Válasz a Szépíróknak

2020. május 6. 19:40

Demeter Szilárd
Vendégszerző
Ha jól értem, a Szépírók Társaságának két problémája van: 1. nem alanyi jogon jár a támogatás, 2. nem ők osztják maguknak.

A Szépírók Társasága nyilatkozatot adott ki.

Ebből az derül ki, hogy a Szépírók Társasága elnökségének „fogalma sincs az állam, a kultúra és úgy általában a demokrácia működéséről”. Az a demokrácia, amiben mi élünk Magyarországon – és nagyjából egész Európában – az az ún. képviseleti demokrácia. Alapképlete: a választópolgárok négyévente döntenek valamely politikai formáció mellett, és amely formáció megszerzi az állampolgárok szavazatainak többségét, az kormányoz.

A kormányzás azt jelenti többek között, hogy a döntéshozók eldöntik, mire adnak pénzt, mire nem. Tehát amit ők kifogásolnak, idézem: „ha az állam pénzt ad, akkor joga is van feltételeket szabni, követelményeket fölállítani és válogatni”, azt választói felhatalmazás alapján teszik. Ezt nevezik politikának.

Ezzel szemben a következő tételmondat: „éppen a szakma joga és kötelessége, hogy ellenőrizze, a kormányzat megfelelően használja-e fel a kultúrára szánt pénzt”, kissé nehezen védhető a magyar jogszabályi környezetben. Lehetséges, hogy létezik a Szakma Jogainak Egyetemes Nyilatkozata, bár én eddig nem találkoztam ilyennel. Tehát ismereteim szerint a szakmának ilyen joga nincs és nem is lehet levezetni sem az Alaptörvényből, sem az Európai Unió Alapjogi Chartájából. Lehet, hogy a szakma az ötödik vagy a jóég tudja, hányadik hatalmi ágként tételezi magát, ettől még nem lesz az.

Ennyit az elvi keretekről.

Ha jól értem a Szépírók Társaságának a nyilatkozatát, akkor alapvetően két problémájuk van:

1. nem alanyi jogon jár a támogatás,

2. nem ők osztják maguknak.

Világválság idején, egyáltalán alanyi jogon követelni pénzt szerintem pofátlanság. És csak azt mutatja, hogy a Szépírók Társaságának elnöksége úgy véli, hogy a szépírók többek és fontosabbak, mint bárki más.

A magam részéről ezt a nézetüket nagyon nem osztom. Fontosnak tartom a művészetet és a művészeket, de „az alanyi jogon jár nekünk” korszaka lejárt. Nem jár. Teljesítmény okán jár. Adóforintok szétosztásakor teljesítményt feltételül szabni tehát nem „korrumpálás”, hanem felelősségteljes gazdálkodás.

És hogy a reprezentatív írószervezetek osztogassanak támogatást "a szakma szereplőinek egyéni helyzete és szükségletei" ismeretében, na, ezt lefordítom: mi adjuk a zsét haveri alapon, szekértáborok törésvonalai mentén stb.

Békeidőben lehet ezzel szórakozni, bár drága mulatság, de most nehéz időket élünk, amikor nem csak a különböző érdekcsoportok tagjai szorulnak támogatásra, hanem minden magyar alkotó, aki értékelhető teljesítményt tud fölmutatni.

Ezt a feladatot látják el a kultúrstratégiai intézmények a kulturális kormányzat megbízásából.

Köszönöm a figyelmet!

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az se lenne jó a kultúrának, ha a piacról kellene megélnie, akármilyen szabadság van.

Csakhogy neked is világos legyen: a szakma itt az a pénzek begyűjtése és elosztása, aminek a neve az, hogy politika. És a politikusok értenek hozzá a legjobban. A szép íráshoz, meg a szép írók.

A magyar könyvkiadás, könyvkereskedelem NEM érték, hanem önérdek vezérelt, kíméletlenül.

Remekművek maradnak visszhang nélkül.

A múlt: Kolozsvári Papp László Holló úr meséi I. és II., és a nagyszerű Bűnös vadász.

Mostanában: Száraz Miklós György Lovak a ködben, Osztozkodók, Oravecz Imre: A rög gyermekei trilógia.

Ki emlékszik még Szilágyi Istvántól Hollóidőre?

Válaszok:
alkar70 | 2020. május 7. 11:58

Az a rendszer, amiről DSZ demokráciaként ír, az a lenini bolsevizmus. Ott dönthetett úgy a többség, ahogyan akart.

Másrészt a román lelkű és érzelmű Ceasescu tanítvány a fogalmakat is összekeveri: ő mint a PIM igazgatója, nem döntéshozó, de még csak az EMMI sem tartozik ide. A demokratikus berendezkedésű országokban van törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalmi ág. A törvényhozó (akit talán döntéshozónak értelmez) hatalom közvetlenül a néptől kapja a legitimitását és egyik fő feladata a végrehajtó hatalom (melynek alárendeltjeként igazgató DSZ) ellenőrzése.

A káoszt amit az okozna, hogy az egymást követő kormányok mindiog máshogy és máshogy osztanák szét az egyetemes magyar kultúrára jutó szűkös forrásokat, úgy lehet elkerülni, hogy nem az aktuális vezető hitbizománya a pénzoszztás, hanem azoké a szervezeteké, amelyek a kultúra képviselőit tömörítik.

Ezért tehát igenis helyes az az elv, ami (nem alanyi jogon, hanem pontosabban) normatív módon osztja el a támogatásokat, és azokról - mint legilletékesebbek - maguk az érintettek döntenek.

Ne saját magából, és ne a jászladányi romákból induljon ki: a magyar írókat tömörítő szervezetek lépesek lesznek átláthatóan, és normálisan elosztani a támogatásokat.

Ha pedig nem tud szabadulni a román beidegződésektől, menjen haza.

Mikor olvastunk beszélgetéseket itt a mandineren ezekkel az alkotókkal (és másokkal), mikor láthattunk értő írásokat a mai magyar irodalomról az egy Győrffy Ákos írásait leszámítva.

Sokkal szebb lenne a polgári világ, ha Stefka és Megadja hőbörgései és Bayer k.rvaanyázásai helyett ilyesmiket tartalmazna az oldal.

"Békeidőben lehet ezzel szórakozni, bár drága mulatság, de most nehéz időket élünk, amikor nem csak a különböző érdekcsoportok tagjai szorulnak támogatásra, hanem minden magyar alkotó, aki értékelhető teljesítményt tud fölmutatni."

A demagógia magasiskolája ez a mondat. Békeidőben? Miért háború van? Mert ezer ember kórházban van, és 50 lélelgeztető gépen?

Kisebb összegről beszélünk évente, mint amennyibe a Puskás stadion és a Haladás stadion egy éves üzemeltetése kerül.

És ez a TELJES magyar nyelvű szépirodalom támogatása.

Ezért lenne jó, ha olyanokat ültetnének ilyen pozícióba, akik magyar fejjel gondolkodnak és magyar szívvel éreznek, nem idegenből szalasztott janicsárokat.

Számodra ismeretlen közfeladatot: írnak. Irodalmat. Szépirodalmat. Sosem fogod megérteni.

Ahogy egy tehén is elvan a legelőn olvasás és komolyzene nélkül, színházba sem jár, mégsincs semmi problémája az élettel.

A virág is nyílik Örkény egypercesek nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés