Mississippiben megváltoztatják a zászlót, a Princeton Egyetem törli Wilson elnök nevét

2020. június 29. 7:10
Tovább zakatol a BLM-vonat.

Az egyesült államokbeli Mississippi törvényhozása úgy döntött, hogy megváltoztatja a szövetségi állam zászlaját, azon ugyanis olyan jelkép található, amely a rabszolgaság korára emlékeztet. A jogszabályt helyi idő szerint vasárnap az állami képviselőház és a szenátus is megszavazta, így lecserélik a lobogót, amelynek a bal felső sarkában az egykori konföderációs államok jelképe látható, piros alapon kék kereszt, az utóbbiban végig fehér csillagokkal. Ez az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a konföderációba tömörült déli államok zászlója volt.

A mississippi törvényhozók megállapodtak abban is, hogy kilenctagú bizottságot bíznak meg az új lobogó megtervezésére, erről a novemberi választásokon dönthetnek majd a helyi szavazók. Novemberben ugyanis az Egyesült Államokban nemcsak az elnökről és a szövetségi és helyi törvényhozások összetételéről, valamint több tagállamban a kormányzó személyéről szavaznak majd, hanem több tagállamban helyi ügyek is szerepelnek a szavazólapokon.

Tate Reeves, az állam republikánus kormányzója jelezte: aláírja, és ezzel törvényerőre emeli a vasárnap megszavazott javaslatot. A Princeton Egyetem felügyelő bizottsága ugyancsak a hétvégén döntött arról, hogy megváltoztatja a demokrata párti Woodrow Wilson elnökről (1913-1921) elnevezett közpolitikai iskolájának, valamint egyik bentlakásos kollégiumának nevét. Az egyetemi vezetők közölték, véleményük szerint Wilson „rasszista gondolkodása és politikája miatt” nem lehet névadója egy olyan iskolának, amelynek oktatói és diákjai elkötelezettek a rasszizmus bármely formája elleni harcban. Mielőtt az Egyesült Államok elnökévé választották, Wilson New Jersey állam kormányzója, illetve a Princeton elnöke (1902-1910) is volt.

John Wayne nevét is törölték

Névváltoztatásra készülnek a kaliforniai Orange megyében is, ahol a Demokrata Párt helyi politikusainak javaslatára a megyei tisztségviselők úgy határoztak, hogy megváltoztatják a Santa Anában lévő megyei repülőtér nevét, leveszik róla John Wayne amerikai színész nevét. A The Los Angeles Times című napilap már előző héten hírt adott arról a rendkívüli gyorsasággal elfogadott határozatról, miszerint a színészlegenda „rasszista és fanatikus kijelentéseket” tett egy, a Playboy magazinnak adott, 1971-es interjújában, s ezért méltatlan arra, hogy a reptér a nevét viselje.

Hiszek a fehér felsőbbrendűségben mindaddig, amíg a feketék nem válnak olyan tanult emberekké, akik képesek a felelősségvállalásra. Nem hiszem, hogy hatalmat és vezetői pozíciókat kell adni felelőtlen embereknek” – fogalmazott Wayne, leszögezve ugyanakkor, hogy nem tartja megbocsáthatónak a rabszolgaságot. Közben Minneapolis városának vezetése arról döntött, hogy személyi testőröket alkalmaz – a város pénzén – annak a három demokrata párti politikusnak a védelmére, akik a rendőrség felszámolását szorgalmazták, miután állítólag halálos fenyegetéseket kaptak. A Fox televízió szerint a rendőrségnek nincs tudomása a fenyegetésekről, ezeket nem jelentették be.

(MTI)

 

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek szerint nem lehetek amerikai reptér névadója. Ugyanis egyetértek Iohn Wayne-nel.

Jó, ha tudom, hogy ezzel jár, lehet, hogy cizellálom egy kicsit: hiszek a tanult emberek felsőbbrendűségében a tanulatlanok fölött.

Bár azok után, ahogy az amerikai egyetemeken viselkednek, ez a hitem eléggé megrendült.

De az még most is fontosnak tűnik, hogy a tanult emberek túl vannak olyan 2 évtizeden, amikor mások gondolatainak a megértésével foglalkoztak, és az ilyesmi legtöbbünknek jót szokott tenni.

A probléma igazából a csillagok számával van. Lehetne mondjuk egy, az olyan egységes, összefoglaló jellegő, és mondjuk vörös, mert az olyan karakteres szín.

Tovább gondolkodva az is az egy nagy vörös csillag mellett szól, hogy az se nem fehér, se nem fekete. Jól kifejezni a XXI. század felé nyitó új Amerikát.

és az tetszeni fog a mohamedánoknak is

Végülis van logika abban, amit csinálnak - bízzák a piacra. Ha nincs rendőrség, akkor akiknek van pénze, azok testőröket fogadnak, akiknek nincs pénze testőrökre, de erősek, azok összeállnak, akik egyik kategóriába se tartoznak, azok meg így jártak. Csak pár száz évet lépünk vissza a történelemben, majd rájönnek hosszabb távon, hogy az adóból finanszírozott rendőrség olcsóbb és hatékonyabb...

Pont ezért volt az alkotmányuk második kiegészítése, és ezért említették meg a zsarnok elleni védekezést a Függetlenségi nyilatkozatban is, hogy az állampolgárok megvédhessék magukat az elnyomástól.
És vajon miért is akarják a demokraták _folyamatosan_ korlátozni, sőt, eltörölni a fegyvertartást?

Nagyon régóta mondom azt, hogy kellene az iskolákban oktati a marketingelméletet - azt, hogy hogyan akarják befolyásolni őket, a boltoktól kezdve a tévéműsorokon át a választási kampányokig milyen manipulációs hatásokkal lehet találkozni.
Persze nyilván ebből óriási botrány lenne a rengeteg ellenérdekelt miatt.

A gyökeres rendszerváltás mindig a múlt eltörlésével indul, ez igaz a jakobinusokra, a kommunistákra, a fasisztákra és a nácikra egyaránt. Ott megszűnik a múlttal való folytonosság, ami miatt új eredetet kell találniuk.
(meg lehet figyelni, hogy a hazai, baloldal elvileg modern, haladár, nyugatos mivolta ellenére nem ismeri el, hogy a második világháború előtt is volt Magyarország, viszont a kommunista örökséggel nincs semmi bajuk)

Mi lesz a kékszeműekkel?

A 2010 utáni kormány is elég sok tyúkszemre rálépett (muszájból, nem jókedvében), elég sokáig a túlélésért kellett küzdenie, gondolom, nem akarnak egy újabb frontot.
Személy szerint egyetértek, már pár év alatt is jelentkeznének az előnyös hatásai annak, ha a fiatalok szembesülnek a manipulációs módszerekkel és a forráskritika szükségességével.
Persze mindig lesz egy hatalmas réteg, akit ez nem fog érdekelni, és az oktatás ellenére is alig fogj várni, hogy manipulálják, de mindennek jó lenne megpróbálkozni az oktatásával.

Remélem mindez csak sok hűhó semmiért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés