Az amerikai csapatok részleges kivonása ellen foglal állást a három Balti állam

2020. július 20. 15:10
Egységesen az Európában állomásozó amerikai csapatok (részleges) kivonása ellen foglaltak állást hétfőn a három európai uniós balti tagállam.

Egységesen az Európában állomásozó amerikai csapatok (részleges) kivonása ellen foglaltak állást hétfőn a három európai uniós balti tagállam, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei. Heiko Maas német külügyminiszterrel tartott találkozójuk után a három ország külügyi tárcavezetői hangsúlyozták, hogy Oroszország elrettentésére inkább több, mint kevesebb amerikai katonára lenne szükség Európában. A balti külügyminiszterek ezzel Donald Trump amerikai elnök korábbi bejelentésére reagáltak, mely szerint az Egyesült Államok a jelenlegi 34 500-ról 25 ezerre csökkenti Németországban állomásozó csapatainak létszámát.

„Nem különösebb titok, hogy határozottan hiányoznak bizonyos védelmi képességeink” – jelentette ki Linas Linkevicius litván külügyminiszter. Ezért a baltiak szövetségeseik segítségére hagyatkoznak, és szeretnének országaikban is több amerikai katonát látni - de nem a Németországban állomásozó csapatok rovására. „Mindenképpen az amerikaiak nagyobb elköteleződésére van szükségünk Európában” – mondta Linkevicius. Hasonlóan nyilatkozott észt és lett kollégája, Urmas Reinsalu és Edgars Rinkevics is. Trump a csapatcsökkentést egyebek között a gazdaságilag erős európai NATO-szövetségesek szerinte alacsony védelmi kiadásaival indokolta. A kivonandó katonák egy részét visszavinné az Egyesült Államokba, de egy részüket más európai országokba, köztük Lengyelországba vezényelné át. A részleteket, mint jelezte, hamarosan ismertetni fogja.

A három balti ország a Szovjetuniótól 1991-ben visszaszerzett függetlensége óta elsősorban az Egyesült Államoktól várja biztonságuk védelmét. 2004 óta a NATO tagjai, de különösen az ukrajnai válság 2014-es kezdete óta növekvő mértékben fenyegetve érzik magukat Oroszországtól, melynek elrettentésére Washington rendszeresen küld katonákat ottani hadgyakorlatokra, és részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítésére a három balti országban és Lengyelországban létrehozott nagyjából ezer-ezer fős nemzetközi zászlóaljakban is.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés