Titokzatos vírusteszteléseket végeztet a főváros

2020. április 4. 9:45

Írta: Kereki Gergő
A főpolgármester hat napja nem válaszol a tesztelésekkel, illetve az azokat végző magánlaborral kapcsolatos kérdéseinkre. Közben öt idős ember megbetegedett egy fővárosi idősek otthonában.

Pénteken egyszerre öt idős ember megfertőződését jelentette be saját közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. A helyzetet súlyosbítja, hogy a csoportos megbetegedés egy fővárosi fenntartású idősotthonban ütötte fel a fejét. A tisztánlátást pedig az nehezíti, hogy a főváros – bár a tájékoztatásra ígéretet tettek nekünk hétfő reggel – múlt hét vasárnap óta nem válaszol a tesztelésekkel, illetve az azokat végző magánlaborral kapcsolatos kérdéseinkre.

2020. március 29-én, azaz múlt vasárnap, a főpolgármester arról posztolt Facebook-oldalán, hogy a főváros hamarosan szűréseket kezd, méghozzá az egészségügyi dolgozók körében. Karácsony azt írta, hogy „munkatársaim tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről. Ha rajtunk múlik a jövő héttől szűréssel is védjük Budapest hőseit, akik bennünket védenek a járványtól.”

Nem tudni, kivel kötöttek szerződést Karácsonyék

Legkésőbb múlt szombat óta tehát egy magánlaborral működik együtt a Fővárosi Önkormányzat. A pénteki fertőzések fényében különösen fontos lenne tudni, hogy melyik laborral szerződött a főváros, hiszen a X. kerületi Pesti úti idősek otthonában, mely éppen Karácsonyék fenntartásában működik, ez a cég tesztelhetett. A napokban innen került öt idős ember koronavírus gyanújával kórházba. 

A Mandiner már múlt vasárnap, írásban rákérdezett a főpolgármesternél a titokzatos magáncégre és a tesztelési elképzelésekre. A következő kérdéseket küldtük el: „Pontosan hány dolgozót terveznek szűrni, hány alkalommal és milyen időközönként? Pontosan mely magánlaborral állapodtak meg a munkatársai? Hány magánlaborral tárgyaltak, hogyan választották ki ezeket, milyen eljárás keretében? Milyen szempontok szerint döntöttek a kiválasztott magánlabor mellett? Milyen felhatalmazás alapján állapodtak meg a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről a magánlaborral? Milyen összegű, illetve keretösszegű szerződést kötöttek, illetve terveznek kötni az említett magánlaborral? Mire utalt főpolgármester úr azzal a megfogalmazással, hogy „ha rajtunk múlik a jövő héttől” kerül sor a szűrésekre?”

A Fővárosi Önkormányzattól másnap, hétfő reggel a következő választ kaptuk: „Nagyon fontosnak tartjuk a frontvonalban dolgozó budapesti egészségügyi dolgozók szűrését, a feltételek megteremtésén dolgozunk, a következő napokban ismertetjük a részleteket, előbb a kerületekkel, és rögtön utána a nyilvánossággal. Kis türelmet kérünk”. 

Érdekesség, hogy nem sokkal később jelent meg a hír arról, hogy Soros György 1 millió eurót biztosít a fővárosnak a koronavírus elleni védekezésre. A felajánlásra Karácsony Gergely még aznap válaszolt, és azt írta – ismét Facebook-oldalán – hogy: „Az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnénk fordítani. Nagy könnyebbséget jelent az adomány, mert a fővárosnak és a kerületeknek is jelentősen csökkennek a bevételei, miközben nyilvánvalóan többet költünk, van olyan kerület, ahol megsokszorozta a polgármester a szociális juttatásokat - helyesen és felelősen. Soros György adományáról, mint minden beszerzésünkről be fogunk számolni a nyilvánosságnak, amint lefolytattuk a szükséges tárgyalásokat, megkötöttük a megállapodásokat. Ezek a tárgyalások jelenleg is folynak, bízom benne, hogy a részletekre vonatkozó jogos kérdések megválaszolásához már csak pár napra lesz szükségünk.”

Öt fertőzött egy fővárosi idősek otthonában

A főpolgármestertől a kérdések megválaszolására vonatkozó ígéret ellenére cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A titkolózás azért is érdekes, mert pénteken késő délután a főpolgármester egy videóban jelentette be a következőket: „Kötelességem beszámolni arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonának öt lakója elkapta a koronavírus-fertőzést, és további 13 lakó került kórházba a fertőzésre utaló tünetekkel. Reméljük, jól vannak, a tegnapi nap óta nem romlott az állapotuk. A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetésével egyidőben, minden fővárosi intézményben, így a Pesti úti idősek otthonában is, látogatási tilalmat rendeltünk el. Nem tudjuk pontosan, hogy a vírus mégis hogyan került be az intézménybe. Jelenleg nincs az épületben olyan ott dolgozó, vagy olyan bentlakó, akinek tünetei lennének, de a korábbi fertőzések megfékezése érdekében, a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, egy magánlabor bevonásával 200 koronavírus-tesztet végzett el az elmúlt órákban, az ott dolgozók, és a tüneteket produkálókkal lakók körében. A tesztek eredményét hamarosan megtudjuk, az intézményben dolgozók pedig minden szükséges védőfelszerelést megkaptak. Fontos tudni az idősotthonok kapcsán, hogy a látogatási tilalom ellenére, a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírus-tesztet. A Fővárosi Önkormányzat már többször kérte a kormányt, és ezt a kérést szeretném újra hangsúlyozni, hogy a kórházakból, egészségügyi intézményekből csak negatív koronavírus-teszttel kerüljenek vissza a lakók, hogy a többiek egészségét is meg tudjuk védeni. Az elkövetkezendő napokban folytatjuk a koronavírus-teszteket a Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiban, és a munkatársaim a továbbiakban is mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az ottlakók egészségét. Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!”

Karácsony pénteki bejelentését követően újabb kérdésekkel fordultunk a hivatalhoz. Ezeket az alábbiakban olvashatják: „Hogyan és pontosan mikor derült ki az öt fertőzés? Ha már csütörtökön tudtak ezekről, miért csak pénteken az esti órákhoz közeledve, fél hat után öt perccel tájékoztatták erről a nyilvánosságot? A Pesti úti idősotthon mikor és milyen módon tájékoztatta az állami szerveket, így az intézménnyel, illetve annak lakóival bármilyen módon kapcsolatba került kórházakat a fertőzésekről? Mióta tesztel a magánlabor? Egyáltalán melyik magánlaborról van szó, mikor, milyen eljárást követően és milyen feltételekkel szerződött vele a Főváros? Megérkezett-e már Soros György felajánlása, és ha igen, milyen költések történtek belőle eddig?” 

Ahogy válaszol a főpolgármester, természetesen azonnal közölni fogjuk a részleteket.

Összesen 518 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szlovákiában is néhány magánlabor végez teszteket az álam számára. Az emberek ezt egyetértéssel fogadták, azonban a közvéleményt nemrég egy kissé felkavarta az a hír, hogy valószínüleg ezt gyakran többszörös áron végzik, mint ami a külföldi átlag.

Bezárt a bazár, 4 hozzászólás után.És tényleg! Lassan törheted a fejed új nicken. (X)

"Gondolom a kínai testvéreinktől érkező teszteket"

Itt tesztanyagokról van szó. Egy labor ezeket el tudná készíteni saját maga is de inkább kész szetteket használ. Ez olyasmi, min amikor a szakács rétest süt. Ahelyett, hogy a tésztát saját maga gyúrná és nyújtaná inkább megveszi félkészen.

Miért? Van ilyen tilalom, vagy csak találó volt a megjegyzése?

Csak a fertőzés után vezette be a látogatási tilalmat. Nagyon sokat késett vele!!!!!!

Akkor hamar elfogy a pénz.
Gondolom, a rendeleti kormányzásban egyszemélyben kötött szerződést a titkos maganlaborral.

A 24.hu-n már a kormányt vádolja az idősotthoni fertőzésért.
Nem normális!!!!

Titkos magánlabor, Soros pénzek, összeomló KariGeri - csak a szokásos.

A kormány cselekszik, naponta tájékoztat, az ellenzék pedig ugat, kötözködik.

Ezeket a kérdéseket annak tették fel, aki egy személyben magához vonta a főváros irányítását. Ha Karácsony egy személyben irányít, akkor egy személyben tudjon válaszolni. Most már kevés a pofázás, mint zuglói korában.

Karigeri nem a szívem csücske, de az egy 500 férőhelyes fővárosi intézmény, 200 dolgozóval Ilyenkor azonnal lépni kell ráadásul a X. kerületi tisztiorvos is be lett vonva ( Dr. Müller Cecilia beosztottja, aki biztos azonnal jelentett.) Ők előzetes ( nem validált) szűrést a végezhettek a magánlaborral, amit valószínűleg a Központ is megerősíthetett, hiszen vagy 18 embert kórházba vittek és nekiestek a fertőtlenítésnek. Egy ekkora intézménynél azonnal lépni kell, mert a spanyol, francia példák mutatják, hogy könnyen elszabadulhat a pokol.

Ezt egy sápadt kígyóvállú kérdezi:-)

Pont, mint amikor a diákot felszólítják felelni és azt mondta ndka: nem készültem

Én is valami ilyen lancolatra gondoltam. Úgyis kiderül, hogy melyik laborrol van szó és van-e akkreditációja?
Gergőnek megmondhattak, hogy kapcsolatba vel kell szerződést kötnie.

Azért, mert ezeket csak és kizárólag Karácsonynak tehették fel.
Mert mi a Soros-pénzen rendelt vizsgálat célja?
Kideríteni, bizonyítani, hogy a világjárvány Orbán Viktor Felcsútjáról indult útjára, a legnagyobb titokban, Kubatov kínai listázása, és Habony Árpád paraméterei alapján...

Vak tyúk is talál szemet.. Szerintem most jól cselekedett, hiszen 5-700 potenciális fertőzöttről volt szó. Ráadásul bevonta a X. kerület Tisztiorvosát is, aki nyilván jelentett azonnal a főnökének. Ha jól rémlik a WHO tesztre vonatkozó része nem egyértelmű. Március 9. óta ugyanis zárlat volt, a lakók nyilván nem tudtak kimenni, látogatók meg be, így csak a 200 alkalmazott valamelyike vihette be a fertőzést. Ez jellegzetesen "az aki időt nyer, életet nyer" helyzet volt.

Ha pár évvel idősebb Gyéerzsi, nyilván ő játssza A tanuban Gogolák elvtársnőt..."Gogolák elvtársné, ez a szoknya kurta."

Drazsé, mint egy szuper 008-as Keller László, a Tarlós bűnei nevű akta megtalálásán fáradozik./1,5?, 2 milla/hó-ér. t.

"célszerű volna szerkesztőségi nyilatkozatban megnyugtatni a lakosságot,"
Egy szavadba kerül, a Guardian máris ugrik, mint a pincsikutya, ha Soros rávicsorít.
És 10 percen belül az Index is lehozza.

Ja, ilyen premisszákkal könnyű a sikeres kormányzás.
A járatritkítási parancs, az egy világos utasítás, ami tulajdonképpen járatbővítést jelent. Esetleg járatduplikálást, többszörözést, de semmiképp nem: ritkítást.
Így gondolod?

Azért ne bántsuk Karácsonyt igazságtalanul.
Ha most leesne egy félméteres hó, holnap reggelre Gergely parancsára a fővárosban ebből egy lapátra valót sem látnánk.
Ez becsszó, úgy felkészült.
Egy júniusi hóesés pedig, de ne fényezzük túl Gergelyt, nem szereti, folyton szerénykedik, sajnálni valónak mutatja magát.
Szereti az áldozati pózt mutatni...

Mondjuk úgy, 80-90%-ban logikusnak tűnik, csak a maradék 10-20, amiben a lényeget citálná, az akkora orbitális baromság, amely hitelteleníti, teljesen.

Nem gondolom. Ha minden ok lenne, Gergő kiállnak és megmondaná. De nem teszi és ez a fura.

Attól tartok, csak blöffölt. Most keresi a labort.
Egy mondat kéne: ezzel az akkreditált laborral kötöttem szerződést.
Annyit lóg a fb-on, lenne rá ideje.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés