A Lánchíd felújítása továbbra is prioritás

2020. május 22. 14:40

Főpolgármesteri Hivatal
MTI-OS
De a járvány új helyzetet teremtett.

Fürjes Balázs, a kormány stadiontúlárazásokért, valamint Vitézy Dávidért felelős államtitkára úgy látszik, új feladatot kapott: a főpolgármesterrel való levelezésért felelős főbürokrata lett.

Az új funkciója összefügghet azzal, hogy a régit nem látta el. Hiszen Budapest az államtitkártól – akinek névjegykártyája szerint mégiscsak a főváros fejlesztése lenne a dolga – a járvány elleni védekezéshez néhány Twitter-bejegyzésen kívül semmit nem kapott. Asszisztált viszont az államtitkár úr az önkormányzatokat, benne a fővárost érintő elvonásokhoz, az egyeztetések és a párbeszéd teljes hiányához, a kormány által tett ígéretek be nem tartásához. Asszisztált ahhoz is, hogy a kormányhivatal megtiltotta a fővárosi idősotthonokba visszaküldött beteget szűrését, és ahhoz sem volt egy szava sem, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai napig nem kapta meg a kormánytól a fertőzésre vonatkozó, többször kért adatokat. Fürjes államtitkárnak a budapesti járványhelyzetben mutatott hozzáállására illenek a miniszterelnök szavai: ha segíteni nem akar, legalább ne ártson.

Ehhez képest két levelet is írt mostanában, az egyikben megerősíti, hogy Budapest az ígéretek ellenére sem kapja meg a buszvásárlásokhoz szükséges pénzt idén, majd számon kéri a Lánchíd felújítását. Mindkét ügyben sokat segítene Budapestnek, ha Fürjes államtitkár csak abból a pénzből visszajuttatna valamennyit a budapestieknek, amennyivel az általa irányított projektek többe kerültek a tervezettnél az elmúlt években. Ezeknek a túlárazásoknak az összege meghaladja a 400 milliárd forintot, ennek a hatalmas összegnek a töredéke elegendő lenne nemcsak a Lánchíd felújítására, hanem a közlekedési eszközpark megújítására is.

De mivel ezt a pénzt Fürjes államtitkár és a kormány zömében az oligarchák gazdagítására költötte a budapesti fejlesztések helyett, a fővárosnak szembesülnie kell azzal, hogy a kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei, az elmaradt kormányzati támogatások és a kieső bevételek miatt több beruházást is át kell tekintenünk. A Lánchíd is ilyen, amelynek felújítása továbbra is prioritás, a költségeket, a felújítás szakmai tartalmát azonban, a híd majdani funkciójának átgondolásával együtt, újra kell tervezni. Ez a munka folyik a fővárosban. Hasonló felelős átgondolás, újratervezés talán a kormányra és Fürjes államtitkárra is ráférne. Kezdhetné például az atlétikai stadion költségeivel.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

(MTI-OS)

 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd leszakad és megint Gál J régi laptopja lesz a hibás.

Meg a szemét autósok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés