Krisztus – a fehér elnyomás legújabb jelképe

2020. július 4. 7:14

Deme Dániel
Magyar Hírlap
Nem igazán érthető, hogy mit vár a nyugat-európai egyházi elit attól, ha maga ellen hergeli az amúgy is dühödt, romboló tömegeket.

„Aki követi az anglikán egyház feje, Justin Welby tevékenységét, egy cseppet sem lepődik meg egy minap elhangzott rádióinterjú tartalmán, amelyben azt állítja, hogy a Fekete életek számítanak (Balck Lives Matter) mozgalom célkitűzései mentén újra kell értékelnünk azt a felfogást, miszerint Isten fehér, emellett maga Jézus fehér emberként való megjelenítését is meg kell fontolnunk.

A canterbury érsek azt is megígérte, hogy a közeljövőben megvizsgálják, milyen szobrokat távolítsanak majd el a canterbury katedrálisból, elegánsan csak »kontextusba helyezésnek« titulálva a folyamatot. A múltat semmi képen nem kell eltávolítani, állítja, inkább Jézus egyetemességét szükséges kihangsúlyozni egy »lekerekítettebb« megjelenítéssel. »A világot utazva az ember nem lát fehér Jézust. Fekete Jézust látunk, látunk még kínai vagy közel-keleti Jézust, ami a legpontosabb [ábrázolás], vagy fidzsi Jézust«, mondja Welby.

Ott lehettem 2012 szeptemberé­ben azon az összejövetelen a londoni Lambeth Palace-ban, ahol az akkor megválasztott új érsek családjával bemutatkozott a sajtónak és a nyilvánosságnak. A nagyterembe lépésemkor megláttam régi barátomat, a baloldali anglikán értelmiségiek pátyolgatott kedvencét, Giles Fraser lelkészt, a liberális Guardian napilap szerzőjét. Kézfogás után viccesen megjegyeztem, ómennek tartom jelenlétét ezen a jelképes alkalmon, amin mindketten mosolyogtunk, de az utalást azért értette: a volt olajipari menedzserből lett érsek az anglikán egyház liberális szárnyának elkötelezett képviselője volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az anglikán érsek nem érti, hogy az Úr Jézus a maga / akármilyen / emberi lehatároltságában a teljességet adja? Majd jön egy másik e világi mozgalom, az majd másmilyen Jézust követel, s akkor annak fog bólogatni-magyarázkodni-mentegetőzni. És így tovább, a végtelenségig. Az anglikán érsek viselkedésére van biblikus kifejezés: széltől lengetett nádszál.

Bár biztos iróniának szántad, de nem tehetné be a pápa sem Tamás Evangéliumát, de mást sem a kánonba.
Lesz még pápa, (remélem, hogy a néger, Sarah bíboros) a Malakiás jövendölést simán cáfolta a katolikus Egyház.

nemecsekerno_007 2020. július 3. 15:42
31
Amint bekerül a pénz a SZEF kasszájába, egyből elveszíti közpénz jellegét.

Ez is csak egy kivénhedt SZDSZ-es.

Bocs, ez nem egy NER-bonmot?

Igen az édesanyja zsidó volt, bár abban az időben még nem a nőtől származtatták a zsidóságot, hanem apáról.

Látod, tudsz te! Ha akarsz.

Nem Jehova, hanem Jahve.
Természetesen Isten nem tartozik egyik népcsoporthoz sem, hiszen Ő kiválasztotta a zsidó népet, ill. végül is Ábrámot, aki arab volt.

Válaszok:
zöldalma | 2020. július 4. 11:22

Ábrahám nem volt arab

Válaszok:
Sulammit | 2020. július 4. 11:29

Valaki "letolta" a "Grünwaldfélék"-ket, vagyis Erdő Pétert, mert nem hajtotta végre a pápa elvárásait a migránsokkal kapcsolatban.
Ehhez hozzáteszem, hogy a magyar püspöki kar nem hajtja végre olyan sietősen máskor sem, lásd, II. Vatikáni zsinat ajánlásait, elvárásait, pár tíz évet várat magára.

Mi az a szöveg, amit minden széder esten megkérdez a gyerek az apjától és az válaszol rá?

Te pedig mondd az Úr, a te Istened színe előtt: „Apám vándorló arám volt, lement Egyiptomba, s ott élt idegenként; kevesen követték, mégis nagy, erős és népes néppé vált. MT 26,5

Mert a zsidók nem hozhattak halálos ítéletet.

Tényleg Jézus és az apostolok is, hogy "befurakodtak" a keresztény egyházba.

„Én vagyok Isten, aki kihívtalak a kaldeai Urból, hogy ezt a földet adjam birtokul.” Gen 15,7
Hárán meghalt, atyjának, Terachnak életében, hazájában, a kaldeai Urban. Gen 11,28

A káldeusok arám törzsek voltak.

"Ábrám nem volt arab, ez több szempontból is hülyeség."
Akkor ezt a több szempontot, ha kifejtenéd.
Nem vettem észre, hogy másról kezdenék el beszélni. Mi az a más? Tényeket közöltem az Ószövetségből.
Azért arról hallottál, hogy Teremtő Isten, Megváltó Isten, Szentlélek Isten. Atya Isten, Fiú Isten, Szentlélek Isten.
Egylényegű, de különböztetni szoktunk. Ahogy Hitvallásban is imádkozod.
Az Ószövetség nem ismerte Jézust.
Az Atya, akit a zsidók Jáhvénak, Elohimnak, Adonajnak, Örökkévalónak, stb. neveznek hívta ki Ur városából Ábrámot.
De!!! A pátriárkák nem ismerték Istent Jahve néven, mert a Jahve-kinyilatkoztatás a kivonuláshoz és a Sínai eseményekhez kapcsolódik.
Vagyis miért írtam volna Jézust?

Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak Mindenható Isten néven jelentem meg, és a Jahve nevet nem nyilatkoztattam ki nekik. Ex 6,3
A Mindenható = El Shaddaj

Nem gondoltam, hogy részletesebben kellene kifejtenem, azt, ami nyilvánvaló. A Genezisről beszélek, nem az Újszövetségről.

Azt feltételezed, hogy nem tudom, hogy Isten Fia Jézus, a zsidó néphez tartozott? Csakhogy nem az Atya testesült meg, hanem a Fiú, én pedig az Atyáról beszéltem.
Ezt értelmetlen kötekedésnek veszem.

Jó, akkor másképp fogalmazok.
Azt kimondhatták, hogy Jézus "méltó a halálra", ezt már előzőleg elhatározták, de ítéletüket a római helytartónak még jóvá kell hagyni, mert a rómaiak a halálos ítélet jogát, a kivégzés jogát, - jus gladii - maguknak tartották fenn.
Vagyis Jézus perének az volt a célja, hogy törvényes látszatot adjon.

Ezt írtam! Az első mondatot valahogy "kifelejtetted."
"Nem Jehova, hanem Jahve.
Természetesen Isten nem tartozik egyik népcsoporthoz sem, hiszen Ő kiválasztotta a zsidó népet, ill. végül is Ábrámot, aki arab volt."

Gondoltam, hogy fennakadsz a próféciákon. Azt viszont nem gondoltam, hogy külön kellene beszélnem pl. az Ebed Jahve dalokról, bár...megfordult a fejemben a commentedet olvasva, hogy veled, csak szájbarágósan lehet a teológiáról beszélni, nem úgy, mint akik félszavakból értik egymást.
Pontatlanul fogalmaztam, valóban bele lehetett kötni és ezt nem is mulasztottad el. Az Ószövetség népére gondoltam, nem a tekercsre, a nép nem ismerte Jézust. A Tórából nem ismerni meg Jézust.
Mi pedig a Tóráról beszéltünk.

Előtte Jahvét írtam, és Atyát.

Igen tévedtél én már csak ilyen tanulatlan buta vagyok. Nem kellett volna ám belinkelned a Katekizmust, kösz, de megvan nekem.

Na, akkor most neked is egy kis tanulnivaló öntelt olvtársam.
A Szentháromság hit abban áll, hogy a személyek, amint önmagukban vannak, tökéletesen azonosak a közös isteni lényeggel, de, ahogy eredetük szerint egymással szembenállnak, valóságosan különböznek egymástól.
Ezt jobban nem fejtem ki neked, mert úgysem értenéd. Nem elég ám a Katekézist olvasnod.
Na, csá!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés