Bulgária visszavonta a szájmaszkok kötelező viseléséről szóló rendeletet

2020. március 31. 23:04
Több százan indítottak keresetet a közigazgatási bíróságon a szabályozás ellen.

Alig egy napra rá, hogy bevezette, Kiril Ananiev bolgár egészségügyi miniszter kedden vissza is vonta a szájmaszkok kötelező köztéri viseléséről szóló rendeletet, miután több százan keresetet indítottak a közigazgatási bíróságon a szabályozás ellen.

A tárcavezető ugyanakkor felszólította az embereket, hogy viseljenek védőmaszkot, mert nem minden fertőzöttnél jelentkeznek az új típusú koronavírus-fertőzés tünetei.

„Mindenkinek egészségügyi védőmaszkot kell viselnie, aki bel- vagy kültéri közterületen tartózkodik. Az ebben a rendeletben foglalt intézkedések célja a Covid-19-járvány megfékezése, amely országosan és világméretekben súlyos közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent” – írták a hétfőn kiadott jogszabály indoklásában. A rendelet szerint az előírások ellen vétőket 5000 leva (913 ezer forint) bírsággal is sújthatták.

A keresetek indítói viszont azzal érveltek, hogy a szájmaszkokat az államnak kellene biztosítania tekintettel arra, hogy a gyógyszertárakban csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Kedd este egyébként fellélegezhettek a délnyugat-bulgáriai Banszko sítelep lakói, miután lejárt a kéthetes karantén, amelyet a fertőzés megjelenését követően rendeltek el.

A mintegy hétmillió lakosú Bulgáriában eddig 399 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük nyolcan elhunytak a Kínából kiindult vírus okozta betegségben.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés