Szobor készül Apponyi Albertről

2020. július 30. 17:10
Írta: Sal Endre
Apponyi Albertről, a trianoni békekonferencián járt magyar delegáció vezetőjéről készít szobrot Megyeri János szobrászművész.

Egy péceli civil szervezet kereste meg a szobor ötletével, ő pedig felajánlotta, hogy ingyen elkészíti az alkotást. Ingyen, mert Apponyi Albert személye számára is nagyon fontos.

„Apponyi Albert egy igazi hazafi volt, államférfi, akit szerencsére az utóbbi években felfedezett az emlékezet. Megérdemli, hiszen egy egyenes, sziklaszilárd jellemű ember volt, akinek nagyon sokat köszönhetünk” – mondja Megyeri János szobrászművész, aki kulisszatitokba is beavatta a Mandinert.

„Az életét ismertem, de mikor felkértek a szobor elkészítésére, történészekkel is hosszan értekeztem róla. Azt hiszem, sikerült visszaadnom azt, hogy milyen ember volt. Arra törekedtem, hogy a tekintetében benne legyen mindaz, amit Trianon okozott az országnak. Egyébként pont a Mandiner címlapján láttam egy fotót Apponyiról, ahol a tekintetében mindez benne volt. A fájdalom, a reményvesztettség, ugyanakkor kitartás és egyenesség. Ez a fotó is inspirált a szobor elkészítésénél”

Apponyi Albert szobrát a tervek szerint augusztus 20-án, a szobrászművész jelenlétében leplezik le Pécelen.
 

 

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon tetszik. Gratula mindenkinek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés