Tudtuk, ha újra kétharmadot szereznek, akkor eljönnek az Indexért

2020. július 25. 13:47

Kunhalmi Ágnes
Facebook
A kérdés, hogy miért pont most?

„A Népszabadság az ország legolvasottabb print napilapja volt, az Index a legolvasottabb online lapja. Ma már egyik sincs.

10 év munkája van a Fidesznek abban, hogy ezt elérte. Tudtuk, ha újra kétharmadot szereznek, akkor eljönnek az Indexért is.

A kérdés, hogy miért pont most?

  • A Fidesz most nagyon erős, jelenleg abszolút többséggel rendelkezik, amely 2014-ben és 2018-ban nem volt meg. Ereje teljében most már ezt is megengedheti magának.
  • EU csúcs után vagyunk, a csúcs alatt nem lett volna szép, ha nekimennek a legolvasottabb online lapnak. Nem mintha az EU bármit tenne, eddig sem tett, de ezt a csúcs után lehetett csak meglépni. Ráadásul létrejött a megállapodás is és a kormánnyal szembeni némi kritikán túl semmilyen valódi szankció nem jelent meg. Bár az ilyen csúcsok a sok kompromisszum miatt nem is alkalmasak arra, hogy egy kormányt megregulázzanak. Élénken figyeljük, hogy a következő időszakban lesz-e valódi számonkérés, vagy minden marad a régi elvi kritikai szinten. A németek jóvoltából a Néppartból sem zárták ki, szóval joggal érezheti a Fidesz azt, hogy most ezt is megengedheti magának.
  • Jól látják azok is, akik azt mondják: két választás között vagyunk, a Népszabit is két ciklus között zárták be. Most kell elintézni ezt, nyár közepén vagyunk, őszre ezt el kell rendezni, amúgy is jön a COVID-19 második hulláma, meg a választási kampány is, addigra kész kell lenni, essünk túl rajta. Túlestek.
  • Úgy látom, hogy a Kaleta ügy – melyet az Index oknyomozó riportere tárt fel – is hozzájárulhatott ahhoz, hogy most léptek. A Fidesz nehezen is tudja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Bodolai pedig, aki úgy fogalmazott tegnapi közleményében, hogy ő 3 évig tartotta a hátát – vagyis ő is nyomás alatt volt – nem tudta már elfogadtatni Dull Szabolcs és a szerkesztőség bátorságát, igazság utáni vágyát. Tehát nem Dull bukott el, hanem Bodolai, aki azt ígérte, garantálja a függetlenséget és Dull kirugásával azt hihette, csitítani tudja a Fidesz haragját. Csak arra nem számított, hogy lesz közel 100 bátor ember, akik ezek után egyként egyszerre állnak fel.
  • Továbbá az időzítéshez az is hozzájárulhat, hogy a legutóbbi önkormányzati választás után a köztársaságpártiaknak végre egy közös listába tömörülve valós esélye nyílhat a kétharmad elvételére és pont ezért is akar a Fidesz minden reteszt zárni, hogy ez ne valósulhasson meg. Az önkormányzati fiaskójuk után a Századvéget és belső világuk más részeit is átszervezték, hogy ne ismétlődhessen meg újra az, ami októberben.
  • Értelemszerűen a Fidesz, mint párt nyíltan soha nem vállalt ezekből semmit. Mindent magántulajdonosokon keresztül bonyolított le. A Népszabadságot Heinrich Pecina üzletemberrel záratta be, az Index esetében Vaszily Miklós 2020. március végén vásárolta be magát az Indamediaba, és ez által közvetve az Indexbe. Azt a látszatot keltve, hogy pusztán üzleti ügyekről, pl. nyereségességről van szó, és nem politikaiakról. Pedig itt is lényegében csak – miként ezt Török Gábor elemzésében írta – a Fidesz központi hatalomgyára döntött.
  • Nem hiszem, hogy azonnal 888. vagy Pesti Srácok lesz az Indexből. Lassú változtatásra számítok, amely alkalmas arra, hogy tömegeket tévesszen meg. Bár nem tudom, hogy kikkel lehet majd ezt a stratégiát megvalósítani a szerkesztőség felmondása után, de lehet, hogy már nem is akarják eltitkolni azt, hogy ez is minket szolgál, mint sok minden.

Bármi is az oka, a mi a teendő kérdésére az a válaszom: össze kell fogni, közös lista, közös program, közös jelöltek. Minden erőnket egybekovácsolva felkészülni és harcba szállni 2022-ben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ági! Nézz szembe a tényekkel és ne másitsd meg a valóságot!
Az index sorsa kőkemény ballib belharc eredménye. Dull elárulta a munkatársait és ballib partemberekkel egyeztetett......
Már ballibek is elismerik, hogy a Fidesznek nincs köze az index szetvereséhez.
Először olvasni kéne, aztán írni.

Ja, tudtátok. Azt se tudjátok, hogy holnap mit fogtok nyilatkozni, agyatlan liba.

Kedves Észkombájnka, mi a különbség két vagy három kétharmados parlamenti többség között?

Ági!

22 után is hiányozni fogsz, vidámmá teszed az embert butuska szép kislányként.......Elismerem, hogy nehéz nektek, Vitányi Ivánnal távozott az utolsó MSZP-s értelmiségi a köreitekből.

Persze, te tudtad, azzal a tyúkeszeddel.

Ez már komolyan mondom, elmebaj.

Ezek hiszterikus agit-proppal felépítenek egy alternatív valóságot. (Teszik mindezt egy "diktatúrában", ahol ugye "megszűnt a sajtószabadság"...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés