Kvótaper: elítélte Magyarországot az uniós bíróság

2020. április 02. 11:17

A luxembourgi székhelyű testület Lengyelországot és Csehországot is elítélte, mert szerintük nem teljesítették tagállami kötelezettségeiket a menekültek befogadására.

2020. április 02. 11:17

Az Európai Unió Tanácsa 2015-ben hozott döntést arról, hogy Magyarországnak 1264 menedékkérőt kell átvennie, ezt a határozatot jogtalan döntés miatt az Európai Bíróságon Magyarország és Szlovákia megtámadta, de 2017 szeptemberében a bíróság azt a keresetet elutasította. Ezután a bizottság 2018 januárban beperelte Magyarországot, mert nem hajtotta végre a belügyminiszteri tanács döntését.

Az uniós bíróság ítéletében aláhúzta: a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladataira, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére. Az Európai Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében helyt adott az Európai Bizottság keresetének, amelyben az uniós bizottság szerint az érintett tagállamok megsértették az uniós jogból eredő kötelezettségeiket, mivel nem jelezték rendszeres időközönként, de legalább háromhavonta, hogy hány, nemzetközi védelmet kérelmező migránst tudnak rövid időn belül áthelyezni a területükre, és mivel nem tettek eleget áthelyezési kötelezettségeiknek.

A bíróság elutasította továbbá a tagállamok azon érveit is, amelyek szerint az Európai Bizottság keresetei elfogadhatatlanok lennének amiatt, hogy az áthelyezési határozatok alkalmazási időszakának 2017. szeptember 17-i és szeptember 26-i végét követően már nem tudják orvosolni az állítólagos kötelezettségszegéseket. Az uniós tagállamok azért vezették be a migránsok ideiglenes kötelező elosztási programját, hogy enyhítsenek a kialakult helyzeten Görögországban és Olaszországban, ahol akkor papíron az ott belépő menedékkérők százezreinek kérelme torlódott fel a migrációs hullám tetőzése idején. Csehország, Lengyelország és Magyarország azonban elutasította, hogy csatlakozzon a rendszerhez, azzal érvelve, hogy a belbiztonsági ügyekre vonatkozó döntés kizárólag saját hatáskörükbe tartozik.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2020. április 02. 20:42
Ítélet született, hogy DK és az MSZP Eu-s képviselői hazudtak 2016 tájékán!
fogas paduc
2020. április 02. 20:30
Szóval, az unió eljárásjogot sértett, ugyanis az adott kérdést a kormányfőnek kellet volna eldönteni, ahol egy miniszterelnök is vétózhat, ehelyett levitték a döntést a Belügyminisztérium tanácsba. S ezt utólag az eu-s bíróság törvénytelenül szentesítette . Uniós érték így hát a törvénytelenség . S lassacskán így fog az uniónak befellegzeni.
írmag
2020. április 02. 19:56
A színvonal hasonló: Az öreg parasztember, akit elítéltek, mert megtaláltak nála egy pálinkafőzőt, felháborodott, ilyen alapon liliomtiprásért is elítélhetnek, hiszen ahhoz is van szerszámom.
pumuklik
2020. április 02. 19:35
Látom, balfaszkák nem mertek válaszolni, hogy volt, vagy nem kötelező kvóta! A bíróság, vagy újhülye hazudott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik