Huszonhárom ország állt ki nyíltan a WHO mellett

2020. április 16. 20:41
Donald Trump kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását.

A Németország által kezdeményezett Szövetség a multilateralizmusért nevű együttműködés huszonhárom országa állt ki közös nyilatkozatban csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mellett, a szervezet új típusú koronavírus-járvány kezelésében játszott szerepe körül kialakult vitában. A huszonhárom ország külügyminiszterei videokonferenciájukat követően közzétett állásfoglalásukban hangsúlyozták a nemzetközi szervezetek és globális együttműködés jelentőségét a pandémia elleni küzdelemben. „Egységesnek kell maradnunk emberségünkben” – fogalmaztak a tárcavezetők. „A Covid-19 pandémia a multilateralizmus ébresztő jelzése” – tették hozzá. A nyilatkozat aláírói emellett támogatásukról biztosították az ENSZ globális szolidaritásra vonatkozó felhívását a válságban, különösen pedig a WHO egészségügyi koordinációs szerepét a járvány elleni küzdelemben.

Donald Trump amerikai elnök kedden ugyanis bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mert szerinte az ENSZ szakosított szervezete nem megfelelően reagált a járványra. Azt állította, hogy az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója pedig elfogult Peking iránt. Az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez. Az amerikai lépést többek között az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió, illetve Kína és Oroszország is bírálta.

A Szövetség a multilateralizmusért létrejöttét 2018-ban kezdeményezte Heiko Maas német külügyminiszter a nemzetközi együttműködés erősítése érdekében. Az együttműködésnek nincsenek állandó tagjai, s különböző összetételekben ülésezik. A koronavírus-járvány kapcsán tartott csütörtöki tanácskozáson Németország, Argentína, Belgium, Kanada, Costa Rica, Chile, a Dominikai Köztársaság, Észtország, Etiópia, Finnország, Franciaország, Írország, Jordánia, Indonézia, Olaszország, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Peru, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország és Svédország külügyminiszterei vettek részt.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Inkább Kínát kellene abajgatni, mert ők eléggé csepegtették az adatokat és kezelési protokollt sem nagyon adtak meg ( lehet, hogy ők is csak keresgélték a dolgokat) Meglepő módon, de a leghasználhatóbb infok Tajvantól származtak, mert ők, mint kínaiak inkább bejutottak Vuhanba. A WHO lehetőségei szerint mindent megtett, felhívta a figyelmet a potenciális járványra és annak veszélyeire, mi is az ő előírásait használjuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés