A baloldal mindig nemet mondott a határon túli magyarságra

2020. május 31. 7:34

Szolomayer Balázs
Alapjogokért Központ
A baloldal, ha tehette, mindig rárontott a magyar nemzetre, mint a 2004. december 5-i népszavazáson.

A trianoni döntés 100. évfordulójához közeledve arról is meg kell emlékezzünk, hogy a magyarországi baloldal az elmúlt 70 évben sohasem állt ki a jelenlegi országhatárainkon túl élő magyarságért. Azokért a magyarokért, akiket más országok területére kényszerítettek, és a mai napig sokszor elnyomásban, megkülönböztetésben, jogaiktól korlátozva kell éljenek. Pedig mind a baloldal, mind a liberálisok politikájának legfőbb vezérlőelve az elnyomás és diszkrimináció elleni küzdelem.

Így „természetes” kellett volna, hogy legyen a külhoni magyarság ügyének védelmezése, hiszen a határon túli magyarok túlnyomó többsége jogfosztottságban és elnyomásban élt/él. Bűnük csupán az, nem osztályalapon, hanem nemzetiségi alapon nyomják el őket. De a magyar balliberális oldal számára csak a határokon belül létezik elnyomás, diszkrimináció és jogfosztottság, a határon túl nem, ahogy ott sem magyarok, sem jogfosztottak nem léteznek.

A „merjünk kicsik lenni” politikája

A kommunizmus sötét évei alatt a határon túli magyarságról még csak beszélni sem volt tanácsos. Nem vettek tudomást róluk, ahogy arról sem, hogy Magyarország Európában egy középhatalmi státusszal rendelkező ország volt valaha. A baloldal ezért az elcsatolt nemzettesteken élőket nem tekintette olyanoknak, mint akikkel bármilyen feladata is lenne.

A magyarországi baloldal amúgy is egy rendkívül defenzív és meghunyászkodó külpolitikát folytatott, melynek egyik lényeges ideológiai eleme volt a „merjünk kicsik lenni” horni politikája és a minden konfliktustól mentes, „jó szomszédi” viszony ápolása a környező államokkal, a külső nagyhatalmaknak (a rendszerváltást követően ez a Szovjetunió után a nyugati lett) való megfelelési kényszer szellemében.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Maga ölég sértő és buta, de ez együtt jár.
Vajon maga milyen hasznot hajt Magyarországnak?
(semmilyet)

Csendben jegyezem meg, hogy én nem szeretem az ilyen írásokat, mert nem tudunk meg belőle semmit. Ráadásul így ez nem egészen igaz. Versenyt hirdetek, ki írta az alábbiakat, mikor, miért, és MIT ÉRT EL VELE? (Bizony ám!!!)

"A nemzetközi kérdésekben csehszlovák (...k) nehezítik meg életünket. Ha az amerikai imperialisták megbízásából cselekednének, akkor sem tudnának nekünk több kárt okozni, mint amennyit most okoznak. Olyan módon üldözik a magyar kisebbséget, amely Magyarországon még (...) körökben is felháborodást kelt. Minthogy Szlovákiában a helyi közigazgatás még többnyire a Demokrata Párt nevével álcázott Hlinka-gárdisták kezében van, a magyarok üldözése a magyarul beszélő (...)k üldözésévé fajul. Mi úgy akartunk segíteni ezeken a magyarul beszélő (...)on, hogy közülük 500-at fel akartunk venni az önkéntes lakosságcsere listájára. Ezt a szándékunkat nem tudtuk megvalósítani, mert azok az elvtársak akiket ezzel megbíztunk nem kaptak beutazási engedélyt, még azután sem, hogy közvetlenül Gottwald elvtárshoz fordultunk

A cseh elvtársak bojkottálnak bennünket. Pártkongresszusukra nem hívtak meg minket. Mi nem zavartattuk ezzel magunkat és múlt év őszén tartott kongresszusunkra meghívtuk őket. Nem jöttek el, és üdvözlő levelet sem küldtek. A szociáldemokraták kihasználják ezt a helyzetet. Valósággal tobzódnak a testvériségben. Romániában, a helyes nemzetiségi politika következtében a magyar kisebbség a demokrácia egyik legfontosabb támasza lett. Ezt Szlovákiában is elérhettük volna az ottani magyarokkal. Ehelyett egy olyan fekély keletkezett, amely azzal fenyeget, hogy megmérgezi az egész Duna-medence légkörét. A jugoszláv elvtársak, akik helyesen értékelték az amerikai beavatkozás jelentőségét, megpróbálnak beavatkozni a kérdésbe. Nagyon hálásak vagyunk nekik, de intervencióik eddig hajótörést szenvedtek a szlovákiai sovinizmuson. Az ott elkövetett hibák egyre nehezebbé teszik számunkra, hogy ebben a kérdésben is betartsuk a következetes demokratikus irányvonalat".

Ugyanaz a szerző következő levele:

"...hangsúlyozza, hogy semmilyen körülmények között nem fog belenyugodni a befejezett tények politikájába és nem lesz hajlandó elismerni a szlovákiai magyarok helyzetének szabályozásáról folytatandó tárgyalásokon ... az erőszakos "reszlovakizálás" által teremtett helyzetet. A ...... Bizottsága nem titkolja azt a véleményét sem, hogy a szlovákiai magyarsággal szemben folytatott politikát, de különösen a "reszlovakizálás" politikáját, mely a szlovákiai magyarság mai jogtalan helyzetében nem lehet más, mint erőszakos....

Pontosan!
A vén gazember kifejezetten kiállt Moszkvában a felvidéki magyarok kitelepítése ellen. Nem hinném, hogy a hazaszeretet fűtötte feltétlenül, de azt sem merem mondani, hogy nem volt benne szemernyi tisztesség.
A helyzet az, hogy ha kissé törve is, de van felvidéki magyarság. A Rákosi nevű gazember nélkül nemigen maradt volna ott magyar. Tehát nemcsak írt, hanem tényleg összerúgta a patkót a "csehszlovák" elvtársakkal, és Moszkvában valamennyire tudta a felvidéki magyarok érdekét képviselni.

Ja, Szaralakok sincsenek. Te mégis valahogy ideestél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés