Ha nem beszélünk róla, nincs is?

2020. július 9. 9:00

Mátyás Eszter
Mérce
Az atomenergiával nem az a legnagyobb baj, mikor jól működik, hanem úgy általában az, ha működik.

„De ha nem beszélünk róla, ha nem tartjuk napirenden a Paks II. projekt kérdését, a vége tényleg az lesz, hogy a mindnyájunkat érintő, »sokszor konkrétan emberi sorsokat« érintő beruházás mind pénzügyi, mind környezetvédelmi szempontból eladósítja a jövő generációit. Anélkül, hogy tudnánk vagy beszélnénk róla. A létesítési engedélykérelem csak a Paks II-höz vezető hosszú út egyik állomása, méghozzá még csak a projekt periódus első harmadában.

A két új reaktor üzembehelyezéséhez számos olyan lépést kell megugrania a cégnek, melyek bizonyítják, hogy mind műszakilag, mind jogilag megfelelnek a szükséges szabályozásoknak. Ettől még azonban messze vagyunk. Az eredetileg tervezett 2024-es üzembehelyezés már most több éves csúszásban van, ezen az sem segít, hogy most beadásra került a létesítési engedélykérelem.

Ráadásul, ahogy korábban már megírtuk, az atomenergiával nem az a legnagyobb baj, mikor jól működik, hanem úgy általában az, ha működik. Ha atomerőmű megépítése mellett dönt egy ország, a legdrágább és a leginkább függővé tevő energiaforrást választja. Atomerőművet építeni lassú is, a reaktorok élettartama pedig más energiaforrásokkal összehasonlítva rövid, így a befektetett pénz és energia sem feltétlen térül meg.

De ha valaminek, hát a környezetnek és az emberek egészségének árt legjobban, ha ezt az energiaforrást ítéli meg egy kormány a legjobb megoldásnak az energiatermelésre. Az atomreaktorok működéséhez szükséges urán előállításától kezdve a működés során keletkezett radioaktív hulladék végleges tárolásának megoldatlanságáig olyan problémák merülnek fel, amikkel jelenlegi tudásunk szerint nem vagyunk képesek megbirkózni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék fordítva gondolkodik. Ők azt hiszik, ha beszélnek valamiről - diktatúra, autoriter rezsim, szélsőjobboldali veszély - az akkor már van is.

Elektromos autó kell? Akkumulátor hulladék nem kell? Áram miből lesz az autóban?
Pillepalack nem kell? Ha üveg van helyette, ki fizeti a megnövekedett súly miatti szállítási költség növekedést?
Eléggé ellentmondásos egy ideológia ez. Mert nem tudomány, hanem ideológia.

"az atomenergiával nem az a legnagyobb baj, mikor jól működik, hanem úgy általában az, ha működik"

Pályázatot írok ki ennek a mondatnak az értelmezésére. Díj: Szél Berni
zöld fingból készült életnagyságú lovasszobra.

Megtudtuk a ceus-kommunista-phdhallgató-környezettudományszakértő hölgytől, hogy a Duna felmelegszik majd és nem hűt. Igaz, "számos lehetőség létezik a jelenleg működő négy paksi reaktor és Paks II. jövőbeli két reaktorának hűtési kérdéseinek megoldására, ezek azonban nagymértékben függnek a hatóságok és a kormány rendeleteitől és döntéseitől. Az utóbbi évek azt mutatták, hogy a szabályozási rendszer nemcsak tele van értelmezési gondokkal, de a politikai akarat hiánya is megnehezíti az érdemi változások elérését". Tessék? Jelentkezzen, aki érti, mit akar mondani a bikkfanyelvű tudóspalánta.

"
Mátyás Eszter

A CEU környezettudomány tanszékének PhD hallgatója, az Energiaklub szakértője.
"

A kurva anyádat, rohadék hazaáruló féreg.

Az Energiaklub egy meglehetősen régi bútordarab. Egy külföldről pénzelt gittegylet, amelynek a feladata a Fidesz támadása. A legnagyobb szakértőjük valami közlekedésmérnök, van ez a vicckategória "környezetmérnök" PhD, a többiek mind jogászok meg bölcsészek. Társadalommérnökök ezek, nem energetikusok.

Azt hiszem, Eszterünknek a Bikini együttes válaszolt jó előre:
"Mindig azt mondják hogy legyek jó. De miért mindig csak én, csak én legyek jó?"

Biztos, hogy amikor Európában több, mint 100 atomerőmű üzemel, simán ki lehet jelenteni, hogy mi valamilyen értelemben elavult technológiát készülünk alkalmazni?

Szóval drukkolok én nagyon az alternatív ötleteknek, leginkább még mindig a fúziós reaktor tűnik ilyennek, de amíg meg nem valósítják, addig is szeretnék észt osztani a neten, ahhoz meg vellany kell. Ahhoz meg energia. Ahhoz meg Magyarországon Paks II.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés