Titokzatos vírusteszteléseket végeztet a főváros

2020. április 04. 09:45

A főpolgármester hat napja nem válaszol a tesztelésekkel, illetve az azokat végző magánlaborral kapcsolatos kérdéseinkre. Közben öt idős ember megbetegedett egy fővárosi idősek otthonában.

2020. április 04. 09:45
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Pénteken egyszerre öt idős ember megfertőződését jelentette be saját közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. A helyzetet súlyosbítja, hogy a csoportos megbetegedés egy fővárosi fenntartású idősotthonban ütötte fel a fejét. A tisztánlátást pedig az nehezíti, hogy a főváros – bár a tájékoztatásra ígéretet tettek nekünk hétfő reggel – múlt hét vasárnap óta nem válaszol a tesztelésekkel, illetve az azokat végző magánlaborral kapcsolatos kérdéseinkre.

2020. március 29-én, azaz múlt vasárnap, a főpolgármester arról posztolt Facebook-oldalán, hogy a főváros hamarosan szűréseket kezd, méghozzá az egészségügyi dolgozók körében. Karácsony azt írta, hogy „munkatársaim tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről. Ha rajtunk múlik a jövő héttől szűréssel is védjük Budapest hőseit, akik bennünket védenek a járványtól.”

Nem tudni, kivel kötöttek szerződést Karácsonyék

Legkésőbb múlt szombat óta tehát egy magánlaborral működik együtt a Fővárosi Önkormányzat. A pénteki fertőzések fényében különösen fontos lenne tudni, hogy melyik laborral szerződött a főváros, hiszen a X. kerületi Pesti úti idősek otthonában, mely éppen Karácsonyék fenntartásában működik, ez a cég tesztelhetett. A napokban innen került öt idős ember koronavírus gyanújával kórházba. 

A Mandiner már múlt vasárnap, írásban rákérdezett a főpolgármesternél a titokzatos magáncégre és a tesztelési elképzelésekre. A következő kérdéseket küldtük el: „Pontosan hány dolgozót terveznek szűrni, hány alkalommal és milyen időközönként? Pontosan mely magánlaborral állapodtak meg a munkatársai? Hány magánlaborral tárgyaltak, hogyan választották ki ezeket, milyen eljárás keretében? Milyen szempontok szerint döntöttek a kiválasztott magánlabor mellett? Milyen felhatalmazás alapján állapodtak meg a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről a magánlaborral? Milyen összegű, illetve keretösszegű szerződést kötöttek, illetve terveznek kötni az említett magánlaborral? Mire utalt főpolgármester úr azzal a megfogalmazással, hogy „ha rajtunk múlik a jövő héttől” kerül sor a szűrésekre?”

A Fővárosi Önkormányzattól másnap, hétfő reggel a következő választ kaptuk: „Nagyon fontosnak tartjuk a frontvonalban dolgozó budapesti egészségügyi dolgozók szűrését, a feltételek megteremtésén dolgozunk, a következő napokban ismertetjük a részleteket, előbb a kerületekkel, és rögtön utána a nyilvánossággal. Kis türelmet kérünk”. 

Érdekesség, hogy nem sokkal később jelent meg a hír arról, hogy Soros György 1 millió eurót biztosít a fővárosnak a koronavírus elleni védekezésre. A felajánlásra Karácsony Gergely még aznap válaszolt, és azt írta – ismét Facebook-oldalán – hogy: „Az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnénk fordítani. Nagy könnyebbséget jelent az adomány, mert a fővárosnak és a kerületeknek is jelentősen csökkennek a bevételei, miközben nyilvánvalóan többet költünk, van olyan kerület, ahol megsokszorozta a polgármester a szociális juttatásokat - helyesen és felelősen. Soros György adományáról, mint minden beszerzésünkről be fogunk számolni a nyilvánosságnak, amint lefolytattuk a szükséges tárgyalásokat, megkötöttük a megállapodásokat. Ezek a tárgyalások jelenleg is folynak, bízom benne, hogy a részletekre vonatkozó jogos kérdések megválaszolásához már csak pár napra lesz szükségünk.”

Öt fertőzött egy fővárosi idősek otthonában

A főpolgármestertől a kérdések megválaszolására vonatkozó ígéret ellenére cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A titkolózás azért is érdekes, mert pénteken késő délután a főpolgármester egy videóban jelentette be a következőket: „Kötelességem beszámolni arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonának öt lakója elkapta a koronavírus-fertőzést, és további 13 lakó került kórházba a fertőzésre utaló tünetekkel. Reméljük, jól vannak, a tegnapi nap óta nem romlott az állapotuk. A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetésével egyidőben, minden fővárosi intézményben, így a Pesti úti idősek otthonában is, látogatási tilalmat rendeltünk el. Nem tudjuk pontosan, hogy a vírus mégis hogyan került be az intézménybe. Jelenleg nincs az épületben olyan ott dolgozó, vagy olyan bentlakó, akinek tünetei lennének, de a korábbi fertőzések megfékezése érdekében, a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, egy magánlabor bevonásával 200 koronavírus-tesztet végzett el az elmúlt órákban, az ott dolgozók, és a tüneteket produkálókkal lakók körében. A tesztek eredményét hamarosan megtudjuk, az intézményben dolgozók pedig minden szükséges védőfelszerelést megkaptak. Fontos tudni az idősotthonok kapcsán, hogy a látogatási tilalom ellenére, a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírus-tesztet. A Fővárosi Önkormányzat már többször kérte a kormányt, és ezt a kérést szeretném újra hangsúlyozni, hogy a kórházakból, egészségügyi intézményekből csak negatív koronavírus-teszttel kerüljenek vissza a lakók, hogy a többiek egészségét is meg tudjuk védeni. Az elkövetkezendő napokban folytatjuk a koronavírus-teszteket a Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiban, és a munkatársaim a továbbiakban is mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az ottlakók egészségét. Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!”

Karácsony pénteki bejelentését követően újabb kérdésekkel fordultunk a hivatalhoz. Ezeket az alábbiakban olvashatják: „Hogyan és pontosan mikor derült ki az öt fertőzés? Ha már csütörtökön tudtak ezekről, miért csak pénteken az esti órákhoz közeledve, fél hat után öt perccel tájékoztatták erről a nyilvánosságot? A Pesti úti idősotthon mikor és milyen módon tájékoztatta az állami szerveket, így az intézménnyel, illetve annak lakóival bármilyen módon kapcsolatba került kórházakat a fertőzésekről? Mióta tesztel a magánlabor? Egyáltalán melyik magánlaborról van szó, mikor, milyen eljárást követően és milyen feltételekkel szerződött vele a Főváros? Megérkezett-e már Soros György felajánlása, és ha igen, milyen költések történtek belőle eddig?” 

Ahogy válaszol a főpolgármester, természetesen azonnal közölni fogjuk a részleteket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 566 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2020. április 05. 17:26
"A fővárosi belső kerületek vezetői nem lelkesednek a bécsi modellért, ahol a koronavírus-járvány miatt ingyenessé tették a közterületi parkolást. Körkérdésünk nyomán kiderült, hogy ennek két fő oka van: a parkolók felszabadítása a helyi lakosoknak okozna nagy gondokat, a parkolási bevétel pedig szinte az egyetlen megbízható forrás a járvány idején." Egy másik cikkhez még azt írtad, hogy a gépjárműadó az egyetlen. Ezek után, mint "mindig igazmondónak", mit higgyek el neked? Ne hozz ilyen helyzetbe!
Krupp Skya
2020. április 05. 06:15
Soros Labor, Soros pénz Soros teszt az sokat ér.
Marcus Crassus
2020. április 04. 15:55
https://hu.news-front.info/2020/03/25/ensz-szakerto-a-covid-19-koronavirus-egy-amerikai-boszorkanykonyhan-keszult/ A COVID-19 koronavírussal történő fertőzést még 2015-ben, amerikai tudósok dolgozták ki. (Kiemelés a fordítótól.)
Wendriner
2020. április 04. 14:31
Hová tűnt Tunya?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik