Jelenleg mintegy ötezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban

2020. június 15. 17:15
Jacek Czaputowicz külügyminiszter hétfőn vilniusi látogatásán kijelentette: a balti országokkal azon a közös állásponton vannak, hogy az amerikai csapatok európai jelenléte növeli a NATO elrettentő és védelmi képességeit.

„Ezt a célt nem a Németországban állomásozó amerikai katonai kontingens csökkentése révén akarjuk elérni” – hangsúlyozta a lengyel kormányfő Heiko Maas német külügyminiszter keddi varsói látogatásának küszöbén. A The Wall Street Journal című amerikai lap értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök mintegy 9500 fővel csökkentené a Németországban állomásozó, jelenleg 34 500 fős katonai kontingenst. A Der Spiegel német hetilap pedig 5000 és 15 000 közé tette az idén őszig kivonandó amerikai katonák számát.

A Fehér Ház, illetve a Pentagon egyelőre hivatalosan nem erősítette meg ezt az értesülést, ugyanakkor a berlini vezetés az elképzelésről már tájékoztatást kapott – írta a dpa német hírügynökség. Végleges döntés azonban még nem született az ügyben. Az amerikai csapatcsökkentési tervek felmerülését követően Morawiecki a múlt héten egy lengyel rádió műsorában reményét fejezte ki, hogy a Németországból kivont katonák egy részét Lengyelországba vezényelhetik át, ami szerinte megerősítené a NATO keleti szárnyát és szavatolná ezzel egész Európa biztonságát.

Jacek Czaputowicz külügyminiszter hétfőn vilniusi látogatásán kijelentette: a balti országokkal azon a közös állásponton vannak, hogy az amerikai csapatok európai jelenléte növeli a NATO elrettentő és védelmi képességeit. „Mindez azt jelenti, hogy véleményünk szerint nem szolgálja biztonságunkat a Németországban állomásoztatott amerikai csapatok csökkentéséről szóló döntés” – hangsúlyozta Czaputowicz balti hivatali partnerével tartott megbeszélése nyomán. Jelenleg mintegy ötezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés