A hadsereget is be kell vetni a chilei fővárosban a tüntetések megfékezésére

2020. május 20. 17:16
A dél-amerikai országban péntektől kijárási tilalom van érvényben, rengetegen vesztették el munkájukat. A főváros szegényebb részein komoly tüntetések törtek ki.

A chilei hadsereg bevonult a főváros, Santiago de Chile egyik szegénynegyedébe, ahol erőszakos tüntetések és fosztogatások kezdődtek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében.

A gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák kedden jelentek meg a a főváros El Bosque nevű kerületében, ahol korábban összecsapások voltak a helyi lakosok és a biztonsági erők között a kijárási korlátozások miatt. Chile Brazília mellett Latin-Amerika legsúlyosabban érintett országai közé tartozik a fertőzöttek és a halottak számát tekintve egyaránt. Santiago de Chilében a járvány megfékezése érdekében péntektől ezért ismét szigorú kijárási tilalom van érvényben. Az intézkedés azonban egyre hevesebb társadalmi ellenállásba ütközik: a középosztály által lakott kerületekben és a munkásnegyedekben, ahol sokan veszítették el munkájukat a járvány miatt, hétfőn nagyobb tüntetések voltak. A megmozdulások résztvevői azt skandálták, hogy „Éhesek vagyunk!”, illetve „Dolgoznunk kell!”.

Az El Bosque szegénynegyedben botokkal és kövekkel estek a rendőröknek a tiltakozók, és fosztogatások is voltak. A kormány a rendőrség támogatására úgy döntött, beveti a hadsereget is a rendteremtésre.

Chile majdnem 18 milliós lakosságának 11,7 százaléka számít szegénynek.

A járvány miatt bevezetett intézkedések csak rontanak az andoki ország szociális problémáin, ahol eddig 49 579 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 509-en haltak bele a Covid-19-betegségbe. Az Action Against Hunger amerikai humanitárius civilszervezet is felhívta a figyelmet a járvány súlyos gazdasági és társadalmi kihatásaira Dél-Amerikában. A térségben becslések szerint mintegy 29 millió embert taszíthat szegénységbe a járvány.

„Egy olyan térségben, ahol már az első Covid-19-esetet megelőzően sem volt biztosítva a lakosság harmadának élelmiszerellátása, a becsült 5 százalékos gazdasági visszaesés és a munkanélküliség 11 százalékos növekedése az évszázad legnagyobb válságát idézheti elő” – hangsúlyozta Benedetta Lettera, az Action Against Hunger regionális vezetője.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés