Szentendrén is reped a várost vezető szivárványkoalíció

2020. július 10. 7:00

Írta: Joó István
Szentendrére érkezett az ellenzékből induló összefogást belülről szétrepesztő országos politikai vírus. A Pest megyei városnak azt a befolyásos tanácsnokát menesztette a polgármester, aki a legtöbbet tette az MSZP-DK-LMP-Jobbik civil védjegy alatti összefogásáért, a helyi Fidesz-KDNP leváltásáért.

A legbefolyásosabb személyiségnek számított a baloldali-liberális-szélsőjobb-lokálpatrióta városvezetésben a polgármesteri kabinetből most kibuktatott Kubatovics Áron.

A Mandiner megtudta: nevezett helyi politikus havi bruttó 600 ezer forintos megbízási szerződést nyert el tavaly novemberben Fülöp Zsolt polgármestertől. Kubatovics tanácsadói reszortja az volt, hogy segítsen Szentendre közművelődési, kulturális intézményeinek és gazdasági társaságainak fenntartásában, működtetésében, valamint tanácsot adjon ezen intézmények, cégek és egyáltalán az önkormányzat működéséhez.

Balos obsitosok civilként újratöltve

Hogy mit érdemes tudni Kubatovics Áron eddigi helyi politikusi pályaívéről? Valaha a – Bajnai Gordon exminiszterelnök és Szigetvári Viktor, az MSZP egykori kampányigazgatója nevével fémjelzett – Együtt nevű, „korszakváltóként” bemutatkozó párt országos politikai tanácsának tagja volt, majd annak kudarca után civil köpönyeget öltött magára. Elhíresült 2014-es twitter-bejegyzése szerint 

„alulról szerveződve, civil irányból kell restartolni”.

Kubatovics be is lépett a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesületbe (TESZ), amely addig csak városszépítéssel, szemétszedéssel foglalkozott, de megjelenésével átpolitizálódott, baloldali, liberális politikai szereplők gyűjtőhelye lett. Kubatovics Áron az előző helyhatósági ciklusban önkormányzati képviselő is lett a lokálpatrióta szervezet színeiben. Közben 2017-ben azon bábáskodott – akkor még sikertelenül –, hogy egy elhunyt fideszes városatya helyébe egy 1970-es években a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében diplomázott személyt juttasson be a szentendrei közgyűlésbe. 2018-ban kilépett az önkormányzatból, és mint rebesgetik, civil képzéseken fejlesztette tovább tudását a polgári oldal leváltásának fortélyairól.

Cégvezetéstől eltiltott tanácsnok 

Az addigi ellenzék tavaly őszi győzelme, majd a karantén utáni közéleti újjáéledés után hamar kitört az első botrány az új városvezetés körül: hétfőn, július 6-án botrányos mozzanat vált ismertté Kubatovics magánvállalkozásai kapcsán. Napvilágot látott az a cégbetekintési kivonat, amely bizonyítja, hogy Kubatovics Áron, egy kereskedelmi és szolgáltató magáncége kényszer-felszámolása miatt, 2019. február 7-től öt évre el van tiltva a cégvezetéstől. A helyi politikus tehát etikailag erősen kifogásolható módon úgy vállalt – és kapott – cégek és az önkormányzati szervezet működésével összefüggő tanácsadói feladatkört borsos összegért Szentendre önkormányzatában, hogy saját cégét végelszámolták

és emiatt ő maga el lett tiltva 2024-ig a cégvezetéstől. 

A cégbetekintési irat ismertté vált egy baloldali-liberális szentendreieket tömörítő népes facebook-csoportban, amelynek éppen a bukott tanácsnok volt korábban az adminja. A hozzászólások nem voltak hízelgőek Kubatoviccsal szemben.

Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt ezután felbontotta „jobbkezének” tanácsadói megbízását. Ezt a szóban forgó közösségi csoportban így reagálta le Kubatovács Áron: „Kedves érdeklődők, mint egyesületi tag, később önkormányzati képviselő, most pedig kabinettag, azért dolgoztam és dolgozom, hogy élhető és sikeres várossá tegyük Szentendrét. Mivel ezt a célt veszélyezteti a személyem, ezért elfogadtam a polgármester ma délelőtti döntését, melyben felbontja a tanácsadói megbízásomat.”

Őrizte titkát az átláthatóságbajnok

Az, hogy elfogadja a tanácsadói megbízás felbontását, önmagában vicces formula. Ám erősen etikátlannak tűnik, hogy a helyi politikus úgy vállalt – és kapott – cégek és az önkormányzati szervezet működésével összefüggő tanácsadói feladatkört borsos összegért Szentendre önkormányzatában, hogy saját cégét végelszámolták és emiatt eltiltották fél évtizedre a cégvezetéstől.

Ezt a körülményt nem tárta fel a nyilvánosság előtt, holott az átláthatóság bajnoka volt a városban.

Elég sokat adott elő különböző fórumokon ahhoz, hogy a következő fogalmak jussanak róla a szentendrei polgárok eszébe: „állampolgári aktivitás”, „átláthatóság”, „számonkérhetőség”. Egy nyitott kormányzást sürgető civil szervezet 2016-os, Üvegváros című rendezvényén Kubatovics ismertette településkormányzati eszményét, mely szerint amikor egy önkormányzat intézi az ügyeit, akkor ott a döntés-előkészítéstől a végrehajtásig, beleértve a hivatali levelezéseket, mindent nyilvánossá kell tenni, adatbázisba kell vinni, hogy hozzáférhetővé váljék mindenki számára.

Saját magát azonban nem sikerült kellően átláthatóvá tennie Szentendre tanácsadójának, és miután kiderült róla ez a negatív adat, akkor sem kért a város közönségétől egyértelmű bocsánatot. A kíméletlenül gyors leváltásnak városi találgatások szerint köze lehet a koalíción belüli erővonalak átrendeződéséhez, ezen belül a szentendrei DK erősödéséhez is. 

A Mandiner úgy értesült, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja – Laárné Szaniszló Éva frakcióvezető aláírásával –

közérdekű adatigénylést kért,

hogy világossá váljék: milyen tanácsokat milyen rendszerességgel adott dokumentáltan havi 600 ezer forintért Kubatovics Áron. Ez a megbízatási összeg különben nagyjából azonos a helyi városi szolgáltató zrt. vezérigazgatójának javadalmazásával – abban a városban, ahol már minden városi cég élén cserét hajtott végre az ősszel felállt új önkormányzati vezetés. 

Holott a szivárványkoalíció, amely 10:4 arányban kormányoz, akár hálás is lehetett volna az előző, fideszes garnitúrának a Dunakanyar kapujában fekvő kies településen. Egy, a korábbi ciklusban beadott pályázat értelmében Szentendre idén áprilistól az Európai Örökség címet viselheti egy évre.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez igaz, de már régi történet. A 70-es-80-as évek óta így megy. Azonban a szavazó szentendreiek döntő többsége nem a kirakat-belvárosban él, hanem a négysávos úton kívül. A belvárosba néhány kivétellel (iskola, orvos, piac, hivatal) azért jár, mint a turisták (persze nem vásárolnak a méregdrága giccsboltokban). Ezek a kivételek egész jól működnek, nincs velük gond, a városban és a Duna-parton (különösen mióta a fideszes önkormányzat elbontotta a gátat) nagyon kellemes sétálni, és októbertől áprilisig nincs tömegturizmus, nyáron pedig a szentendreiek jelentős része is máshová utazik. Noha a belvárosi ügyek körül mindig folyt a perpatvar, nem emiatt szavaztak az emberek az ellenzékre (mint a Dunakanyar ás az agglomeráció többi településén is).

Évtizedek óta folyamatos a városba a beáramlás. Korábban lakótelepekre is, de főként magán- és társasházakba, jómódú, magasan kvalifikált és kifejezetten gazdag emberek. Évtizedek óta minden helyi politikai párt azzal kampányolt, hogy leállítja vagy visszafogja a betelepülést és soha egyik győztes sem tudta ezt teljesíteni. Nem is nagyon lehet. A Dunakanyarban régóta az ország legnagyobb ingatlanspekulációja zajlik. Minden talpalatnyi hely 'aranyáron' épül be. Az infrastruktúra természetesen nem tud ezzel lépést tartani. Még az iskola csak-csak, bár nagyon sokan Budapestre viszik a gyerekeiket, de legfőképpen az úthálózat egyáltalán nem. Szűk, kátyús, nyaktörő utcákon jutnak haza a jómódú lakók az úszómedencés 'palotáikba'.

Négysávos út vezet ugyan a városba (az állapota elég szörnyű), de ezen megy át a Dunakanyar északi részébe, a Skanzenbe és a hegyekbe, s főként és a szigetre irányuló forgalom is. A Szentendrei szigeten van a főváros felső-középosztályának legnagyobb hétvégi házas övezete. Az utóbbi öt évben exponenciálisan nő a vállalkozások száma és tevékenysége is a térségben, amely alapvetően örvendetes, ám meghozta a kamionforgalmat is és az új munkahelyekre kívülről, jelentős részben Budapestről jönnek a munkavállalók, ugyancsak autóval. A városba HÉV megy, amely szintén vonzó, ám a pomázi, budakalászi, békásmegyeri azonos szinten lévő csomópontokban ez rendre hatalmas dugókat okoz, amely fokozza az egész térség amúgy is kaotikus és kiszámíthatatlan közlekedését.

Az agglomeráció jellege, hogy alvóvárosokból áll, a lakók többsége eljár dolgozni. Szentendrén (és Pomázon és Budakalászon) a módos lakosság miatt a háztartásonkénti autók száma több, mint egy és több, mint máshol. Az átlag feletti zsúfoltság, amely hétvégén még fokozódik is, az életvezetés ebből eredő kiszámíthatatlansága és az utóbbi időszak gazdasági fejlődése, amely ezt szinte az elviselhetetlenségig fokozta, idegessé, elégedetlenné teszi az embereket, valamilyen megoldást szeretnének. Fülöp Zsolt ezzel kampányolt és ezért nyert. (Feltehetően Pomázon és Budakalászon is hasonló volt a helyzet.) A helyi Fidesz széttárta a kezét, mondván ez nem az ő hatásköre, erről nem tehet, nincs rá befolyása. És igazuk is van, csakhogy a választók, ha feszültek és elégedetlenek az életükkel, akkor protestszavazatokat adnak le. Az ellenzéki vezetés nyilván még ennyire sem tud a helyzettel mit kezdeni, Fülöp úr sem foglalkozott ilyesmivel, mióta ő a polgármester. Természetesen ő is meg fog bukni

Ezek a játszmák, amiről fent szó esik, egy belterjes homokozóban zajlanak. Szentendrén van egy belpestihez hasonló mentalitású, folyamatos aktivizmusban élő, nyughatatlan, elméletieskedő balliberális értelmiség. A közéleti folyamatokban, vitákban időnként főszerephez jutnak, máskor háttérbe szorulnak, de nem érdemes nekik a valóságosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítani.

A város költségvetése évtizedek óta folyamatosan hiánnyal küzd. A közigazgatási területe kicsi, a földrajzi viszonyai korlátozók. A térség reménytelenül túlzsúfolt, a közlekedése összeomlás előtti állapotban van. A helyi politika eszköztelen. A kormányzatnak kellene foglalkozni a meglévő útházózat felújításával, új utak és közlekedési kapcsolatok kiépítésével, a gyorsvasút felújításával és a csomópontokban a föld alá vitelével, az M0-ás út mielőbbi befejezésével, stb. És a Szentendréhez hasonló területeken a betelepítés érdemi korlátozását is új jogszabályokkal mielőbb lehetővé kellene tenni.

Ha jól sejtem nem is lehet megcsinálni, mert össze-vissza építették ki a lámpákat. Fülöp úr programpontjai szinte egytől-egyig megvalósíthatatlanok, de elérte velük az emberek vágyait és rövid távon az volt a fontos, hogy begyűjtse általuk a korábban a többséghez hiányzó szavazatokat. Ennél is nagyobb probléma, hogy miután beleült a polgármesteri székbe, olyan nyilatkozatokat tett, mennyire meglepte őt számos tény. Ciklusok sora óta képviselő. A képviselőknek mindenbe betekintési joguk van, a kezükön minden döntés-előkészítő dokumentum átmegy. Évek óta arra készült, hogy polgármester legyen, csak éppen nem készült fel rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés