Pakisztán rakétákkal lőtte Afganisztánt

2020. július 31. 19:56
A két ország vitatott határvonalán időnként előfordulnak összecsapások.

Kilenc ember életét vesztette és ötvenen megsebesültek egy afgán határtelepülésre mért pakisztáni rakétacsapásban – közölték afgán tisztségviselők pénteken. A pakisztáni külügyminisztérium a csütörtök este történt támadásért afgán határőröket hibáztatott, akik állítása szerint először nyitottak tüzet civilekre és pakisztáni biztonsági erőkre. A tárca szerint a pakisztáni erők önvédelemből cselekedtek. Iszlámábád szerint a helyzetet később katonai és diplomáciai csatornákon keresztül sikerült elsimítani. Csütörtökön egyébként pakisztáni csapatok érkeztek a Szpinboldakkal átellenes oldalon lévő Csaman határátkelőhöz, hogy kordában tartsák több száz pastu nemzetiségű tüntető tiltakozását a koronavírus-járvány nyomán elrendelt határzár ellen. Az erőszakossá fajuló megmozduláson három tüntető életét vesztette, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk.

A határvonal a pakisztáni, illetve az afganisztáni határ mentén élő pastu nemzetiség által lakott területen keresztül húzódva választ el családokat és törzseket. Sokan ingáznak a határon keresztül, de a Csaman átkelő lezárása miatt most nem tudnak munkába menni. A határt csak a kereskedelmi forgalom számára nyitották meg. A két ország vitatott határvonalán ráadásul időnként előfordulnak összecsapások. Júliusban például az északkelet-afganisztáni Kunar tartományt érte pakisztáni rakétatámadás három ember életét követelve. A halálos összecsapások csak fokozódtak mióta Pakisztán 2017-ben kerítést kezdett emelni Afganisztánnal közös határán. A két országot a britek által 1893-ban meghúzott, 2640 kilométer hosszú, úgynevezett Durand-vonal választja el egymástól, amelyet Afganisztán nem ismer el. Pakisztán ugyanakkor azt állítja, hogy szomszédjának területi követelései vannak vele szemben, folytonos feszültségeket keltve ezzel a két ország között. Emellett Kabul és Iszlámábád is régóta azzal vádolja a másikat, hogy szemet huny a szélsőségesek tevékenysége fölött az ellenőrizetlen határon.

Pakisztán részben azzal indokolta a határkerítés telepítését, hogy ezzel megakadályozza az iszlamisták afganisztáni területre való visszavonulását. Ugyanakkor éppen Pakisztánt állítja pellengérre az Egyesült Államok és Afganisztán is azért, mert szerintük biztos hátországot nyújt a kabuli vezetés ellen harcoló radikális iszlamistáknak. Iszlámábád tagadja ezt, és a maga részéről azt állítja, hogy a karacsi tőzsde épülete elleni júniusi támadás elkövetői, a szakadár Beludzs Felszabadítási Hadsereg harcosai Afganisztán déli Kandahár tartományában rejtőzködnek, ahogy a pakisztáni tálibok terrorszervezete, a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) emberei is. Az ENSZ szerint mintegy 6500 pakisztáni szélsőséges bujkál Afganisztánban.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés