A KMKSZ megalapozatlannak tartja Magyarország vörös besorolását

2020. augusztus 03. 18:40

Az ukrán kormányzat augusztus 1-jétől változtatott a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán, ami miatt többek mellett Magyarországot a zöldből a vörös zónába sorolta át.

2020. augusztus 03. 18:40

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában – tájékoztatta a magyar szervezet hétfőn közleményben az MTI-t

Ez a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, és jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak – emelték ki közleményükben. A KMKSZ elnöksége hozzátette: nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mihamarabb vizsgálják felül ezt a döntést, és a járványügyi helyzet becslésénél olyan nemzetközileg is elfogadott tényezőket vegyenek figyelembe, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére. „Az átmeneti időszakban is fontosnak tartjuk a kölcsönösség elvének betartását, a magyar-ukrán határtól számított harminc kilométeres övezetben való karanténmentes közlekedés lehetőségének biztosítását ukrán részről is” – hangsúlyozta a kárpátaljai magyar szervezet.

Az ukrán kormányzat augusztus 1-jétől változtatott a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán, ami miatt többek mellett Magyarországot a zöldből a vörös zónába sorolta át. Zöld zónába ezentúl azokat az országokat sorolják, amelyekben az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni. Az ukrán egészségügyi tárca által a honlapján közzétett táblázat szerint Magyarországon százezer lakosra csak 2,26 beteg jutott, ami jóval jobb az ukrajnai adatnál, amely jelenleg most 33,02 beteg, de a növekedés 108,5 százalékos volt az elmúlt két hét alatt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2020. augusztus 03. 23:04
csapata
Bell & Sebastian
2020. augusztus 03. 23:03
Nyaraljanak otthon. Az ukrán vendégmunkásokkal, akikkel a legkönnyebb Fidesz-barát építkezéseken találkozni, nem vagyunk beljebb, mert fele pénzért kétszer annyit csinálnak sovány-disznó vágtában nyújtott műszakban, plusz hétvége, igaz, bejelentés nélkül feketén, mert melyik az a hatóság, amelyik ki mer menni ilyen helyre, rövid úton elbúcsúzni a klimatizált íróasztalától. Orbán csaata igazi bibliai csapás a magyar építőiparra, mára olyan mértékben torzult az ágazat vertikálisan és horizontálisan, hogy a nápolyi Camorra Máriás-lányok gyülekezete ezekhez képest. Ausztriában nem fojtogatják a magánépíttetőket csak azért, hogy kizárólagosan a büdös tolvajok tudjanak érvényesülni. Valaha régen, Szent Patkány bácsi idejében és szigorúan korrupciós célzattal, minden magyar vállalkozás a miskolci kuplerájba hordta az ukrán üzletfeleit. Fogalmam nincsen, most mi a módi, de gondolom, megkapják a részüket dollárban, amit ott kefélnek ki az ablakon, ahol csak nekik tetszik.
Gregorius
2020. augusztus 03. 20:28
Nemcsak velünk akartak kiszúrni. A lengyeleket és a szlovákokat is vörös listára tették, bár a lengyeleknél egy rakás ukrán ( sokkal több, mint nálunk) dolgozik és nem annyira durva a járvány, mint náluk. Ne keressünk logikát, sima kapkodás.
Akitlosz
2020. augusztus 03. 19:15
"A KMKSZ megalapozatlannak tartja Magyarország vörös besorolását" Nem megalapozatlan. Ezt diktálja az ukrán vezetés politikai és hatalmi érdeke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik