A nyafogásról

2020. augusztus 4. 18:55

Cser-Palkovics András
Facebook
Az a szervezet, ami csak békeidőben képes ellátni a kötelező feladatait, válságban pedig szinte azonnal külső segítségre szorul: életképtelen.

„Erősek a magyar közéletben azok a hangok, melyek szerint az Orbán-kormányok kiüresítették az önkormányzatokat, beszűkítették mozgásterüket, elveszik a függetlenségüket. Mindeközben ugyanezek a hangok a koronavírus-járvány idején kevesellték az állami támogatást, segítséget és éles kirohanásokat intéztek a kormány ellen, nyílt leveleket írtak, és a megszokott kommunikációs arzenál minden fegyverét kilőtték a kormányra, mivel véleményük szerint az nem segített eleget az önkormányzatoknak.

Polgármester és közszereplő kollégáimnak el kellene dönteniük, hogy melyik verziót szeretnék: a teljes autonómiát, vagy azt, hogy az állam bármikor, az ő tetszésük szerint átvállaljon felelősségi területeket (ld. idősotthonok járvány idején). Az ugyanis nem megy, hogy az önkormányzat és a polgármester csak békeidőben autonóm, mondhatni szuverén, ha a beüt a baj, akkor pedig nyílt leveleket írogat, hátha majd az állam kihúzza a pácból. Nem! Az a szervezet, ami csak békeidőben képes ellátni a kötelező feladatait, válságban pedig szinte azonnal külső segítségre szorul: életképtelen. Szerencsére ez nem a teljes magyar önkormányzati rendszert minősíti, hiszen a többség derekasan megállta a helyét a járványidőszakban is. Igen tudom, sok város – a legtöbb város – nem rendelkezik olyan forrásokkal, olyan gazdasági erővel, mint Székesfehérvár, tehát én könnyen beszélek.

Talán így van, ugyanakkor a panaszos polgármesterek közül senki sem csődöt jelentett, nem tömeges elbocsátásokat akart megakadályozni, vagy nem építési nagyprojekthez kérte az állam segítségét. A panaszáradat védőfelszerelések beszerzéséről szólt az önkormányzati feladatok körébe tartozó egészségügyi alapellátás számára vagy a COVID-19 tesztelésekről az önkormányzati fenntartású idősotthonok részére. Az idősotthonok fenntartása, bár óriási szakértelmet és jelentős anyagi forrást is igényel, töredéke csak a mostani önkormányzati feladatkörnek, hát még a 2010-esnek. Egy jól szervezett önkormányzati és intézményi apparátus, mely szakértelmében bízik a polgármestere és vannak tartalékok a költségvetésében, biztos vagyok benne, hogy a 2010-es hatáskörökkel is megállta volna a helyét. Ha azonban a polgármester első reflexe mást hibáztatni, felfele mutogatni az nem városvezetés, az nyafogás. A nyafogással semmi gond nincs kávéházi beszélgetéseken, azonban bármilyen közösséget, várost vezetni panaszkodással nem lehet. A nyafogó vagy nem ér el semmit, viszont még gyengének, áldozatnak is tűnik, vagy tehetetlenségével kiprovokálja, hogy valaki más elvégezze az ő felelősségi területébe tartozó feladatok, ekkor viszont feleslegessé tette magát. Az önkormányzati szektor sajátossága, hogy a nyafogó semmittevők itt egész sokáig elvegetálhatnak,

Demszky Gábor 5 ciklusos főpolgármestersége jó példa erre, legalábbis vidéki szemmel. De tisztelettel kérek minden polgármester kollégát: ne térjen vissza a tehetetlenség a magyar önkormányzati szektorba. Nagyon messzire vezet az, ha nem a cselekvőképességre törekszünk az önkormányzati világban, ugyanis előbb az állam, majd hosszabb idő után maguk a polgárok érzik fölöslegesnek az önkormányzatot, ha az minden kihívást hárít, és nem tettek, hanem a szavak intézményeként viselkedik. Ha az államtól elvárjuk, hogy egyenlő partnerként tekintsen ránk, akkor ehhez méltóan is kell cselekednünk! Az önkormányzatiság ugyanis a cselekvés szabadságát, de egyben a cselekvés képességét is jelenti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én szóltam. Kar volt MZP-vel leülni beszélgetni. Azóta MZP kimondta, hogy Szfvár polgármesterét a tanulatlan szegények választották meg. Szfvár egyébként nem szegény város, viszont fideszes. MZP nincs képben.

Valszeg. Ennyire nem kéne toleránsnak lenni az ellenzékkel. Ha Tóth József fel beszélget, az más kategória, mint a hazug MZP. Sajna nem felemelte magához, hanem MZP húzta le a saját hazug szintjére.

Fehérváron az első perctől kezdve meg volt szervezve az idősek ellátása főtt kajaval vagy bevasarlassal, ki mit igényelt. A vírus elején minden postaládába bedobtak kettő maszkot. Fehérvár állta a sarat, pedig sokáig ez volt az országban a második legfertőzöttebb megye.

Szerintem is. Mindennek ellenére CsPA jól kezelte a helyi dolgokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés