Egymásra talált az ellenzék Fehéroroszországban

2020. július 29. 20:45
A fehérorosz elnökválasztásokat augusztus 9-re írták ki.

Mint arról korábban beszámoltunk a fehérorosz választási bizottság elutasította, hogy elnökjelöltnek regisztrálja Viktor Babarika ellenzéki vezetőt és Valerij Cepkalót. Az eset nagy felháborodást keltett és július 14-én és 15-én demonstrációkat tartottak Minszkben és több más településen is.

Az Euronews közlése szerint támogatóik most összefogtak Szvetlana Tikanovszkaja követőivel, őt ugyanis a hatóságok engedték indulni a közelgő elnökválasztáson. „Egyetlen célunk van, megdönteni a mostani rezsimet. Úgy gondoljuk, a hatalom nem hagyott számunkra más lehetőséget, amikor ellehetetlenítették Viktor Babariko és Valerij Cepkalo indulását. Világos, hogy Fehéroroszországban már nem lehet visszafordítani az eseményeket” – mondta a Babariko-kampány koordinátora, Maria Kolesznikova.

Szvetlana Tikhanovszkaja azt ígérte, hogy megválasztása után fél éven belül új, demokratikus választásokat ír ki. Az általa tartott rendezvényeken akkora tömegek jelennek meg, amekkorát évek óta nem láttak az országban. „Míg korábban az ellenzék hagyományosan egy szűk körből állt, most egy aláíró forradalmat láttunk. Júniusban az emberek kilométeres hosszúságú sorokban álltak, hogy aláírásukkal támogassák az ellenzéki jelölteket. Az emberek spontán szolidaritási láncokat alkottak Babariko letartóztatása után. Az emberek felébredtek, és már azok is politizálnak, akik eddig úgy nem foglalkoztak a közügyekkel” – mondta Alekszandar Klaszkovszki politikai elemző.

A fehérorosz elnökválasztásokat augusztus 9-re írták ki. A jelenlegi vezető, Alekszandar Lukasenka azzal vádolja ellenfeleit, hogy a választási kampány örve alatt külföldi segítséggel próbálják destabilizálni az országot.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Fehéroroszországban rend van, a nép dolgozik, csöndesen épül az ország."
Igen, ez a baj.
és igen, új Ukrajna épül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés