WHO: Rekordot döntött a napi új fertőzések száma a világban

2020. május 20. 22:50
A WHO főigazgatója aggódik a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, aggodalmát fejezve ki a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a karanténból.

„Még mindig hosszú utat kell megtennünk a világjárvány elleni harcban” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatóján. „Aggódunk a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik meg a WHO-nak a világjárvány kezelésében játszott szerepéről folytatandó független vizsgálat, a főigazgató azt válaszolta, hogy a lehető legkorább, meglátják a feltételeket és konzultálni fognak. Tedrosz elmondta, hogy megkapták az amerikai elnök levelét, és tanulmányozzák.

Donald Trump Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszhoz, WHO főigazgatójához intézett levélben megismételte azokat az okokat, amelyek miatt április 14-én felfüggesztette az ENSZ-szervezet támogatásának folyósítását, és leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Az Egyesült Államok, amelyből a legtöbb koronavírusos fertőzöttet (közel 1,54 millió) és halálesetet (több mint 92 ezer) jelentették, a WHO-t vádolja „számos ember haláláért”, amiért a Kína által szolgáltatott információkban megbízva szerinte nem megfelelően kezelte a járványt. Az Egyesült Államok 400 és 500 millió dollár közötti összeggel járul hozzá a WHO éves 300 milliárd dolláros költségvetéséhez.

A szervezet legnagyobb aggodalma az, hogy az amerikai támogatás nagy részét eddig a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költötték, a források elapadása miatt azonban más partnereket kell meggyőzniük, hogy továbbra is finanszírozni tudják azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban - jelentette ki Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója. Az igazgató szerint a segélyprogramok értéke évente mintegy 100 millió dollár.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"WHO: Rekordot döntött a napi új fertőzések száma a világban"

Háat, nem biztos, hogy a fertőzések száma növekszik. Sok országban nőtt a tesztelések száma, több labor kapcsolódott be manapság a tesztelésekbe. Március elején sok országban még alig teszteltek, mostanra viszont már a világ tesztelési kapacitása a sokszorosa az egy-két hónappal előttihez képest. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor az is lehet, hogy a valóságban a járvány inkább lecsittulóban van, csak több fertözöttet fedeznek fel a több tesztelésnek köszönhetően.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés