Az ősi izraeliek valószínűleg használtak kannabiszt a vallási szertartásaikon

2020. május 31. 10:12
Az ősi izraeliek valószínűleg használtak kannabiszt vallási szertartásaikon – jelentette a The Jerusalem Post című újság honlapja.

A kutatók épen maradt kannabisz-maradványokat találtak egy szentély oltárán egy ősi izraeli templomban, Tel Aradban, és ebből arra következtettek, hogy a pszichedelikus növényt vallási szertartásokon alkalmazták több mint két és félezer évvel ezelőtt. A vegyi elemzés előtt „azonosítatlan sötét anyagként” jelölték meg a két oltár közül a kisebbiken talált matériát, amiről kiderült, hogy teterahidrokannabinol (THC), cannabidiol (CBD) és cannabinol (CBN), valamint az állati trágyamaradványok és zsiradékok elegye. Az állati ürüléket és az állati zsiradékot összekeverhették, és együtt füstölhették a kannabiszgyantával.

A másik, nagyobbik oltáron tömjénre bukkantak, ami a Biblia korának egyik ismert füstölőszere, de eddig még soha nem azonosították régészeti maradványokban a Földközi-tenger vidékén. A mai izraeli Arad várostól néhány kilométerre található Tel Arad erődítményét már a hatvanas évek elején kutatta és feltárta Jochanan Aharoni, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze. Az ásatások során az i.e. 9. századtól i.e. 6. század elejéig fennálló erődítményeket találtak, amelyek Júda királyságának déli határát őrizték még mielőtt a babiloniak meghódították Jeruzsálemet, és elpusztították az első Szentélyt.

Az oltárokon talált anyagokat már akkor elküldték a Héber Egyetem biokémiai tanszékére, de csak a közelmúltban elvégzett újraelemzésénél azonosították a kannabiszt. Az állati zsiradékot már a hatvanas években megtalálták benne, és ebből akkor arra következtettek, hogy kisebb állatok feláldozására használhatták az oltárt. A tudósok ugyanakkor már régóta feltételezik, hogy az oltárokat füstölésre is használhatták, de erre mindeddig nem találtak bizonyítékot. A Tel Aradon 1963-1965-ben feltárt  szentélyt akkor az Izrael Múzeumba vitték. Amikor 2007-2010-ben felújították a múzeum régészeti szárnyát, újra kutatásokba kezdtek az oltárokon, újraelemezték az ott talált szerves anyagokat, hogy az azóta kifejlesztett technológiák segítségével jobban megértsék az egykor végzett szertartásokat.

A több mint ötven éve gondosan megőrzött anyagokat egyszerre elemezték egymástól függetlenül a haifai Technionban és a Héber Egyetemen, hogy minél biztosabb eredményeket kapjanak az esetleges helyi szennyeződések kizárásával. A kutatók meglepődtek, amikor kiderült a kannabisz jelenléte az oltárokon, amely használatának jelenleg ez a legkorábbi bizonyítéka az ókori Közel-Keleten. Eddig is ismert volt, hogy a szomszédos kultúrák alkalmaztak szertartásaikon hallucinogén  anyagokat, de Júda királyságában először találták ennek nyomát.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az ősi izraeliek valószínűleg használtak kannabiszt a vallási szertartásaikon"
Éppen a legjobbkor jött "véletlenül" a Jerusalem Post híre: MAY 30, 2020 00:59
"Jerusalem Post Judaism
Cannabis was used in ancient Israelite ceremony, researchers find
It seems likely that cannabis was used at Arad as a deliberate psychoactive.
By CELIA JEAN MAY 30, 2020 00:59"
Mindjárt nyugtatólag hat a minneapolisi "békés" fosztogatókra: Kannabiszt akarok, már az ókorban is, nekem is, most...
Meg a relativizálás, a sugalmazás: Ha már ők, akkor, nekem ebből mi bajom lehetne?
Pont, mint a világhódító hollywoodi pornó, a nagy Goldstein művész rendezővel..., aki szintén ugyanaz az akol.

Mielőtt sokat korrigálgatnátok, tanulmányozzátok Michael A. Hoffmann II: Judaism's Strange Gods című könyvét.

A zsidókkal kapcsolatban pedig először is az Ószövetség a leginkább tanulmányozni való- írod.

Holott aki a Talmudról elfeledkezik a zsidókkal kapcsolatban, az a zsidókról feledkezik el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés