Több mint bűn, politikai hiba, amit Karácsony Gergely mond Trianonról

2020. június 2. 18:21

Ungváry Rudolf
HVG
Az ellenzéki főpolgármester átvette a szélsőjobboldali, nacionalista érvelést.

„Karácsony Gergely főpolgármester azért kezdeményez Trianon emlékére egy perces néma megállást Budapesten, mert »Magyarország elvesztette területének és nemzeti jövedelmének kétharmadát.« A területi és gazdasági veszteség azonban egy olyan demokratának, akinek nemcsak a politikai egyenjogúság természetes, hanem a más nemzetekhez tartozó emberek kulturális egyenjogúsága is, nem ez a fájdalom. Az ellenzéki főpolgármester ezzel az indoklásával politikailag követő módon átvette a szélsőjobboldali, nacionalista érvelést.

Trianon emléke csak azért nem enyészik el, mert nemcsak a fizikai (mint a holokauszt, az örmény vagy a boszniai népirtás), hanem a természetes és teljesen elfogadató asszimilációval szemben a kényszerű is fájdalmat, sebeket okoz, noha természetesen nem mindenkiben. Azok között, akik szenvedő alanyai, vagy rajtuk keresztül érzelmileg érintettek, sokan lehetnek, akikben sokáig kísértő trauma marad a határon túl és innen is. És ez mindig alkalmat ad a vele való szélsőjobboldali visszaélésre. 

Ez a békediktátum ugyanis nemcsak a szomszéd államokhoz került magyarok és németek megkérdezése nélkül született. Nemcsak a végtelenül igazságtalanul meghúzott határokról szól. Mindez a múlté. Viszont az nem, hogy egy államon belül több nemzet is élhetne teljesen egyenjogúan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megjött a beteg.
Genetikailag betegek, gyógyíthatatlanul.
Az, hogy betegek immár ok és okozat egyszerre...

Egyenlőre Budapest a magyarok fővárosa, amit nekünk, zsidóknak is tiszteletben kellene tartanunk. Karácsony tesz egy félénk lépést a nemzet felé, s egyből szélsőjobboldalivá válik. De kinek a szemében? S azután csodálkozunk, hogy egyre szélesebb körben utálnak bennünket.

Mindez a múlté. - írja ez a hülye.
Holott az ami rossz, de úgy maradt, az a jelen és esetleg a jövő állapota is.

Megnyugtattál. Azt hittem, én vagyok a hülye, és átsiklottam rajta. De így megnézve tényleg tök értelmetlen.

Pondró. Mint az összes ballib.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés