A philadelphiai tüntetők polgári peres eljárást indítottak a rendőrség ellen

2020. július 14. 22:03
A tüntetők könnygáz bevetése és gumilövedékek használata miatt perlik a rendőrséget.

A minneapolisi erőszakos rendőri fellépés következtében meghalt, afroamerikai George Floyd esete miatt Philadelphiában tüntetők kedden közös polgári peres eljárást indítottak a rendőrség ellen. Állításuk szerint a tüntetéseket az amerikai feketék és fehérek közötti egyenlőtlenségek és a rendőri brutalitás ellen szervezték, és a megmozdulások – amelyek mások szerint zavargásba torkolltak – békések voltak. Az egyik kereset szerint a rendőrök válogatás nélkül vetették be a városba vezető országúton békésen menetelők ellen a könnygázgránátokat és a gumilövedékeket A másik perkereset azzal vádolja a rendőröket, hogy egy afroamerikai tulajdonban lévő üzletnél tankokat és szintén könnygázt, paprikasprayt és gumilövedéket vetettek be, és megsebesítettek embereket.

Tüzet nyitottak bárkire, akit megláttak, így ment ez órákon keresztül, mindenféle indoklás nélkül” – idézte az AP amerikai hírügynökség Bret Grote-ot, az Abolicionista Jogi Központ nevű civilszervezet jogi igazgatóját. Grote szerint a rendőrök lőttek gyermekekre és idősekre egyaránt. A közös polgári peres eljárást 140 ember nevében nyújtotta be több civilszervezet, köztük az Abolicionista Jogi Központ, a Színesbőrűek Helyzetének Javításáért küzdő Országos Szövetségnek (NAACP) a jogi védelemmel és oktatással foglalkozó részlege és a város polgárjogi ügyekkel foglalkozó több ügyvédje. Philadelphia vezetése és rendőrsége nem kommentálta a várható pert.

Jim Kenney, a város demokrata párti polgármestere azonban kedden közleményben tudatta, hogy a város független vizsgálatot folytat a kifogásolt rendőri intézkedések ügyében. „A vizsgálat még folyamatban van, de ha bármelyik rendőrről kiderül, hogy megsértette az előírásokat, akkor felelősségre fogjuk vonni” – hangsúlyozta a polgármester. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) jelentése szerint New Yorkban kedden megrongálták az Ötödik sugárútra citromsárga festékkel felfestett „A fekete életek számítanak” feliratot.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés