Korrupciós vizsgálat miatt lemondott a kirgiz kormányfő

2020. június 15. 18:49
A 2018 áprilisa óta hivatalban lévő Abilgazijev lemondása Szooronbaj Dzsejenbekov államfő ellenjegyzésével lép hatályba.

Benyújtotta lemondását Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz miniszterelnök hétfőn egy korrupciós vizsgálat miatt – áll a közép-ázsiai ország kormányfői hivatalának közleményében.

Úgy döntöttem, hogy visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat” – olvasható Abilgazijev közleményében. Felidézte: két hete szabadságot vett ki, hogy ne akadályozza a rádiófrekvenciák szabálytalan szétosztása miatt indított bűnügyi vizsgálatot. „Szeretném hangsúlyozni, hogy semmi közöm ehhez az ügyhöz, a személyem irányában elhangzott vádak alaptalanok. A kéthetes szabadságom során a nyomozó hatóságok nem intéztek semmi kérdést hozzám. Biztos vagyok benne, hogy a vizsgálat mindent helyretesz, és megnevezi a valódi bűnösöket” – tette hozzá.

A mostani nehéz körülmények között, amikor az ország a koronavírus-járvánnyal néz szembe, és annak gazdasági kihatásaival küzd, a kormányzatnak stabilan kell működnie az állampolgárok teljes bizalma mellett. A bizalmatlanság viszont akadályozza a kormány teljes körű munkáját. Ilyen megfontolásból úgy döntöttem, hogy visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat” – emelte ki a 2018 áprilisa óta hivatalban lévő Abilgazijev, akinek lemondása Szooronbaj Dzsejenbekov államfő ellenjegyzésével lép hatályba.

Zsanar Akajev kirgiz parlamenti képviselő május 20-án azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy köze van a távközlési hatóságnál burjánzó korrupcióhoz.

Akajev a távközlési hatóság egyik üzletére utalt, amelynek során az ország egyik mobiltelefon-szolgáltatója, az Ala-TV frekvenciákat vásárolt, majd ezeket többszörös áron értékesítette tovább. A politikus úgy vélte, hogy a miniszterelnök jóváhagyása nélkül az eladás nem történhetett volna meg. A szóban forgó üzlet kapcsán a nyomozó hatóságok vizsgálatot indítottak, amelynek során őrizetbe vették a távközlési hatóság volt vezetőjét és az Ala-TV igazgatóját.

(MTI)

Nyitóképünkön Muhammedkalij Abilgazijev látható. A kép forrása: MTI.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

.. és taggyűlés sem volt.

Kaya Ibrahim meg csak kitalálta.
Simicska meg a hosszú bájtok éjszakáján ott se vót.

Kérek egy tolmácsot!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés