Kárpátalján rótta le kegyeletét Zelenszkij a Győzelem Napja alkalmából

2020. május 9. 13:49
Az elnök virágcsokrot helyezett el Ungváron, az elhunyt katonák sírjainál létesített emlékműkomplexum „örök lángjánál”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton munkalátogatást tett Kárpátalján, ahol lerótta kegyeletét a második világháború befejeződésének 75. évfordulója alkalmából egy ungvári emlékműnél – közölte az ukrán elnöki hivatal. Az elnök virágcsokrot helyezett el Ungváron, az elhunyt katonák sírjainál létesített emlékműkomplexum „örök lángjánál”. „Kárpátalján ért véget a megszállók kiűzése. Soha nem fogjuk elfelejteni ennek a győzelemnek a szörnyű árát. Azok számára, akiknek szerepük volt ebben a győzelemben, nem a megemlékezés hangossága, hanem annak őszintesége a fontos. Ez a győzelem nekünk, valamennyiünknek a szívében él” – fogalmazott az elnök. Zelenszkij szombaton Kijevben is virágcsokrot helyezett el az ottani második világháborús emlékműparkban lévő „örök lángnál”.

Szombaton Zelenszkij videoüzenetet is közzétett, amelyben emlékeztetett arra, hogy több mint hétmillió ukrán vett részt a nácizmus elleni harcban szülőföldjén és más országokban. „Kétségtelen, hogy az emberi hőstetteknek nincs útlevele. Az ukránok hozzájárulása a nácizmus elleni győzelemhez azonban óriási. És ma senki nem teheti meg, hogy kisajátítsa magának a győzelmet. Nem mondható ki az, hogy ez az ukránok nélkül is megtörtént volna. Nem szabad felejtenünk, szégyenteljes az, ha másnak tulajdonítjuk az ukrán hősök tetteit” – figyelmeztetett. Zelenszkij ezzel arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2010 decemberében tett egy olyan kijelentést, amely szerint a második világháborús győzelem Ukrajna részvétele nélkül is megvalósult volna. Erre már két ukrán államfő is reagált korábban, Viktor Juscsenko és Petro Porosenko – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij bejelentette, hogy a tervek között szerepel négy emlékharang felállítása a második világháború befejeződésének emlékére. Ezek közül Ungváron a „győzelem”, Luhanszk megyében pedig – abban az ukrán-orosz határnál lévő emlékműkomplexumban, ahol előző nap tett látogatást - az „emlékezés” harangja. Kiemelte, hogy reményei szerint idővel felemelhetik a jelenleg megszállt kelet-ukrajnai Donyeckben a „béke” és a krími Szimferopolban az „egység” harangját, és ezen a történelmi évfordulón majd egyszerre kondul meg négy harang az ismét békés és egyesült ország négy különböző pontján.

(MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

B+ a qrva anyádat, az ungvári győzelem-emlékműveddel, meg akik küldtek azokat orrba-szájba a Soros-Majdan közepén.

Egy szovjet-orosz birodalmi gyarmaton.

OberEnnsinnen 2020. május 9. 15:00 1
Putyin: A győztesek nemzedéke felszabadította Európát és megvédte a békét.
Ez így csak részben igaz.
Nem Európát szabadították fel, csupán az egyik erőt egy másik erővel helyettesítették.
Aminek termése napjainkban érik be és ez a "termés": Európa pusztulása.
Eme "felszabadító" erő hozta Európára a pusztulást.
Oroszország önbecsüléséhez természetes, hogy felhasználja, első helyen a háborút, amelyet ők, joggal, Nagy Honvédő Háborúnak neveznek.
És a harcoltatott szovjet katonáknak nem sokkal volt nagyobb a méltóságuk, mint a német KZ-foglyoké.
Akkor milyen felszabadításról és békéről beszélünk?
A New York-i mély állam összeugrasztotta a két hasznos idiótájukat, és a kevésbé idióta győzött.

Te barom, ez a kotsog színész miért ment éppen Ungvárra?
Ez a kérdés, szemétláda, a háború legfontosabb városa éppen Ungvár lett volna?
Hallott valaki ungvári csatáról, állat?
Az ilyen mocskok, veled együtt annak örülnek, ha magyarokat megalázhatnak, függetlenül a helytől, időtől, rohadékok... johannisok, zelenszkijmocskok.

A megkaparintás előzménye, hogy Benes elvtárs 1943-ban Moszkvában gazsulált Sztálin elvtársnak és felajánlotta neki azt, ami sohasem volt cseh föld.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés