Georgia hazarendeli kijevi nagykövetét

2020. május 8. 10:41
A lépés oka, hogy az ukrán államfő kinevezte Miheil Szaakasvili körözés alatt álló volt georgiai elnököt reformügyi tanácsadói testületének az élére.

Georgia hazarendeli konzultációkra kijevi nagykövetét, de nem szakítja meg Ukrajnával a diplomáciai kapcsolatait amiatt, hogy az ukrán államfő kinevezte Miheil Szaakasvili körözés alatt álló volt georgiai elnököt reformügyi tanácsadói testületének az élére – közöte pénteken David Zalkaliani georgiai külügyminiszter. A tárcavezető azt mondta Tbilisziben tartott sajtótájékoztatóján, hogy kérdéseket vet fel egy olyan ember kinevezése stratégiai partnerré, akit elítélt és köröz a georgiai igazságszolgáltatás, ezért Tbiliszi úgy döntött, hogy konzultációra hazarendeli Tejmuraz Sarasenidze kijevi nagykövetét. Zalkaliani szerint sajnálatos Szaakasvili kinevezése, ennek ellenére Georgia nem vette fontolóra a diplomáciai kapcsolatok megszakítását vagy a stratégiai partnerség felülvizsgálatát Ukrajnával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön nevezte ki Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt a Reform Végrehajtó Bizottság elnevezésű, az államfő mellett működő tanácsadó testület vezetőjének. Április végén még úgy volt, hogy Szaakasvili miniszterelnök-helyettesi kinevezést kap. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint az államfő mögött álló Nép Szolgája párt parlamenti frakciójában azonban nem sikerült megszereznie ehhez a kellő támogatottságot, ráadásul Tbiliszi is hevesen tiltakozott Kijevnél az ellen, hogy Szaakasvili Ukrajnában magas kormányzati posztot kapjon.

Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Hivatali ideje alatt több Nyugat-barát reformot is végrehajtott, de 2008 augusztusában elnöksége alatt Georgia vesztes villámháborúba keveredett Oroszországgal. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Távollétében hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték Georgiában. Kijev azonban Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki. 2015-ben megkapta ugyanis az ukrán állampolgárságot Petro Porosenko akkori ukrán elnöktől, aki Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili lemondott grúz állampolgárságáról. Később viszont összekülönbözött Porosenkóval. Ezt követően Porosenko 2017 nyarán megfosztotta az időközben kormányzói posztjáról lemondott Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, és 2018-ban kiutasította az országból. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban visszaadta ukrán útlevelét a hontalanná vált politikusnak, aki így 2019 májusának végén visszatérhetett Ukrajnába.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

csak eroltetik ezt a buzisagot...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés