Kutatás: a nőkön folytatják tovább az ujgurok elsorvasztását Kínában

2020. július 9. 10:03
Erőszakos abortusz, folyamatos terhességi tesztek és internálások: új kutatások szerint a nőkön folytatja tovább Kína az ujgur kisebbség elsorvasztását.

Egy nemrég közzétett kutatás szerint nyugat-kínai Hszincsiang régióban új szintre lépett a „kulturális genocídium”, a kínai hatóságok eszerint már kényszerített sterilizációt végeznek a muszlim ujgur kisebbség női körében.

A kutatást az Inter-Parliamentary Alliance on China nevű szervezet közölte: az IPAC számos ország politikusait tömöríti, elsősorban az angolszász világból és Európából. A szervezet önmeghatározása szerint a Kommunista Párt által vezetett Kína kihívásaival szemben kíván koherens válaszokat adni.

A mostani jelentés azon célból jött létre, hogy felhívja a nemzetközi döntéshozók és szervezetek figyelmét a kialakult helyzetre, kilátásba helyezve ezzel egy esetleges ENSZ vizsgálatot. A kutatás nem volt egyszerű, hiszen a kínai kormány a mai napig tagadja az ujgur kisebbségek ellen elkövetett cselekményeit, ezért nagyrészt hivatalos regionális adatokra, politikai dokumentumokra és az ujgur kisebbség tagjaival készült interjúkra épül.

Peking természetesen tagad,

és alaptalannak nevezte a kutatás tartalmát és eredményeit, mondván, hamis információkat terjesztenek Hszincsiang tartományról. 

Az átnevelő táborokról és a módszerekről szóló cikkünk itt olvasható, az Oroszországba menekült ujgurok megpróbáltatásairól pedig itt olvashatnak.

Erőszakos sterilizáció és születésszám korlátozás

Ahogyan korábban arról beszámoltunk, a kínai Hszincsiang tartományban ujgur emberek tömegeit tartják olyan táborokban, ahol a fő cél a lojális kínai egyenpolgár kiképzése a jelentős történelemmel és örökséggel rendelkező, muszlim ujgur kisebbségből. Az első átnevelő tábor 2014-ben jelent meg, 2016-ot követően pedig a kínaiak „nagyüzemre” kapcsoltak, tömegeket a táborokba terelve.

A nemzetközi bomba 2018-ban robbant, amikor az ENSZ szót emelt az ujgur helyzet nyomán, mivel addigra már milliós nagyságrendet öltött a táborban tartottak és „kezeltek” száma, ennek folytatása pedig a mostani kutatás, ami újfent felhívja a figyelmet az etnikai konfliktusra. 

Adrian Zenz, a témával foglalkozó német kutató jelentésében rámutat, hogy az ujgur és egyéb kisebbségi nőket a kínai hatóságok a

táborokba való internálással fenyegetik meg,

amennyiben a születési kvóta feletti terhességük során nem abortálják a magzatot. Zenz munkáját már az ENSZ-ben is többször idézték az ujgur témáról szóló viták során. Az általa írt jelentés szerint a kínai törvény által megengedett kettőnél több gyermekkel sem rendelkező nőkön végeztek önkéntelenül tartós fogamzásgátlást, az esetek nagyrészében ez a spirált jelenti. Egy Kínában született kazah nő beszámolója alapján 2685 dolláros bírságot kapott kettőnél több gyermek vállalása miatt.  

Olyan rémhírekről is szó esik, amelyek szerint

egyes nőket erőszakosan sterilizáltak;

a táborok lakói szerint, pedig a fogamzásgátló gyógyszerek hatásával megegyező injekciókat kaptak a tábor női lakói, ezzel ellehetetlenítve a várandósságot és a gyermekvállalást. 

A születésszám kontrollja azonban nemcsak a táborokba zárt tömegeket sújtja, a hatóságok ugyanis egyes vidéki közösségekben kötelező nőgyógyászati vizsgálatokat végeznek rendszeres gyakorisággal, kéthavonta pedig kötelező terhességi teszteket végeztetnek. Ha a teszt pozitív, sokszor erőszakos abortusz következik

Kegyetlen eredmények 

Ezeknek az eljárásoknak megvan az eredménye, ugyanis a kisebbségek – főleg a muszlim ujgurok – száma csökkent bizonyos régiókban, teret adva a han kínai népesség relatív növekedésének. Hszincsiang egész területét megvizsgálva a születési ráta 24%-kal esett csak 2019-ben! A jelentések alapján az ujgur női népesség 18 és 49 év közötti 14-34%-át sterilizáltatnák a muszlim népesség visszaszorításának érdekében. 

A sterilizációk száma 100 ezer lakosra vetítve 2011-19 között. A sárga vonal Hszincsiangot jelzi, a kék az országos adatokat 

 

A nemzetközi parlamenti képviselőkből álló Inter-Parliamentary Alliance on China fellépést sürget. A szervezet jogi vizsgálat alá venni, hogy az ujgurok immáron több éve tartó „átnevelése” megfelel-e a genocídium vagy az emberiesség elleni bűntett fogalmának.

A felhívást követően a kínai külügyminisztérium tagadta a vádakat, alaptalannak tartva azokat, kiemelve, hogy

Hszincsiang „harmonikus és stabil”.

A World Uyghur Congress nevű szervezet ezzel szemben nemzetközi konfrontációra szólította fel a világ kormányait, hangsúlyozva a Kínai Kommunista Párt tevékenységének genocid jellegét.  

***

Képek: A Hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban. (MTI/EPA-ANP/Remko De Waal)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol a kiállásotok ujgur lives matter feliratokkal???

A kormány elsődleges feladata az ország kormányzása, a nemzeti érdekek képviselete mentén. Az ideológiai harcokat ti vívjátok, viszont elég szelektíven.

"A zsidó-cigány keverék/korcs Vektor"
Ez melyik NGO? Nekik van álláspontjuk minden emberi méltóságot sértő ügyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés