Dömötör: Ezt érdemes tudni az uniós csúcsról

2020. július 16. 12:47
A magyar kormánynak vannak feltételei és alapelvei is – hangsúlyozta az államtitkár.

Közösségi oldalára feltöltött videóban magyarázta el a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, hogy miről lesz szó az uniós csúcson és mik a magyar kormány feltételei a helyreállítási alap elfogadásához. Dömötör Csaba elmondta: „két dolog lesz napirenden, az egyik az új hétéves költségvetés – amiről úgy kellene dönteni, hogy a britek kiléptek, így kevesebb lesz a befizetés –, a másik nagy falat pedig az új helyreállítási alap. 

Az államtitkár rámutatott, hogy a helyreállítási alap egy 750 milliárd eurós pénzügyi csomag, amely „találó módon a következő generáció nevet viseli”. Kifejtette, hogy ebben egy olyan giga hitelfelvételről van szó, amelyet a következő generációknak is fizetniük kell. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormánynak vannak feltételei és alapelvei is. Ezek egyike, hogy az új forrásoknak  a gazdaságfejlesztést és az újraindítást kell szolgálniuk, de mivel „erre a recept minden országban különböző, ezért szabad kezet kell biztosítani a kormányoknak”. 

A kormány feltétele az is, hogy a költségvetésnek igazságosnak kell lennie – hangsúlyozta Dömötör. „Az nincsen rendben, hogy a gazdagabb tagországok több támogatást kapjanak, mint a szegényebbek” – fogalmazott hozzátéve, hogy harmadsorban az új költségvetésben „nincsen helye ideológia jellegű nyomulásnak”. „Ne kössék össze a költségvetés ügyét olyan programokkal, amelyeknek egyáltalán nincsen társadalmi támogatottsága” – mondta az államtitkár példaként a bevándorlást említve.

(Nyitókép: consilium.europa.eu)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orgovány Béla (Questor) fogja képviselni a Fideszt?

A magyar álláspont szerint minden kormány kapjon szabad kezet, mire költik a pénzt. Ezzel mi a baj? Gondolod, hogy más kormányok nem ezt akarják, más kormányok arra fognak várni, mondják meg nekik, mire költsenek? Vagy az a baj, hogy a pénzt gazdaságfejlesztésre, az újraindulásra kelljen költeni és ne népszerűséget hajhászó segélyre, alapjövedelemre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés