Levélben kérnek segítséget holokauszttúlélők Angela Merkeltől

2020. július 29. 15:27
Holland holokauszttúlélők levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz, hogy a német állami vasúttársaságtól kárpótlást kapjanak a deportálások miatt – írta szerdán a Nieuwsuur holland napilap.

Holland holokauszttúlélők levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz, hogy a német állami vasúttársaságtól kárpótlást kapjanak a deportálások miatt – írta szerdán a Nieuwsuur holland napilap. A német vasúttársaság a holland határtól egészen a haláltáborokig szállította a roma és zsidó származású áldozatkat. Salo Muller holland holokauszttúlélő, a megkeresés kezdeményezője, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a vasúthálózat vezetősége tisztában volt azzal akkoriban, hogy hová viszik az áldozatokat, és azt is tudta, hogy ott a biztos halál vár rájuk. „Az embereket marhavagonokban szállították állatias körülmények között, többen még a célba érés előtt megfulladtak” – mondta. Muller aki a szüleit vesztette el a haláltáborokban, korábban a holland vasúttársaságot perelte be a deportálásokban való közreműködésért. A bíróság tavaly 50 millió euró kifizetésére ítélte a holland vasutat kárpótlásként a mintegy hétezer túlélőnek és azok leszármazottainak. Axel Hagedorn, a felperest képviselő ügyvéd szerint, most a német vasúton a sor, hogy kárpótlást fizessen. Hozzátette, hogy a vasút összetett jogállása miatt nehéz per várható, de „ez nem mentesíti Németországot az alól, hogy erkölcsi kötelességét teljesítve, kártalanítsa a holland áldozatokat”.

1941 és 1944 között 107 ezer zsidó származású embert deportáltak Hollandiából a náci koncentrációs táborokba, közülük csak 5 ezer maradt életben. A Niuewsuur napilapban idézett Dirk Mulder holland történész szerint, a német vasúttársaság legalább 16 millió eurónak megfelelő nyereségre tett szert a deportálásokból. „Ezt az összeget a nácik a zsidóktól elkobzott vagyonból fedezték. Így az áldozatok saját magukat fizették be a halálba vezető útra” – tette hozzá.

Fotó: MTI/ EPA/ Sascha Steinbach

(MTI)

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fizetni fognak. Pár éve a franciákat is megfizettették.

Az állomásfőnökök, forgalmisták, tolatók, bakterok, krampácsolók, a lakosság, ahol a vonat elhaladt, und so weiterék még nem kémlelik a végét...

... és különben is Merkel rabszolgatartók leszármazottja.

Érdekes, hogy milyen magas a holokauszt túlélők átlagéletkora! Ez a
Mengele tudhatott valamit!

Ne a magyar államtól, hanem a lelövőtől kérjél kártérítést.

Nem ismerem a holland történelmet. De egyfajta analógia szerint az akkori holland kormány náci volt, mert hagyta az állampolgárait oda elszállítani.

Ha már az SS nem perelhető.

Biztos, ami biztos: mindet.

Ezen az alapon a fegyvergyáraktól is kárpótlást lehetne kérni.

Hollandusok, akik túlélték a holokausztot..

A szovjet vasút is tönkrement a magyaroknak adott kártérítéstől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés