Ciszjordánia izraeli annektálásáról

2020. július 13. 13:41

Tamir Wertzberger
Vendégszerző
Akik valódi békét szeretnének látni Izrael és a palesztinok között, azoknak támogatniuk kell a közelgő izraeli annektálást. 

A szerző az izraeli Likud párt külügyi koordinátora

 

A legutóbbi választási kampány során Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy valóra fogja váltani Donald Trump amerikai elnök „évszázados alkujának” egyes részeit, melyek Ciszjordánia (Júdea-Szamária, vagyis a „nyugati part”) C-területeinek annektálását érinti. Ez a választási ígéret fontos szerepet játszott a koalíciós tárgyalásokban, melyek a Likud és a Kék-Fehér párt között zajlottak. Az annektálás dátumot július 1-jére tűzték ki. 

Ezen a dátumon már túl vagyunk, és egyre erősebben követelik Izraelben az annektálást. A jelek szerint Netanjahu komoly tervekkel rendelkezik az annektálásra. Eközben az EU egyre erősebb hangon figyelmezteti Izraelt a lehetséges következményekre. A nemzetközi kritika erősödése, és a minden bizonnyal hamarosan elkövetkező annektálás miatt érdemes tisztázni: az annektálás nem csak erkölcsös és jogos lépés, de egyedül ez tudja megőrizni a békét a régióban.

Arje Eldad professzor, aki az izraeli parlament jobboldali képviselője, néhány éve így magyarázta el véleményét a zsidó állam határaival kapcsolatban: „Ha egy beteg az orvoshoz megy, az orvos felállít egy diagnózist, és ad némi orvosságot. Ha a beteg egy hét múlva visszajön, és azt mondja, hogy a fájdalmai erősödtek, az orvos új gyógyszert ad. De ha a beteg harmadszor is visszajön, anélkül, hogy bármit javult volna az állapota, akkor az orvosnak fel kell tennie a kérdést: ad egy harmadik gyógyszert, vagy belátja, hogy a diagnózisa volt rossz?”

A nemzetközi közösség évtizedek óta azt hiszi, hogy az izraeli-palesztin konfliktus gyökere az 1967-es hatnapos háború, és ha Izrael visszaforgatná az idő kerekét, a béke újra eljönne. Azaz a külföld szerint Izraelnek ki kell vonulnia Ciszjordániából, ahogy kivonult Gázából is 2005-ben, és újra az 1967 júniusi határok mögé kell szorítania magát.

Mielőtt elmagyarázom, hogy ez miért erkölcstelen és jogilag is problémás kérés, tisztázzuk a hátteret! 

Miután arab szomszédjai sokáig provokálták és fenyegették Izraelt, a zsidó állam megelőző csapást mért Egyiptomra. A háború során Izrael elfoglalta Gázát Egyiptomtól, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet Jordániától és a Golán-fennsíkot Szíriától. A palesztinok még csak nem is voltak tényezők, és sosem birtokolták azokat a földeket, amelyeket Izrael elfoglalt. Izraelnek még csak közös határa sem volt 1967-ben a palesztinokkal, mivel nem létezett palesztin állam. 

A háború után Izrael két okból népesítette be ezeket a területeket: az egyik ok az ideológia, mely szerint a történelmi zsidó földekhez joga van a zsidó népnek. A másik a biztonság: Izrael nem akarta, hogy a terroristák stratégiai területeket birtokoljanak, ahonnan izraeli városokat fenyegethetnének.

A korai ’90-es években Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervet (PFSZ) békefolyamatban vett részt, amelynek eredményei az oslói szerződések. A szerződések két legfontosabb kikötése, hogy létrejött a Palesztin Hatóság, és hogy Ciszjordánia három részre lett osztva. Az A területek palesztin többségűek, és a Palesztin Hatóság gyakorolja az önkormányzatot és a biztonsági felügyeletet. A B területeken zsidó és palesztin települések is vannak: itt a Palesztin Hatóság gyakorolja az önkormányzatot, és Izrael felügyeli a biztonságot. A C területen zsidó többség van, és itt Izrael gyakorolja az önkormányzatot és a biztonsági felügyeletet.

Ma hivatalosan félmillió zsidó él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, a többségük a C területen. Tehát amikor annektálásról beszélünk, akkor a C terület zsidó többségű részeiről van szó. Akkor mi is a gond?

Az EU és a palesztinok kriitkája, hogy az annektálás beveri az utolsó szöget az oslói szerződések koporsójába. Azt akarják, hogy Izrael tüntesse el a zsidó településeket a nyugati partról. És itt jön a nemzetközi jogi probléma. Az ENSZ úgy definiálta az „etnikai tisztogatást”, miszerint az egy „tudatos politika, melynek célja egy etnikai vagy vallási csoport eltávolítása egy bizonyos földrajzi területről erőszakos vagy félelmet keltő módon”. Akik azt akarják, hogy Izrael vonuljon vissza a ’67-es határok mögé, lényegében félmillió zsidó erőszakos eltávolítását akarják. Ez tökéletesen illeszkedik Mahmud Abbász palesztin elnök megfogalmazásába, miszerint egy „palesztin államot” akar, ami „mentes a zsidóktól”.

Az EU és a palesztinok elképzelése szerint csak akkor lesz béke Izrael és a palesztinok között, ha a zsidók eltűnnek Ciszjordániából. Ez az elvárás nem csak erkölcstelen, de rasszista is. Az elképzelés, miszerint Izrael ilyen bűnt követne el saját népe ellen, az őrültség egy új szintje. Ennek az őrültségnek véget kell vetni, mert amíg az EU és a nemzetközi közösség támogatja a palesztinok irreális és erkölcstelen álláspontját, addig a palesztinoknak nem lesz okuk elfogadni a valóságot, és új megoldások után nézni. 

Akik törődnek az emberi jogokkal és a nemzetközi joggal, és valódi békét szeretnének látni Izrael és a palesztinok között, azoknak támogatniuk kell a közelgő izraeli annektálást. 

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először úgy illene, hogy tisztázza, honnan a név, a Wertzberger?

A Wertzberger, az is annektált név?
Úgy látszik, ennek a népségnek az annexió a fixa ideájuk.

Shlomóka, a te neved, a Morel, az így hogy..., jött?
Talán nem a Theo Morellnek vagy leszármazottja?
Tudod, aki bolonddá drogozta Adolfot, majd ezért a háború után a szövetségesi ellátás annyira felhizlalta, hogy 1947-ben sajnálatosan elhunyt.
Még mielőtt Theo, Hitler háziorvosa elmondhatta-megírhatta volna: mi volt a feladata, amit végre kellett hajtania?

Egyetértek Veled, támogatom a kormány lépéseit, hajrá Bibi!

Magyar ügyvéd úr első neve biztosan valami Álmos, esetleg Előd ... vagy hasonló lehetett, héberül...

A világ sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.
Az, hogy Morell küldött ember volt Hitler mellé, hatalmas fake news-nak hat, pedig ez egy egyszerű tény.
Hitler 1941-ig önazonosan mozgott.
Attól kezdve, hogy Morell lett a háziorvosa, minden tette:
Németországnak a lehetséges leghatalmasabb károkat okozta.
Kezdve azzal, hogy tönkretette a világ magasan legjobb hadseregeit Oroszországban és végig...
Az sem véletlen - a ráállított háttérerő hatalmáról -, hogy 41 merényletet követtek el Hitler ellen és:
egyik sem lett sikeres.
41-ből a találat: NULLA!
és katonák, magasan képzett gyilkológépek voltak a szervezők.
Ez mutatja, hogy a "Soros"-i hatalom már akkor mekkora erővel dolgozott Európa ellen.

Erről beszélsz?
"Minden idők legnagyobb biznisze
2019. január 01. - Héjjaváry
Minden idők legnagyobb biznisze

Az arabok feladják a Golán-fennsíkot, feladják Nyugat-Jeruzsálemet, feladják Kelet-Jeruzsálemet, feladják Palesztínát.

Cserébe megkapják Európát."

Ezt a problémát csak az idő oldhatja meg. Ma már van egy kialakult helyzet. Izraelnek atombombája, arzenálja, elkötelezett és tréningben lévő hadserege, nagyon jelentős tudományos, gazdasági sikerei vannak.

Senki sem akadályozta meg a dúsgazdag arab államokat, h. az övéiknek kiemelkedően jó, nyugati típusú, reáliákra alapozott oktatást nyújtsanak, ezzel elkezdődhetett volna a palesztin felemelkedés. Izrael a nyugat-európai gazdag zsidóság anyagi, szellemi támogatása révén lett az, ami.

Ez egy helyzet. Ahhoz, h. valami újat lehessen kezdeni, ezt le kéne zárni. Izrael helyzete nem jó, mert irigység és gyűlölet veszi körül, lassan évszázados sérelmekkel megalapozva.

Nem biztos, h. ebből van kiút hosszú távon. Még az sem biztos, h. az annexió bármit megoldana. Ismerős a probléma. Izrael az ott élő palesztinoknak nem igazán akar és tud felemelkedést biztosító oktatást nyújtani, mert a palesztin szülők feltehetőleg erre nem is tartanának igényt, mert nagyon helyesen úgy látják, h. asszimilációhoz vezetne. Nem akarnak asszimilálódni, palesztinként szeretnének ugyanott élni, ahol az őseik, de erre egyre kevésbé van lehetőség, mert ott egy szerencsésebb, tanultabb, motiváltabb, külföldről alaposan megsegített társaság már gyökeret vert.

Nehéz a status quót elfogadni, pedig vszg. ezt már vissza csinálni nem lehet. A palesztinoknak és a szinte lakatlan arab államoknak az adott körülmények között kéne megoldást találni. Úgy persze nehéz, h. Szíria és Irak romokban, Izrael pedig a határain túli érdekvédelemben is kiváló. Ebbe beletartozik az arab államok atomhatalmi kísérleteinek titkosszolgálat gyilkosságok által való blokkolása.

Ki tudja, lesz-e még a Földön elég idő valamiféle megoldásra?

Mindenesetre, Izrael MÁS egy arab tengerben, ez sem nagyon megnyugtató. Az annexió talán lezár egy helyzetet, ami MÁR adottság és innen lehetne újra megfogalmazni szándékokat, igényeket a realitások teljes számba vételével.

A fő oka a palesztin kilátástalanságnak nyilván a palesztinok NEM megfelelő úton keresett elégtétel vágya. Nagyon nehéz elszakadniuk attól a világtól, amihez tartoznak és ami egészen más, mint Izrael világa, Izrael igazsága. A kettő nem igazán össze egyeztethető.

A helyzetet bonyolítják a fegyvergyártók, a palesztin fegyvereket NEM az arab államokban gyártják.

Az élet nagy a csúf fordulatok kivitelezésében, igazság meg nem nagyon van a Földön, erő van és a tudás, szorgalom, tehetség, motiváció is erő, persze.

Közben a világ változik.


Szerintem a két helyzet NEM összehasonlítható.

Izrael helyzete most, h. fő támogatói meginogni látszanak, NAGYON nehéz. Eddig sem volt könnyű, még ilyen támogatással sem, de ennek a révén legalább fejlett gazdaságot tudtak teremteni.

Az arab világgal a kiegyezés, annyira MÁS társaság, h. még elképzelni is nehéz. A palesztin gyökerűek túl sokan vannak ahhoz, h. elhanyagolhatóak, vagy akár sikerrel elnyomhatóak legyenek hosszú távon.

Ez egy megoldhatatlan probléma a jelenlegi feltétel rendszerben. Ehhez képest Izrael élhető ország, egyelőre. Remélhetőleg így is marad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés