Ismét elhalasztotta a lengyel legfelsőbb bíróság elnöke saját utódjelöltjeinek megválasztását

2020. április 16. 11:53
A legfelsőbb bíróság elnöke, Malgorzata Gersdorf utódjelöltjeit eredetileg március 17-én, majd április 21-én választották volna meg a legfelsőbb bíróság tagjai.

A koronavírus-járvány miatt ismét elhalasztotta a lengyel legfelsőbb bíróság nyugdíjba vonuló, a bírósági reformot ellenző elnöke saját utódjelöltjeinek megválasztását, így az államfőnek kell megbíznia valamelyik bírót a szavazás lebonyolításával – írja csütörtökön a Rzeczpospolita napilap. A legfelsőbb bíróság elnöke, Malgorzata Gersdorf utódjelöltjeit eredetileg március 17-én, majd április 21-én választották volna meg a legfelsőbb bíróság tagjai. Törvény szerint az öt megválasztott jelölt egyikét az államfő később nevezi ki a legfelsőbb bíróság új elnökének.

Gersdorf hivatalosan a koronavírus-járványra hivatkozva halasztotta el a szavazást. A járvány miatt egyébként a legfelsőbb bíróság – a többi lengyel ítélőszékhez hasonlóan – már március közepén felfüggesztette működését, május 4-ig csak a halaszthatatlannak minősített ügyeket tűzi napirendre. A Rzeczpospolita című napilap értesülései szerint a 97 fős legfelsőbb bíróságon belül vita alakult ki a testület hatvan, még az előző kormányok idején kinevezett, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt reformjai iránt többségükben kritikus tagja között. Egy csoportjuk ugyanis egyáltalán nem volt híve a választás megrendezésének. Mások csak a „régi” bírák körében, Gersdorf szervezésében tartották volna meg a szavazást, ennek egyik lehetséges formájaként internetes voksolást javasoltak.

A szavazásban e felfogás szerint nem venne részt 37, a PiS-kormányzás idején kinevezett bíró, köztük az Európai Bizottság által bírált igazságügyi reform nyomán létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara tagjai. A kamara rendelkezéseinek felfüggesztését április elején az Európai Bíróság rendelte el, de nem vonta kétségbe e testület tagjainak bírói státuszát. Gersdorf nem vállalta az „új”, kollégáik által többször „nem függetlennek” minősített bírák kizárását a szavazásból. Malgorzata Gersdorfnak „állítólag már elege van” a legfelsőbb bíróság körüli huzavonából, és „utódjára akarja ezt hagyni” – írta a Rzeczpospolita. A PiS-kormánnyal szemben kritikus jobbközép napilap rámutatott: amennyiben a megszabott határidőn belül nem választják meg Gersdorf utódjelöltjeit, a törvény szerint az államfő a legfelsőbb bíróság valamelyik tagját bízza meg átmenetileg a törvényszék irányításával és a választás megszervezésével. Nem egyértelmű, hogy Andrzej Duda elnök ezt a lépést megteszi-e még a jelenleg május 10-re kiírt államfőválasztás előtt – írta a Rzeczpospolita.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés