hónappal a választás után már megvolt a forgatókönyv:

https://24.hu/belfold/2012/01/..

EGy politikus ne szimpatikus legyen, hanem hatékonyan képviselje azt, amiért rá szavaztam.

Míves előkészítése ez az utcai harcoknak. Kár, hogy nincs rá igény.

"A 766 jelölt közül 71-en nem a Hazafias Népfront listáján indultak, amivel az 1947-es választások, azaz 38 év óta először nyílt valódi alternatíva a választók előtt. Ötvennégy helyen hármas, négy helyen négyes jelölés is volt, 42 választókerületben pótválasztást is kellett tartani. 1947 után először kerültek be a kommunistákkal nem kollaboráló, annak kontrollja alatt nem álló személyek is. Az úgynevezett 71 „spontán jelölt” közül 32-en jutottak be, igaz köztük MSZMP-tag is volt (pl. Király Zoltán, aki Komócsin Mihály nyugalmazott megyei párttitkár ellenében jutott be Szegedről) viszont egyikük sem számított valóban ellenzékinek."

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Azért ezt nem vetném össze a mai helyzettel, de te nyugodtan ragaszkodj a hülyeségeidhez, hidd el, engem nem zavar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés