Ezen a napon született Mindszenty József

2020. március 29. 10:51
Mindszenty kompromisszumot nem ismerő védelmezője volt a magyar történelmi alkotmánynak.

„Legyőzetve győz!”  – ezt a jelszót választotta magának püspöki kinevezésekor Mindszenty József 1944-ben. E szavak egész életét meghatározták: Magyarország utolsó hercegprímása kérlelhetetlen ellenfele volt mind a nyilas, mind pedig a kommunista diktatúrának. Mindszenty bíboros (születési nevén Pehm József) vasmegyei nemesi családban látta meg a napvilágot 1892. március 29-én.

Mindszenty kompromisszumot nem ismerő védelmezője volt a magyar történelmi alkotmánynak: legitimistaként nem támogatta a Horthy rezsimet, de nem is volt ellenfele. A nyilas üldöztetés idején védelmébe vette a hazai zsidóságot, ezért paptársaival együtt letartóztatták és a sopronkőhidai fegyházba zárták. Apor Vilmos püspök közbenjárására a fegyházbüntetést házi őrizetre enyhítették, melyet Sopronban kellett töltenie. XII. Pius pápa Esztergomi bíborossá nevezi ki 1946-ban. Amikor a fejére helyezte bíborosi kalapját, így szólt hozzá: „A 32 közül te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot!” 

1948-ban a frissen berendezkedő kommunista karhatalom koholt vádak alapján letartóztatja. Hónapokon át kínozzák fizikai eszközökkel és pszichotróp szerekkel, hogy hamis vallomást csikarjanak ki belőle. A nemzetközi közfelháborodástól tartva a kommunisták nem merik kivégezni. (Egy nem kellőképpen alátámasztott anekdota szerint Franco tábornok megüzente Sztálinnak, hogy amennyiben kivégzik Mindszentyt, akkor ő is kivégzi a felügyelete alatt álló összes kommunista foglyot.) 

1956-ban a népfelkelők kiszabadítják börtönéből, és ő történelmi jelentőségű beszédet mond, mely bejárja a világsajtót. A forradalom leverésekor az amerikai nagykövetségre menekül, ahol 15 évig tartózkodik, 1971-től haláláig pedig a bécsi Pázmáneumban él. 1975-ben temetik el Mariazell-ben. Hamvait 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban, a bazilika altemplomában.

A Terror Háza összeállítását a fenti videóban tekinthetik meg a hercegprímásról.

 

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"1982-ben ezen a napon született Mindszenty József"

Ő az egyetlen, akit születése előtt neveztek ki püspöknek. Sőt, meghalt, mielőtt megszületett volna.


Mindenkinek elsőként ez szúrt szemet (nekem is), ezért aztán elvonódik a figyelem a tartalomról.
Mandisok, segítek, ha kell!

Valaki mattrészeg lehet a szerkesztőségben... Egy másik friss cikk is sült baromság a sajtóhibák miatt.

Mindszenty püspöki jelmondata nem az itt jelzett volt. A valódi jelszava: Pannonia sacra. A Devictus vincit / legyőztve győz / az oltárképe volt a börtönben, mert az AVO csodálatos határos módon nem kobozta el / Egy számára ismeretlen híve küldte a töviskoronás Krisztus képet, a bíboros letartóztatása előtt nem sokkal.

Mindszenty Emlékirata biztos, mindenki számára hozzáférhető, hiteles forrás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés