Így húzta magára Karácsony Gergely a Lánchíd-tendert

2020. augusztus 5. 13:29

Írta: Kereki Gergő
Karácsonyék vagy a Demszkyék által megbízott cégeket akarják helyzetbe hozni, vagy csupán előre meg akarják magyarázni a szavazóiknak, hogy miért Mészáros Lőrinc nyert.

Budapest főpolgármestere kedd este hosszú percekig magyarázta az ATV-ben, miért nem sikerült kilenc hónap után a hatályos jogszabályoknak megfelelő közbeszerzést kiírnia a BKK-nak.

Ismert, a Közbeszerzési Hatóság megállapította a Lánchíd-tender jogellenességét, miután a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást. A főváros a jogszabályban előírt 8 év helyett 10 éves referencia-időszakot írt volna elő a pályázó cégeknek. Karácsony az ATV műsorában ezt azzal indokolta, hogy ebbe a 10 éves referencia-időszakba így beleesne a Margit híd felújítása is, amely 2012 elején fejeződött be, és amelyet a Közgép konzorciumi vezetése mellett az A-Híd Zrt. és a Strabag közös konzorciuma végzett el.

A budapesti városvezetés tehát a Közgép, az A-Híd Zrt. és a Strabag hármas valamelyikének szeretne lehetőséget teremteni a Lánchíd-projekt kapcsán. Az aligha elképzelhető, hogy a Mészáros Lőrinc üzlettársaként is ismert Szíjj László cégével, a Közgéppel szeretné megnyeretni a projektet a fővárosi önkormányzat. Maradt tehát a forrásaink szerint baloldali kapcsolatokkal rendelkező A-Híd Zrt. és a Demszky-éra alatt magát rommá nyerő Strabag (egy időben úgy is gúnyolták az SZDSZ-t, hogy Strabag Demokraták Szövetsége). A főpolgármester indoklását még azzal is megfejelte, hogy mészároslőrincezésbe kezdett („van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia” – így Karácsony), az volt kivehető a szavaiból, hogy olyan közbeszerzést próbáltak kiírni, amelyen Mészáros Lőrinc cégeinek kevesebb az esélye nyerni, de „ezzel együtt is a munkát el kell végezni, ha ezek a cégek vannak, akkor ezek tudnak pályázni, a Lánchidat meg kell újítanunk” – tette hozzá beletörődően.

„Aggályos Karácsony magyarázata”

Lapunk egy önkormányzati közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberrel is beszélt, aki merőben szokatlannak nevezte azt, hogy egy városvezető ennyire részletekbe menően foglalkozik közbeszerzések kiírásával, annak konkrét szövegezésével. Szerinte a közbeszerzési kiírások megfogalmazása alapvetően jogi, műszaki munka, amely a szakemberek kompetenciája. A jogtechnikai, műszaki részletekbe a városvezetők nem szoktak belefolyni. Az pedig finoman szólva is „aggályos, hogy egy polgármester gyakorlatilag élő adásban elmondja, hogy úgy próbáltak kiírni egy közbeszerzést, hogy azon konkrétan meghatározható cégek is elindulhassanak. Karácsony mondatait úgy is lehet értelmezni, hogy Mészárosékat ki akarták szorítani, és

helyzetbe akarták hozni a Demszkyék által a Margit híd felújítására megbízott cégeket.

Gondoljunk bele mi lenne, ha egy jobboldali politikus kezdene el arról beszélni, hogy – jogszabályok, műszaki paraméterek ide vagy oda –, de úgy kellene meghatározni a referencia-időszakot, hogy abba bizonyos, számukra kedves cégek is beleessenek.”

Karácsony előre magyarázza, hogy miért Mészárosék nyernek

Egy másik forrásunk szerint a közbeszerzés kiírásával kapcsolatos baki „szándékos színjáték” a főváros részéről. Szerinte nem sok olyan cég van a magyar piacon, amely alkalmas lenne a Lánchíd felújítására.

„Nagyon kevés olyan cégünk van, aki képes lenne egy ekkora projekt kivitelezésére. Ne felejtsük el, nem egyszerű hídfelújításról van szó, hanem egy műemléki felújításról is. Ez többletkövetelményeket támaszt a kivitelezővel szemben. Ebből következik, hogy Mészáros cégei aligha megkerülhetőek a piacon. Ezt szerintem érzik Karácsonyék is, és előre próbálják magyarázni a saját véleményvezéreik, szavazóik előtt, hogy miért Mészáros vagy valamilyen a sajtóban korábban Mészárossal összekapcsolt cég nyerte a közbeszerzést. Mit szólna az egyszeri balliberális értelmiségi, ha meglátná, hogy hiába történt váltás október 13-án, egy jobboldalhoz sorolt cég nyeri a fővárosi tendereket.

Mit szólna a Klubrádió betelefonálója egy újabb Mészáros-győzelemhez?

Ezt előre el kell magyarázni a tábornak. Elő kell adni, hogy Karácsony Gergely megpróbálta, küzdött, csak azok a fránya jogszabályok, na meg a kormányzati hatóság. Szándékos előremenekülés ez.”

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt.)

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Máma még hasad tovább ez a Gergő fiú?
Tegnap este ATV-s szabadságharcosként kiváló alakítást nyújtott a "Hogyan váljunk angolnává, a kellemetlen kérdések előli kisiklás művészete" című szánalomoperában...
Majd nem sokkal később a világba üvöltötte: Ő, Karácsony üldözve van. (Orbányék által.)

Ez már az ötödik hasadt Karácsony-elme:
1. Karácsony Szeretnivalóan Ügyetlen Gergő
2. Karácsony Mifiúnk Biciklis Gergő
3. Karácsony Facebook Gergő
4. Karácsony Angolna Gergő
5. Karácsony Üldöznek Gergely
Egy hiányzik, amiért a mára már bús - és jól átb.szott - pesti nép megválasztotta:
Karácsony Munkás Gergely.

Bzmg, ez teljesen hülye. Saját maga vallja be, hogy beavatkozik egy közbeszerzésbe, hogy ne az általa utált személy nyerjen? Ez hülye? Te, szűkagyú idióta, ez bűncselekmény!

Ha ezt tényleg saját maga mondta az ATV, akkor ez az ember tényleg menthetetlen. Ilyet bzmg nem mondunk el nyilvános adásban. Sőt, lehetőleg sehol nem mondunk ilyet nyíltan, hiszen van rá esély, hogy titokban rögzítik a beszélgetést.

Válaszok:
ThunderDan | 2020. augusztus 5. 17:38

Még nem néztem meg az ominózus riportot, de így leirat alapján is eléggé hajmeresztő. Hogy valaki ennyi év politikában töltött év után, a tavaly őszi lehallgatása után (amikor arról beszél, hogy őt elássák Zuglóban, ha nem nyer, meg hogy a saját elvtársai fenyegetik). Őszinteségi rohamot nem az ATV-ben, vagy Szabó Tímea jelenlétében kell kapni, ha a pszichológusodnál vagy a gyóntatódnál.

És azt gondolta, hogy az ATV az a baráti közeg, ahol megnyílhat? Értem, hogy próbálja magyarázni azt, miért nincs már kiírva a tender, de ha arra utal, hogy valakit helyzetbe akar hozni, ezért csinálj, amit csinál, azért könnyedén vád alá helyezhetik.

Kezdettől fogva nyilvánvaló, hogy erről szól a Lánchíd körüli politikai játszma. Most kiderült, a hosszas erőlködés ellenére sem találtak megoldást arra, hogy nekik visszaosztó céget hozzanak ki győztesként a tenderben. De ezek tényleg balf(ácán)ok. Beadták a szöveget, hátha nem veszi észre a hatóság a szabálytalan pontot, majd miután mégis észrevette, maga a 'főnök' vallja be nyilvánosan, hogy korrupcióra törekedtek.

A Fidesz/kormány nyilván azt akarta demonstrálni, hogy ha ők írják ki a pályázatot, akkor is Mészáros nyer, tehát nem igazak a politikai vádaskodások. Számukra azonban ennek a megoldásnak még kedvezőbb is a politikai értéke.

Ha már nem tudták megoldani, hogy a nekik visszaosztó cégre írják ki a tendert, akkor forráshiányra hivatkozva át kellett volna adniuk az államnak a Lánchidat és legalább ismét mutogathattak volna az 'oligarchákra'. Persze ahhoz nem lett volna szabad előtte összevissza beszélniük a pénzről.

A számukra megfelelő pályázat összehozásáért Draskovics volt a felelős. Miután belebukott ki viszi el a balhét? Természetesen ez a szerencsétlen h. Még hasznos is Gyurcsányéknak, hiszen az a céljuk, hogy semmiképp ne lehessen 2022-ben közös miniszterelnök-jelölt.Válaszok:
pollip | 2020. augusztus 5. 16:24

Ezért felesleges volt újraregisztrálnod.
X

Hát persze, hogy kivigyék az országból a "lóvét", amit mi fizettünk be adóként! Hány pályázatot nyernek Dániában, Svédországban és Norvégiában külföldiek? Főleg a mi régiónkból. És ha ők olyan tiszták, akkor miért vádolták nemrég az amerikaiak a svéd repülőgépgyártó céget korrupcióval? Komolyan azt gondolja, hogy a 'nyugati' cégek nem korrumpálnak? Ön minimum naiv.

Ha novemberben kiírják a tendert, akkor belefertek volna a nyolc évbe:-) elszúrták, de többszörösen:-)

Mészáros helyében nem pályáznék.
A főváros az élő faba is belekötne, semmit nem venne át, szívatás lenne.

Jól látod: ez egy színjáték. :)

De. Látod, a villamosokkal is szórakoznak.

Egy dologról teljesen elfelejtkezünk. Most hallottam az Infoban, hogy teljes gőzzel elindult állami pénzből ( 35 mrd) a Rákóczi híd melletti vasúti híd felújítása és bővítése. ( három vágánya lesz a kettő helyett) Leragadtunk a Lánchídnál és más fontos fejlesztést észre sem veszünk.

Továbbá ugyanezen az alapon akkor Demszky-t és a ballibet kellene felkérdezni (16 év Tarlós 9 évével szemben).

:)

Ha "most vasárnap" újra választás lenne, én Monica Belluccit dugnám meg.

Szerintem történelmi távlatból egyértelmű lesz majd, hogy a 2010-es évek olyasfajta fellendülést jelentettek Budapesten (és persze az országban is), mint mondjuk a dualizmus virágkora anno.

De hát Orbán takarodj meg Tarlós takarodj...

Ez ugye csak egy vicc?!?
Ha csak a tömegközlekedést veszem, ottis nagyságrendi a fejlődés 2010-hez képest. És akkor ez tényleg csak egyetlen téma, amúgy napestig lehetne sorolni a beruházásokat, fejlesztéseket...

A Strabag és az A-Híd most is indulni fog és annyi pozitívum van a dologban, hogy egy bonyolult régi hídon ( Margit) már bizonyítottak. Nem örülnék annak, ha egy Nemzeti Jelképen, mint legolcsóbb ajánlattevő egy amatőr dolgozna. ( A Margit Hídnál is többszöri áremelés volt, amit azzal magyaráztak, hogy egy régi szerkezet hibái csak a kibontás után látszanak, amiben van valami.)

Szerintem erősen túlbecsülöd Karácsony politikusi-értelmi képességeit. :)

A Rákóczi híd bizonyos elemeit is újra kellett festeni pár év után még 2011-ben. Úgy látszik, hogy ma így építkeznek...

Ön hány osztályt végzett barátom? Négyet? Ötöt? Bár olvasni akkor is kell tudnia. A jogszabályokat tudni illik le szokták írni és bárki el tudja olvasni, még Draskovics és Karácsony urak is. A jogszabálynak a sérelmezett pontja már megvolt akkor is, amikor ezek az idióták beadták a hatósághoz a közbeszerzési kiírást.

Azt már önnek nem kell tudnia, de a közbeszerzési törvény nagyon bonyolult, ezért az ilyen kiírásokat formailag mindenki hozzáértő jogászokkal készítteti elő. A jogászok pedig ilyen hibákat nem szoktak a szövegben hagyni, mert ahhoz nem kell szakértelem, hogy kiolvassák a törvényből, 8 vagy 10 év van odaírva. Ezt a hibát csak szándékosan, a kiíró döntése alapján hagyhatták benne. Ez nem kérdés, hiszen Karácsony utólag is felvállalta, hogy tudatos döntés volt.

Miről beszélünk? Csupán az a kérdés, miért ezt a politikai döntést hozták. Kinek jó ez? A kormányzatnak biztosan. Nekik biztos nem. Pontosabban Gyurcsányéknak igen, mert ez a h. Karácsony elvállalta Draskovics helyett a kudarcot.

1995-ben adták át azt a hidat, azaz a bevonat úgy 15 évet bírt. Összehasonlításként a Petőfi híd felújítása 1980-s, azaz 40 éves. Ez a festék már jogosan tönkremenőfélben van, de általában egy (folyami) híd korrózió védelmének 25-30 évet ki kell bírnia..

Nem tudok róla, hogy létezne magyar atomerőmű-építő cég. Csak beszállítók jöhetnek szóba. A vasutat pedig még nem tudjuk, ki fogja építeni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés