Kiáll Magyarország Izrael terjeszkedése mellett

2020. április 25. 14:18
Az EU el akarta ítélni Izraelt a palesztinai megszállt területek annektálása miatt, de nyolc tagállam – közöttük Magyarország és Ausztria – megakadályozta azt. Az Egyesült Államok szerint Izrael „saját hatáskörben” dönthet az annektálásról.

A Hetek arról ír: éles konfliktus alakult ki az Európai Unióban az új izraeli kormány tervezett lépéséről, amellyel ki akarják terjeszteni a zsidó állam joghatóságát Júdea és Szamaria területének egy részére.

Francia-német tengely Izraellel szemben

Az Európai Unió külügyi főbiztosa, Josep Borrell kezdeményezte, hogy a tagállamok együttesen ítéljék el Izraelt a Nyugati-part „megszállt területeinek a nemzetközi jogszabályokba ütköző annektálása” miatt. A közös nyilatkozat meghiúsult, mivel nyolc tagállam – köztük Magyarország – ellenezte a lépést.

Emiatt Borrell személyes nyilatkozatban fejezte ki véleményét, mely szerint az „Európai Unió nem ismeri el az izraeli szuverenitást az 1967 után elfoglalt területek felett” és a „nemzetközi jog súlyos megsértésének tekintené”, ha Izrael annektálná ezek bármely részét. Az unió külügyi főbiztosa jelezte, hogy Brüsszel „figyelmét nem kerülte el”, hogy az új izraeli kormány bejelentette, miszerint június elején napirendre veszi az amerikai béketerv alapján valamennyi zsidó település és a teljes Jordán-völgy Izraelhez történő csatolását – írja a Hetek.

Éles nyilatkozatot adott ki Franciaország is az ügyben: Párizs „kész megváltoztatni az Izraelhez fűződő kapcsolatait”, amennyiben Izrael megvalósítja a tervezett lépést. A büntető lépéseket – amelyek között Izraellel szembeni gazdasági és politikai szankciók is lehetnek – támogatja Németország, Belgium és Észtország, valamint Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti főmegbízottja is.

Az Egyesült Államok, Ausztria és Magyarország Izrael mellett

Az európai tiltakozással ellentétben Michael Pompeo amerikai külügyminiszter közölte, hogy a Trump-kormányzat álláspontja szerint „Izrael saját hatáskörben dönthet” a területek annektálásáról.

Szintén Izrael mellett foglalt állás nyolc európai uniós tagállam. A Jerusalem Post izraeli diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a tiltakozás kezdeményezője Magyarország és Ausztria volt, amelyek már korábban is több Izraelt elítélni szándékozó brüsszeli nyilatkozatot megvétóztak. A tiltakozó országok egy része azt kifogásolta, hogy Brüsszel már a koalíciós kormány hivatalos megalakulása előtt nyilatkozatot adott ki, anélkül, hogy „esélyt adnának a kapcsolatok javítására Benny Gantz számára, aki másfél év múlva a Benjamin Netanjahuval kötött rotációs megállapodás alapján miniszterelnök lesz”.

Israel Katz izraeli külügyminiszter köszönetet mondott a zsidó állam mellett kiálló EU-tagországoknak: szerinte ők „látják az Izraellel való kapcsolatok értékét, és mi velük folytatjuk majd az Európa és Izrael közötti kapcsolatok építését”.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egyszer a világ létrehozta Izrael államot, akkor teljes idiotizmus lenne akadályozni, hogy fejlődjön.
Lehet vitatkozni a létrehozás körülményein - mi, magyarok a legnagyobb kárvallottjai lettünk-vagyunk - azonban a fejlődést, az élet élni akarását gátolni: hiba.
Minden fejlődés azonban akkor erkölcsös, ha nem jár mások hátrányával.
Az, hogy Izraelben területeket vesznek művelés alá, értéket termelve, nem hátrány senki számára, hanem előny, bár eltérő mértékben, de: előny, ott, ahol kicsírázik a vetőmag és van aratás.

A magam részéről támogatom Miniszterelnök Urat. S várom, hogy az ellenzéki pártok, élen a DK-val, a Momentummal, a Jobbikkal felsorakozzanak a Hamasz mögé, s rasszistának nevezzék Orbán Viktort.

A földrablás eldöntött kérdés, Balfour óta.
Az Antant döntötte el.
Szórakoztató, hogy most ugyanaz az Antant teszi magát, - az USA kivételével - álszent, szemét módon az Igazság istennőjének, amely létrehozta.
Ezért nem szabad melléjük állni, mert az Antant - multi zsidó pénzemberi háttérrel - a hazugság fia, és a Sátán az atyja.

Minden őszinte embert tisztelek, azt is, akivel nem egyezik a véleményem. Ezzel nem minősítek senkit.
Ez esetben is elfogadom a nyújtott, őszinte kezet.

Végre a jó oldalon állunk.
A komcsi(Fatah) vagy az iszlamista(Hamasz) élcsapat által vezetett "palesztin" arabokat még a fajtársaik is utálják.
Míg 70 év alatt az arabok legalább 8x akarták legyilkolni a zsidókat és képtelenek voltak egy államot létrehozni, addig Izrael a legfejlettebb államok közé került.
48-67 között a Jordánok miért nem hoztak létre egy palesztin államot?Mert eszükbe sem jutott, hisz nincs palesztin nép.
Egy rendes hazafi a zsidó nemzet államot támogatja, tekintettel a magyar ajkú (erdélyi, felvidéki, stb)zsidók népes számára, akik a magyar kultúrát magukban hordozzák.

Romániában alacsonyabb szakmai-emberi intelligenciával veszik el a területek művelését a magasabbtól, a magyartól. Ezt az USA akkori nagykövete írta meg, tragikus mementóként.
Ez nem ugyanaz Izraelével.

Talán, ha jól emlékszem, 270 ezer négyzetméteres kárvallottság.
De ami ettől fontosabb: 3-4-5 millió magyar lélek odadobása a rosszat akaróik markába.

Reálisan szabad csak a történelmet értékelni.
Minden más: zsákutca és hatalmas, újabb csalódás.
Az igazság ugyanis nem az embernél, Istennél van.
Lehet azt keresni, kutatni, de mindig megvan a másik igazsága is, ha elég hozzá az emberi hangerő, akkor is elég, ha az aljas, de hangos.

Hosszú, de nézz utána és megtudod.
Először is derítsd ki: miért volt az 1920-as párizsi béketárgyalások amerikai küldöttségének nagy része zsidó...
És aztán még három, négy momentum.

Nem az aláírás lényeges.
Hanem a létrehozás, ami életbe lépett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés