Ha nem beszélünk róla, nincs is?

2020. július 09. 09:00

Az atomenergiával nem az a legnagyobb baj, mikor jól működik, hanem úgy általában az, ha működik.

2020. július 09. 09:00
Mátyás Eszter
Mérce

„De ha nem beszélünk róla, ha nem tartjuk napirenden a Paks II. projekt kérdését, a vége tényleg az lesz, hogy a mindnyájunkat érintő, »sokszor konkrétan emberi sorsokat« érintő beruházás mind pénzügyi, mind környezetvédelmi szempontból eladósítja a jövő generációit. Anélkül, hogy tudnánk vagy beszélnénk róla. A létesítési engedélykérelem csak a Paks II-höz vezető hosszú út egyik állomása, méghozzá még csak a projekt periódus első harmadában.

A két új reaktor üzembehelyezéséhez számos olyan lépést kell megugrania a cégnek, melyek bizonyítják, hogy mind műszakilag, mind jogilag megfelelnek a szükséges szabályozásoknak. Ettől még azonban messze vagyunk. Az eredetileg tervezett 2024-es üzembehelyezés már most több éves csúszásban van, ezen az sem segít, hogy most beadásra került a létesítési engedélykérelem.

Ráadásul, ahogy korábban már megírtuk, az atomenergiával nem az a legnagyobb baj, mikor jól működik, hanem úgy általában az, ha működik. Ha atomerőmű megépítése mellett dönt egy ország, a legdrágább és a leginkább függővé tevő energiaforrást választja. Atomerőművet építeni lassú is, a reaktorok élettartama pedig más energiaforrásokkal összehasonlítva rövid, így a befektetett pénz és energia sem feltétlen térül meg.

De ha valaminek, hát a környezetnek és az emberek egészségének árt legjobban, ha ezt az energiaforrást ítéli meg egy kormány a legjobb megoldásnak az energiatermelésre. Az atomreaktorok működéséhez szükséges urán előállításától kezdve a működés során keletkezett radioaktív hulladék végleges tárolásának megoldatlanságáig olyan problémák merülnek fel, amikkel jelenlegi tudásunk szerint nem vagyunk képesek megbirkózni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2020. július 10. 13:47
"Az Európai Bizottság stratégiai elképzelése (Tiszta bolygót mindenkinek!) egyértelműen világossá teszi, hogy az EU szén-dioxid-mentes áramtermelésének alapját 2050-ben az atomenergia és a megújuló energiaforrások együttese jelenti majd. A ma alkalmazott atomtechnológia a nukleáris technológiai innovációkkal, kutatással és fejlesztéssel párosulva (például a továbbfejlesztett és a kis moduláris reaktorok) tökéletes kiegészítője a megújuló energiaforrásoknak, és ezzel közösen megoldják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-ellátást a nap 24 órájában, az év 365 napján. Az atomenergia ugyancsak jelentős mértékben hozzájárulhat a távfűtéshez és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermeléshez. Ezenkívül nélkülözhetetlen a szerepe az orvoslás terén: a diagnosztikai és terápiás alkalmazások segítségével a rákbetegség kimutatásában és gyógyításában, a nukleáris technológia támogatja az Európai Ráklegyőzési Tervet. A tagállamok egyértelművé tették, hogy az éghajlati célkitűzéseik elérése érdekében alapvetően fontos a technológiai szempontból semleges megközelítés. Némelyeknek a nukleáris energiát kizáró bármilyen megoldás sokkal drágább lenne, kevésbé hatékony a szén-dioxid-csökkentés elérésében és fokozott kockázatot jelentene az ellátás biztonságát és az ellátó rendszer rugalmasságát illetően." Jó reggelt, Mátyás Eszter. Ha még akarsz sivalkodni, menj neki Brüsszelnek, meg a Tiszta Bolygó elfogadott koncepciójának. Ja, hogy azt nem. Mindjárt gondoltam.
Thor kalapácsa
2020. július 10. 13:06
Hölgyem! Ha hallgatott volna, bölcs maradt volna. Ritka nagy ostobaságokat írt le. Szeretném jelezni az energetikusnak, villamos mérnöknek, atomfizikusnak lenni komoly szakma amit nem oktatnak a bölcsészkaron.
palicsi
2020. július 10. 12:36
"Ha atomerőmű megépítése mellett dönt egy ország, a legdrágább és a leginkább függővé tevő energiaforrást választja." Ez így egyértelműen hazugság! A firkász, melyik kütyüjéről mond le? Azt persze mindenki elvárja, hogy minden pillanatban legyen áram! A kérdés az, hogy honnan!
1000bocs
2020. július 10. 11:26
A Mérce szerint azt kell tennünk mnt a németek? Atom helyett szénerőmű? Igaz füstől mint állat, beborítja az eget, de legalább nem kell félni a sugárzástól. A kérdés az, higy miért áll hadilábon az egész baoldal a valósággal, miért gondolja hogy az ő véleménye alakítja a valóságot? Minden egyes alkalommal a falnak mennek, de nem adják fel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik