Mérséklődött a munkanélküliség Ausztriában

2020. május 12. 18:57
Áprilisban a munkanélküliek száma 571 477 fővel tetőzött nyugati szomszédunknál, ami 58 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

„Mérséklődött a munkanélküliség Ausztriában; április közepe, a válság tetőzése óta 39 ezren helyezkedtek el” – jelentette ki Christine Aschbacher munkaügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón, Bécsben.

A koronavírus-járvány következtében Ausztriában a munkanélküliség március közepétől kezdett drasztikus növekedésbe, áprilisban a munkanélküliek száma 571 477-en tetőzött, ami 58 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. „A május 11-i adatok szerint 549 662 főt tartanak nyilván munkakeresőként” – ismertette Aschbacher. „Főként a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók veszítették el az állásukat” – mondta a munkaügyi tárca vezetője.

A megindult pozitív folyamatokról szólva megjegyezte: az építőipar munkaerő felvevő képessége a legnagyobb, az ágazatban április óta felére csökkent a munkanélküliek száma.

Hangsúlyozta, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás továbbra is lényeges a talpra állás szempontjából. Az osztrák kormány tízmilliárd eurót különített el a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítésére; abból eddig 127 millió eurót folyósítottak a cégeknek. „A cégek egyharmada márciusban kérte a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatását, amit már meg is kaptak” – tette hozzá. A válság tetőzésekor hetente 30 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be, a legutolsó adatok szerint több mint 109 ezer kérelem állt feldolgozás alatt, amelyek 1,3 millió munkahelyet érinthetnek. A kérelmek többsége az ipar, a kereskedelem és a vendéglátás területéről érkezett.

Margarete Schramböck gazdasági miniszter azt hangsúlyozta: a válság megmutatta, hogy erősíteni kell az osztrák gazdaság ellenálló-képességét, Európában pedig az önellátást. Felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell készülni az esetleges jövőbeni válságokra, vissza kell hozni a termelést Európába. Lényegesnek nevezte az össz-európai összefogást. „Azt szeretném, ha Európa versenyképességét növelnék, és ezáltal teremtenének álláshelyeket” – hangsúlyozta. Érvelése szerint nem egy Európán belüli versenyről van szó, hanem Európa, az Egyesült Államok és Kína versenyéről. Új európai versenyjog kidolgozását sürgette azért, hogy Európa képes legyen szembeszállni ezekkel a nemzetközi kereskedelmi nagyhatalmakkal. „A válság ugyanis világosan megmutatta, hogy vannak olyan globális piacok, amelyek nem mindig elérhetők számunkra”– tette hozzá Schramböck.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés