Nem rasszista az amerikai rendőrség a tudományos adatok szerint

2020. június 7. 9:04
Nem támasztják alá a kriminológiai felmérések azt a feltételezést, hogy az amerikai rendőrség rasszista – írja a Wall Street Journalban Heather Mac Donald kriminológus. Mutatjuk, mit jelent ez.

A George Floyd rendőri brutalitás okozta haláláról készült videó szörnyű, de az adatok nem támasztják alá, hogy az amerikai rendőrség intézményesen rasszista lenne – írja a Wall Street Journalban megjelent cikkében Heather Mac Donald kriminológus, a New York-i Manhattan Institute kutatója, a War on Cops (Háború a rendőrök ellen) című kötet szerzője, akivel a Mandiner is készített interjút.

Heather Mac Donald leszögezi: a tudományos kutatásokból és felmérésekből származó adatok szerint nem hatja át az amerikai rendőrséget és igazságszolgáltatási rendszert a rasszizmus, ami a letartóztatásokat, vádemeléseket és ítélethozatalokat illeti.

A rendőrök viselkedését sokkal inkább meghatározza a bűnelkövetés és a gyanúsítottak viselkedése, mint a faja. 

A 328 millió lakosú Egyesült Államok lakosságának 76,5 százaléka fehér, 13,4 százaléka fekete és számos más kisebb arányt képviselő csoport lakja még. 

2019-ben a rendőrség 1004 embert lőtt le, akik fel voltak fegyverezve vagy más miatt voltak életveszélyesek. Ebből 235 ember, tehát körülbelül a negyede volt fekete. Ez a szám Heather Mac Donald szerint kevesebb, mint a feketék bűnelkövetési aránya kapcsán várhatnánk. 

A legutolsó évre, 2018-ra vonatkozóan, amivel kapcsolatban már vannak erre vonatkozó adatok, az mondható el, hogy az ismert emberölések 53 és a rablások 60 százalékát követték el feketék. 

2019-ben a rendőrség kilenc fegyvertelen feketét és 19 fegyvertelen fehéret lőtt le. Ezek a számok 2015-ben 38 és 32 voltak. 2018-ban 7407 fekete áldozata volt az emberöléseknek. A kilenc lelőtt fegyvertelen fekete a 2019-ben megölt feketék 0,1 százalékát jelenti. Egy rendőrt 18 és félszer nagyobb eséllyel öl meg egy fekete bűnöző, mint egy rendőr egy fegyvertelen feketét.

Az ok, ami miatt a feketék nyolcszor nagyobb arányban lesznek gyilkosság áldozatai, mint a fehérek és latinok együttvéve, a bűnözés: a fekete bűnözők nagyrészt feketéket ölnek. 

 

A Barack Obama elnöksége alatt, 2015-ben az amerikai igazságügyi minisztériumban egy Harvard-professzor, Roland G. Fryer Jr. által készített tanulmány szerint Philadelphiában például sokkal esélyesebb, hogy egy fegyvertelen, fekete gyanúsítottat fekete vagy hispán rendőr fog meglőni, minthogy fehér.

Fryer szerint nincs bizonyíték a rendőrség általános rasszizmusára, és aki mást állít, az nem veszi figyelembe a bűnelkövetési adatokat és azt, hogy számít a gyanúsított viselkedése is a rendőrséggel szemben.  A Proceedings of the National Academy of Sciences kutatói ugyanilyen eredményekről számoltak be, és az is kiderült, hogy attól, hogy több kisebbségit, tehát feketét, ázsiait, hispánt vesznek fel a rendőrséghez, nem alakulnak át a fent összegzett arányok. 

2017 októberében Heather Mac Donald azt nyilatkozta a Mandinernek: „A rendőri tevékenység egyszerűen a bűnözést követi. Tekintve, hogy az Egyesült Államokban a bűnelkövetésben nagyfokú faji különbségek vannak, minden adatvezérelt bűnüldözés szükségszerűen oda vezet, hogy a rendőrségi tevékenység kisebbségi környékekre fog koncentrálni. Az ország 75 legnagyobb megyéjében, amelyekben a népesség nagy része él, a feketék az erőszakos bűncselekmények kétharmadát követik el, miközben csak a 75 megye népességének 15 százalékát teszik ki.”

Hozzátette: „A rendőrségellenes aktivisták fő stratégiája az, hogy a rendőrség munkáját, főleg az utcai igazoltatásokat és a letartóztatásokat összehasonlítják a népességi arányokkal. Szóval, ha, ahogy említettem, New Yorkban a feketék a lakosságnak csak 23-át teszik ki, de 53 százalékban állítják meg őket a rendőrök, akkor az aktivisták és a sajtó ezt a rendőrségi rasszizmus elsődleges bizonyítékának kiáltja ki. Azonban, tekintve hogy a rendőrség munkája adatvezérelt, a megfelelő viszonyítási alap nem a népességarány, hanem a bűnelkövetési adatok. Még csak a rendőrök fegyverhasználata sem mutat faji előítéletet. Négy, 2016-ban megjelent tanulmány közül egy sem mutatott ki faji előítéletet sem a rendőri fegyverhasználatban, sem a feketék vagy fehérek elleni rendőri intézkedésekben. A rendőrök ott használnak fegyvert, ahol a legyakrabban találják szembe magukat felfegyverzett és ellenálló gyanúsítottakkal, ezek pedig a kisebbségi környékek.”

Végül megjegyezte azt is: Amerikában „a feketéknek hatszor akkora esélye van gyilkosság áldozatává válni, mint a fehéreknek és hispánoknak együtt, mivel az elkövetők is feketék”. Ráadásul „a rossz környékeken lakó, törvénytisztelő feketék igénylik a rendőri jelenlétet, védelmet.”

A kriminológus szerint az a brutalitás, ami végzett George Floyddal, sokkal inkább kivétel, mintsem jellemzője az amerikai rendőrség munkájának.

Összesen 224 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megnyugodnék, ha nem volna tény, hogy Floyd megölésében 4 rendőr működött együtt. Tehát nem egy barom, hanem egy rendőri bűnbanda. Minimum az adott város rendőrőrse jól tűri a rendőri brutalitást. Amerika nagy, lehet, hogy az országos adatok ezt elfedik, de ettől még van egy felvétel, amiben mindenki gyönyörködhet.

Majd talán emlékezzünk erre, amikor a következő leckét kapjuk tőlük demokráciából.

A kurvaokosokból álló, todományosan magasan kiművelt baloldalon abban a pillanatban szarik magasról a tudományra, amint a tudomány nem az ő rasszista ideológiájukat igazolja.

Heather Mac Donald könyvet írt a témáról 2017-ben, de már 2015-2016 óta írt cikkeket is erről. Évek óta lehet tudni, hogy nincs semmiféle szisztematikus rasszizmus, főleg nem az Usában, ahol kínosan ügyelnek az ilyenre.

2013-as FBI statisztikákat is lehet olvasni, hogy a gyilkosságok több, mint felét feketék követik el, és az áldozataik többsége fekete! Mégis évről évre előszedik ezt a hazugságot a libsik, és erre hivatkozva akarnak bűntudatot kelteni, most már nem is csak az Usában, hanem gyakorlatilag az egész világon, így nálunk is.

Ez egy ideológiai hadviselés, itt a tények nem számítanak.

"'Mutatjuk, mit jelent ez.'

Ezt minek? Az indexen érzem magam bazmeg."

Meg az origón. Gyűlölöm én is, igazi ócska clickbait szemét. Viszont ezért nem a cikkbe szokták tenni, hanem az alcímbe, hogy az egyszeri juzer klikkeljen a részletekért.

Meg fogsz döbbenni, de számomra nem is a "rasszista" jelző az érdekes, hanem a "brutális". Nem bánom, hogy Magyarorszgáon nem része a rendőri rutinnak a nyakra ülős letartóztatás.

Érdekes, hogy ezeket a tényadatokat, amelyeket a cikkből is megismerhetünk, ismerhetik azok a médiamunkások is akik felhergelik a tömeget a rendőrség ellen, mégis egyoldalúan mutatják be a valóságot.
A média jelentős része abban érdekelt, hogy hergelje a gyújtogatókat, fosztogatókat így olyan híreket, képeket tud sugározni, amelyek nézői érdeklődését felkeltik, fenntartják, nézettségüket növeljék, fokozzák.

A Kronen Zeitung osztrák lap beszámol egy nyugdíjas rendőr Dorn haláláról, akit egy zálogháznál öltek meg a mostani tüntetésekhez csapódott fosztogatók. Egy ismerőse volt a tulajdonos, akinek a riasztóberendezése megszólalt éjjel és a nyugdíjas rendőr Dorn kiment a helyszínre, ahol a fosztogatók agyonlőtték.

A gaztettről fekvétel készült, amely felkerült az Internetre, amit hamarosan eltávolítottak onnan.
Nem engedtek ennek akkora nyilvánosságot, mint George Floyd esetének, ahol elhallgatták, hogy Floyd bűnügyi nyilvántartási aktája jelentős, ideértve a fegyveres rablást is.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. június 7. 9:34

És ezt persze eltüntetik a netről. Erre már nem vonatkozik a szent szólásszabadság, amit időnként előrángatnak, hanem ez már a píszí cenzúra hatálya alá eső felvétel. Főleg amiatt, mert ez az ideológiával ellentétes.

"Nem rasszista az amerikai rendőrség a tudományos adatok szerint"

Egyébként a címadás nagyon nem jó. Ezek nem "tudományos" adatok, hanem szimplán csak adatok. Ez a helyzet.

Gyilkosságok elkövetőinek 53%-a fekete, ez egy statisztikai adat. Ezeket az adatokat a libsik sem vitatják, nincsenek saját adataik, amik ennek ellentmondanának. Sokszor még csak arról nincs szó, hogy ugyanazt az adatot a két oldal eltérően értelmez. A libsik egész egyszerűen _hallgatnak_ ezekről.

"Nem rasszista az amerikai rendőrség a tudományos adatok szerint"

A randalírozások és a tüntetések az első 1-2 napban elsősorban a rendőri brutalitás ellen voltak. Csak később váltak antirasszista tüntetésekké. Ki tudja, mivé fog még ez a folyamat átkonvertálodni, ha már annyi politikus és civil szevezet beszált az elégetlenkedők közé.

Örüjjé! Mindegyiken szájmaszk van!

Szerintem egyszerűen a rendőri brutalitásal kéne foglalkozni. Megbüntetni a bűnösöket, és intézkedéseket hozni, hogy a jövőben ne forduljanak elő. Ennyi. De ha a tüntetések során még valakik politikai hasznot remélve hozzácsomagolnak egy rakat más társadalmi és politikai problémát, akkor abból megoldás nem lessz soha.

A nemzetközi hazátlan hatalom forgatókönyve szerint zajlanak az események, lepénzelt, mindenre kapható "fiatalok" felhasználásával.
A forgatókönyv nem a börtöntöltelék Floyd - akit a Mélyállam szennymédiája napjaink szentjévé avatott - halálával kezdődött.
Ez is a tervük része, 2020. febr. 9., jóval Floyd előtt:
White Liberal Couple KISSES The Boots Of a Black Power Group!
Fehér liberális pár megcsókolja a Black Power Group csizmáját!
https://www.youtube.com/watch?..
Ahová a nemzetközi - hazátlan - zsidó beteszi a lábát, ott háború, békétlenség, gyilkolás, züllés - következik.
https://www.latimes.com/archiv..
Who runs Hollywood? C’mon
By JOEL STEIN
DEC. 19, 200812 AM
Jews totally run Hollywood. - A zsidók totálisan vezetik Hollywoodot.

Ugyan kérem, tények, meg érvelés, amivel Heather MacDonald próbálkozik, pont nem érdekli a baloldalt. Ott ideológia van, tehát ott Heather macDonald közismert rasszistaként lesz megemlítve (ha találnak valami kontextusból kiragadva félreérthető dogot, ideértve a magánbeszélgetéseit is), ha egyáltalán.
A kommunisták és a nácik is a Sorel által kitaposott mítoszteremtésben voltak erősek, nem az érvelésben, ez a baloldal útja.
Egyre jobban hajszolják bele Amerikát egy polgárháborúba, remélem, felismerik az emberek, hogy mi történik, és vissza tudnak majd fordulni. Akár így, akár úgy, de az lesz a progresszió bukása, pedig ők ezt pont ideális lehetőségnek gondolják a teljes hatalomátvételre.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. június 7. 12:27

"Akár így, akár úgy, de az lesz a progresszió bukása, pedig ők ezt pont ideális lehetőségnek gondolják a teljes hatalomátvételre."

A kommunisták jellemzően az elmaradott, fejletlen, főként mezőgazdaságból élő országokban volt sikeres. Oroszország, Kína, Kambodzsa, Vietnám. Marx hiába álmodozott róla, hogy az új rendszer majd a kapitalizmust fogja meghaladni, pont az iparilag fejlett kapitalista országokban nem sikerült megvetnie a lábát. Az Usában, szerintem, nem nyerhetnek.

Válaszok:
Karvaly | 2020. június 7. 12:40

Mondanám azt, hogy a kommunizmus nem is tud ott elterjedni, csak a mai, modern liberalizmus, de sajnos az utóbbinak is szépen megágyaztak - több tényező (mint amilyen az erősödő lobbitevékenység vagy a munkák Kínába kiszervezése) is a tőke erőteljes koncentrációjára hatott, amitől a középosztály lecsúszott, és az amerikai álom is elérhetetlenebbé vált, ezért egyre több ember számára a felemelkedés egyetlen esélye a kommunizmus. Ironikus módon a volt kommunista nagyja (leginkább Kína és Oroszország) vadkapitalistább, mint az USA és a kommunizmus, mint gazdasági modell sokkal jobban el van utasítva.

Szilvaynak mondanám, hogy a hivatkozott Roland G. Fryer Jr. volt a Harvardon valaha kinevezett legfiatalabb professzor. Aki váratlan módon ráadásul afroamerikai. Michael Brown rituális öngyilkossága annyira felzaklatta, hogy egy éven keresztül kutatta tíz amerikai nagyváros rendőrségi fegyverhasználatát. Valami 1300 esetet dolgozott fel aminek a végén az derült ki, hogy a rendőrség a fegyvertelen fehéreket nagyobb arányban lövi le mint a feketéket. Freyer eléggé megrendült: "the most surprising research result of my career"..

Szilvaynak mondanám, hogy egy érdekességet kihagyott: a hivatkozott Roland Fryer, aki a Harvard valaha volt legfiatalabb kinevezett professzora, maga is afroamerikai származású. A fergusoni Michael Brown rituális öngyilkosságán annyira felháborodott, hogy egy éven keresztül kutatta a rendőrség fegyverhasználatát tíz nagyvárosban. Az eredményei szerint a fegyvertelen fehéreket nagyobb arányban lövik le a rendőrök , mint a feketéket... Fryer meg is jegyezte: "this was the most surprising research result of my career".
Most gondoljunk bele, mekkora rasszizmus is lehet egy olyan társadalomban, ahol Fryer történelemt írt mint a legfiatalabb Harvard professzor. Amerikában a rasszizmus ellen a legjobban úgy lehetne védekezni, ha a multikulti iránt elkötelezett globalista balliberális fősodrú média a valóságról kezdene el tudósítani.

Ne legyél cinikus- Fryer azok közé az afroamerikai értelmiségiek közé tartozik, aki mérhető teljesítmény alapon került pozícióba- ő közgazdász, egészen mély statisztika ismeretekkel. Thomas Sowell kategóriája.
Millió amerikai négerből egy- kb ez a teljesítménye a pozitív diszkrimináció mellett.

Egy "szakértő" azzal igazolta, hogy rasszisták a rendőrök, mert arányában több nigger van börtönben, mint fehér. :D

Egy régi-régi dakota mondás szerint, ha észre veszed, hogy halott nigger nyakán térdelsz, szállj le róla!

Az USA-ben a rendőrség tele van fekete és latino rendőrökkel, a progresszívek mégis a rendőrség színesek elleni rasszizmisa miatt ajvékolnak. Ez előre jelzi, hogy híába próbálják nálunk növelni a cigány rendőrök számát, a cigányokkal szembeni rasszizmus vádja cseppet sem fog csökkenni.

Majd a bíróság eldönti, mit kellene tenni, én egyenlőre látok egy felvételt, ami alapján 4 embert már kirúgtak és a vádemelés megtörtént. A vádemelés még kétségtelenül nem ítélet, de nem is felmentés.

Ösülök, hogy segíthettem.

Ellopták Mazsolát és Tádét is.

Akkor talán keresd meg a középutat! Nem, a fickó nem nemzeti hős, hanem áldozat, és áldozattá válásában segített egész addigi életútja is, nem utolsó sörben a pénzhamisítás.

Ez a kívánatos középút egyik oldala.

A másik oldala, hogy Minneapolis város rendőrségén nem egy szadista állat dolgozott, hajlamait gondosan titkolva kollégái elől, hanem 3 társa akadt, és ki tudja, még hány. Amerika fényes demokráciájába belefér egy ilyen rendőri működés.

Mindenesetre a középúthoz tartozik annak a mérlegelése, hogy még hány rendőrség működhet ilyen szervezeti kultúrában.

Nem várom tőled, hogy olvasd a Csomorkány-összest, de többször leírtam, hogy pl. a Deák téri késelés mögött nem egy gonosz fiatalember áll, hanem egy egész törzsi kultúra, amelyben a fiatalembernek csodálói akadtak, és pl. egy másik barom, aki kést ajándékozott neki.

1000bocs, ha nem férek bele a gondolkodási sémáidba.

A feketék által elkövetett összes bűncselekményről kezdtél dumálni, ezért gondoltam, hogy akkor talán tágíthatjuk a kört. Ha nem, nem. Azt csak neked szabad ugye. Pontosan miért is?

1000bocs, de hirtelen nem találom a kérdőjelet a mondataid végén.

Akkor most azzal kerülöd ki a párbeszédet, hogy azt hazudod, hogy kérdeztél valamit, amire nem válaszoltam :-) Hülyejobbos stílus.

A "nem" ebben az esetben úgy értendő: "nem csak". Tehát nem csak egy gonosz fiatalember állt a késelés mögött, hanem egy csomó család és abban nevelkedő gyerekek, akik csodálták, támogatták, fölkészítették rövid, de emlékezetes szabad felnőtt életére.

Az rasszizmus, ha van egy olyan előítéletem, hogy egy fejkendős, barna bőrű asszony nem fog tudni magyarul beszélgetni velem? Vagy ésszerű valószínűség-számítás előzetes tapasztalatok alapján?

Na, mert ha ezt a kulturális sajátosságot számításba vehetem, akkor miért rasszizmus megmarkolni a pénztárcámat, ha fölszáll a villamosra egy hangos cigány fiatalokból álló társaság?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés