A baloldal mindig nemet mondott a határon túli magyarságra

2020. május 31. 07:34

A baloldal, ha tehette, mindig rárontott a magyar nemzetre, mint a 2004. december 5-i népszavazáson.

2020. május 31. 07:34
Szolomayer Balázs

A trianoni döntés 100. évfordulójához közeledve arról is meg kell emlékezzünk, hogy a magyarországi baloldal az elmúlt 70 évben sohasem állt ki a jelenlegi országhatárainkon túl élő magyarságért. Azokért a magyarokért, akiket más országok területére kényszerítettek, és a mai napig sokszor elnyomásban, megkülönböztetésben, jogaiktól korlátozva kell éljenek. Pedig mind a baloldal, mind a liberálisok politikájának legfőbb vezérlőelve az elnyomás és diszkrimináció elleni küzdelem.

Így „természetes” kellett volna, hogy legyen a külhoni magyarság ügyének védelmezése, hiszen a határon túli magyarok túlnyomó többsége jogfosztottságban és elnyomásban élt/él. Bűnük csupán az, nem osztályalapon, hanem nemzetiségi alapon nyomják el őket. De a magyar balliberális oldal számára csak a határokon belül létezik elnyomás, diszkrimináció és jogfosztottság, a határon túl nem, ahogy ott sem magyarok, sem jogfosztottak nem léteznek.

A „merjünk kicsik lenni” politikája

A kommunizmus sötét évei alatt a határon túli magyarságról még csak beszélni sem volt tanácsos. Nem vettek tudomást róluk, ahogy arról sem, hogy Magyarország Európában egy középhatalmi státusszal rendelkező ország volt valaha. A baloldal ezért az elcsatolt nemzettesteken élőket nem tekintette olyanoknak, mint akikkel bármilyen feladata is lenne.

A magyarországi baloldal amúgy is egy rendkívül defenzív és meghunyászkodó külpolitikát folytatott, melynek egyik lényeges ideológiai eleme volt a „merjünk kicsik lenni” horni politikája és a minden konfliktustól mentes, „jó szomszédi” viszony ápolása a környező államokkal, a külső nagyhatalmaknak (a rendszerváltást követően ez a Szovjetunió után a nyugati lett) való megfelelési kényszer szellemében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. június 01. 10:47
A maszop utoljára akkor volt 20% felett, amikor Mesterházy Attila igenis elment Erdélybe, bocsánatot kérni. Aztán szépen felraktátok a szárszói gerontokrácia BMX-ére.
BőröndÖdön
2020. május 31. 17:24
A Párt agitprop osztályának erőlködését láthattuk...:(
basisolder
2020. május 31. 17:23
Soha nem felejtem el 1990. júmius 4-ét, évtizedek után az első megemlékezést Trianonról és egy frakció kivonulását, az egy perces néma megemlékezésről az Országgyűlésből!
Aerion
2020. május 31. 16:54
Nem csak az a lényeges, hogy mire mondanak nemet, az is lényeges, hogy mire mondanak igent. 'Az idegen szép.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik