A patrícius hazatér

II. évfolyam 27. szám | Meta - 50 könyv a jövőről
2020. július 2.

Böszörményi Nagy Gergely
Az információs korban összeomlik a rend, és felértékelődik az egyéni tehetség – állítja a 90-es évek egyik alig ismert, mégis megkerülhetetlen könyve. A jóslat lehet igaz, de a személyes önrendelkezés nem pótolja a közösségeket. Az idő a közép-európai jobboldalt igazolja. 
Fotó: Brain Bar

Létezik egy 1997-es könyv a jövőről, amiről alig hallott valaki, befolyása a nyugati világ egyes meghatározó konzervatívjaira mégis rendkívüli. A Szuverén egyén Lord William Rees-Mogg, a nagy múltú londoni jobboldali napilap, a Times korábbi főszerkesztője és James Dale Davidson amerikai magánbefektető, republikánus aktivista közös próféciája volt. Arról szól, hogyan alakulhat állam és individuum viszonya az információs korban. A Facebook- és SpaceX-befektető, Trump-támogató Peter Thiel ezt a kötetet tartja legfontosabb szellemi inspirációjának. Alastair Campbell, a brit baloldal fenegyereke szerint ez a „legfontosabb ismeretlen könyv”, ami megmagyarázza, miért láttak a Brexitben kezdettől lehetőséget a konzervatívok – szerzőink egyikének fia, Jacob Rees-Mogg ráadásul ma Anglia egyik legnagyobb hatású politikusa. 

A Szuverén egyén a libertárius jobboldali gondolkodás csúcsteljesítménye. Rees-Mogg és Davidson jövendölése szerint (ami Tom Stoppard Árkádia című novellájából vett idézettel nyit: „A jövő maga a zűrzavar”) az internet anakronisztikussá teszi a gondoskodó államot, mert közvetlenné válnak az egyének közötti információs és kereskedelmi kapcsolatok. A helyben fizetett adók a webre épülő kapitalizmusban beszedhetetlenné válnak, így a szociális kiadásokat a legtöbb kormány képtelen lesz finanszírozni. A politikusok hatalma és az állampolgárság szerepe elenyészik. A kibertér új hadurakat és bűnszervezeteket emel fel, immár határok nélkül. Az innováció és a tehetség demokratizálódik, a munkahelyek decentralizálódnak. Az új korszak győztesei a szuverén egyének, akik kiemelkedő tehetségüknek, tudásuknak és önbizalmuknak köszönhetően, jó befektetésekkel és személyes biztonságuk garantálásával képesek túlélni a régi rend összeomlását. 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés