„Ránk fért egy kis kényszerpihenő” – Köbli Norbert a járvány tanulságairól

2020. április 09. 15:38

„Tapasztaltabbak leszünk és kipihentebbek. De nem hiszem, hogy gyökeresen más lesz a világ a járvány után, mint amilyen előtte volt.” Köbli Norbert forgatókönyvírót, az Örök tél íróját a karanténról és új terveiről is kérdeztük. Elárulta: épp egy élőszereplős János vitéz filmen dolgozik.

2020. április 09. 15:38
Heincz Barnabás

Köbli Norbert (1977) Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész. Az Arany Hugo-díjas A vizsga (2011), a Bronz Zenit-díjas A berni követ (2014) az Örök tél (legjobb európai tévéfilm, 2018, Prix Europa, legjobb rendező – Szász Attila (2018, montreali filmfesztivál) és a legjobb színésznő – Gera Marina, Nemzetközi Emmy-díj), valamint a Trezor (2018) írója, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke. Őt kérdeztük újabb Karantén-interjúnkban!

***

Forgatókönyvíróként mennyire érinti a szakmáját a vírus okozta válság? 

Írni ugyanúgy lehet, ugyanúgy tudok, mint a karantén előtt: egyedül vagyok a négy fal között és befelé utazok, belső tartományokba. Ugyanúgy dolgozom tovább, mint a karantén előtt. Nem lassítok: a korábbi tempóban, nagy kedvvel írom tovább a filmeket, sorozatokat. 

Világszerte leálltak a forgatások: az otthon töltött hónapok alatt lehet előkészítő munkát végezni? Milyen folyamatokat lehet előre hozni a gyártásban a munka folyamatossága érdekében? 

Karanténban éppúgy tovább tud folyni a pre-produkció és a poszt-produkció, tehát mindaz, ami a forgatás előtt és után van. Lehet írni, rajzolni, számolni, tervezgetni. Lehet vágni, zenét szerezni, fényelni. Forgatni természetesen nem lehet, le is állt minden forgatás.

Van streaming előfizetése? 

Van Netflixem, van HBO Go-m, de

sajnálom az időt a sorozatokra.

Amikor egy sorozatot nézek – legyen az akármilyen jó –, rögtön megjön a kedvem, hogy írjak. Sajnálom az időt a sorozatokra, mert az írás elől veszik el az időt.

Mennyit veszít ön szerint a mozi- és a filmipar a jelenlegi válsággal? 

Nem vagyok kétségbeesve. Arra számítok, hogy a járvány elmúltával villámgyorsan talpra áll ez az iparág is. Rengeteg film és sorozat forog majd egyszerre.

Megváltozhatnak a jövőben a fogyasztási szokások? Kevesebb néző a mozikban, kevesebb bevétel a pénztárakban. 

Nem hiszem.

Az emberek gyorsan felejtenek.

Szeptember 11-e után pár hónapig nem mertek repülőre ülni, aztán többet repültek, mint korábban valaha. A mozival is ez lesz.

A lelassult hétköznapok lehetőséget adnak a tűnődésre, kreatív munkára – vannak már új tervek a fejében?

Folyton tele a fejem új ötletekkel – most éppen a János vitézből írok egy élőszereplős családi filmet. Olyan lesz, mint egy Marvel-film, csak magyar szuperhőssel.

Köbli Norbert az Örök tél stábjával

Ha egy vírushelyzetet kellene vászonra írnia, mi lenne a történet?  

Vesztegzár a Grand Hotelben? Csak viccelek. Még nem gondolkodtam konkrét történeten, de abban biztos vagyok, hogy a következő években elárasztanak majd minket a járványról szóló filmek és sorozatok.

Barátokkal, családdal hogyan tartja a kapcsolatot? 

Elvált apaként hetente három napot velem van a fiammal, olyankor csak vele foglalkozom. Sokat játszunk, focizunk, biciklizünk és sokat tanulunk.

A személyes környezetében indult bámiféle közösségi kezdeményezés? 

A Filmintézet több intézkedést is tett, hogy a bajba jutott filmeseket megsegítse, de a kormány is nagyon helyesen a támogatandó szektorok közé sorolta a filmipart.

Mit gondol a magyar társadalom krízishelyzetre adott reakciójáról? 

Úgy érzem, jól tűrjük a karantént.

Egyrészt mert mint társadalom nagyon fáradtak voltunk.

Túl voltunk hajszolva. Jó most otthon lenni, jó együtt lenni, jó befelé fordulni. Másrészt jól tűrjük, mert jó az idő. Kínszenvedés lenne a karantén, ha a koronavírus novemberben tört volna ránk, és napról napra zárulna ránk a hideg és a sötét. A nyolcéves fiam példáján úgy látom, a digitális oktatás is jól működik: a tanárok, a diákok, a szülők is lelkesek és lelkiismeretesek.

Milyen emberként fogjuk elhagyni az otthonaikat 3-4 hónap után? 

Tapasztaltabbak leszünk és kipihentebbek. Ránk fért egy kis kényszerpihenő, ránk fért, hogy több időt töltsünk a családunkkal – és önmagunkkal. Ezzel együtt nem hiszem, hogy gyökeresen más lesz a világ a járvány után, mint amilyen előtte volt.

Mértékletesebben fogunk fogyasztani? Nem hiszem.

Felértékelődnek a személyes kapcsolatok? Egy időre bizonyosan. Megerősödik a nemzeti gondolat? Alighanem. Mégis ha lesz tanulsága a koronavírusnak, az nem lesz több, mint hogy ezt is túléltük, tehát mehet minden ugyanúgy, mint régen. Lehet újra denevért enni.

 

***

 

A Mandiner elkezdte Karantén-interjúk sorozatát, amiben ismert személyiségeket kérdezünk a megváltozott életünkkel kapcsolatos gondolataikról, saját tapasztalataikról. 

Az eddigi interjúink (többek között Jelenits Istvánnal, Zacher Gáborral, Prieger Zsolttal, Rókusfalvy Pállal és Kovács Ákossal) itt érhetők el.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2020. április 09. 22:57
Mindig kész vagyok, amikor egy csepűrágót, vagy egy cirkuszi bohócot kérdeznek meg arról, hogy az asztalos, vagy lakatos, pék, villanyszerelő...stb.....pénzéből milyen jövőt jósol hősünk ezeknek az embereknek, akik egyébként eddig az adójukból eltartották, megvették a balatoni nyaralóát, és válságban is biztosítják a megélhetését.....az sem tudja, hogy hogyan működik a gazdaság.....mellesleg akikből él, annak a fele most lesz munkanélküli, de ő csak utazzon, és élvezze az életet....ti meg kérdezzétek bátran. Nagybetűkkel.....
zakar zoltán béla
2020. április 09. 16:50
Szakáll-bajusz-befésült haj-bájvigyor-PASSZ!
nyugatiszél
2020. április 09. 16:25
"Milyen emberként fogjuk elhagyni az otthonaikat 3-4 hónap után?" LOL, legkésőbb májusban Orbán apánk ki fog mindenkit hajtani a munkaerőpiacra.
Gregorius
2020. április 09. 16:14
" Nem léphetsz be kétszer ugyanabba a patakba" Ennyit a jóslatáról, hogy minden megy majd tovább ugyanúgy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik