Tusk a falnak ment a Fidesz kizárásával

2020. március 26. 21:58

Deutsch Tamás
Népszava
A járvány megfékezése nem az EU-n, hanem a tagállamokon múlik majd. Interjú.

„Az EU hogy kezeli eddig a koronavírus-járványt?

Nem az EU kezeli, hanem a tagállamok. Ne legyen félreértés, semmit nem kérek számon az Európai Unión, amit ebben a helyzetben tenni tud, azt teszi és időben is teszi. De világos, hogy a járvány megfékezése nem az EU-n, hanem a tagállamokon múlik majd. A jelen helyzetben is mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a bajban csak az erős és cselekvőképes tagállamok tudják megvédeni a mintegy 440 millió uniós polgár életét, a maguk által hozott védelmi intézkedésekkel, határlezárásokkal, iskolák, szórakozóhelyek bezárásával.

Március végén találkozott volna egymással Orbán Viktor kormányfő és Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. Az egyeztetésből valószínűleg nem lesz semmi, és nem csak a koronavírus miatt. Miért?

Valóban úgy volt, hogy a márciusi uniós csúcs alkalmával találkoznak majd, és szerintem a kölcsönös szándék továbbra is fennáll a találkozóval kapcsolatban.

Van értelme még? Teljesen mást mondanak nyilvánosan a néppárt jövőjéről.

Az életben rengetegszer kell olyan beszélgetéseket folytatnunk, amiről már előre tudjuk, hogy nem kecsegtet eredménnyel. Messze nem tartom kizártnak, hogy lehet előrelépés a megbeszélésen, de osztom a véleményét, hogy nagy reményeket nem érdemes a találkozóhoz fűzni.

Egy hónapja írt memorandumot Orbán Viktor az EPP-hez reformokat, vitát sürgetve. Azóta is csönd van ekörül.

A koronavírus járvánnyal szembeni védekezés most mindent felülír: a sajtó is leginkább ezzel foglalkozik, ahogy a politika is – nagyon helyesen. Tudjuk, hogy Donald Tusk miután tavaly a néppárt elnöke lett, legkésőbb már idén február-márciusra el akarta érni, hogy a Fideszt kizárják apártcsaládból. Ezzel a törekvésével látványosan falnak ütközött, majd visszapattant onnan: nem sikerült elérnie a kizárásunkat, nem tudott hozzá többséget szerezni. Ebből a kudarcából született végül egy csetlő-botló, de mégiscsak útjára induló reformfolyamat, amit évek óta sürgetünk a velünk egyetértő tagpártokkal közösen. Ennek része a Fidesz, Orbán Viktor kezdeményezése is. Ha majd már nem a koronavírussal kell küzdenünk, akkor visszatérhetünk erre a kérdésre is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban. A Fidesz messze van az eredményektől...

Amíg van EU és a többi V4 benne, ez csak gondolatkísérlet lehet. Bármelyik oldalról.

Megbízható "csókosok" az államapparátusban? Igen, ilyen is van, nem mindegy, mennyi és meddig, de ez NEM FIDESZ, hanem a világ így működik. MINDENHOL, ember emlékezet óta.

Az előzőkhöz képest a különbségek az eredményesség terén magukért beszélnek, bár annak, akit elvakít a gyűlölet és feltehetőleg önérdek, az nem hallja, látja.

Kína kirobbantotta a III. világháborút a biológiai fegyverével.

Mit érdemel ezért Kína?

Ezt a háborút az kezdte, aki felkészült rá és olcsón megúszta.
A viág többi országa felkészületlenül állt és áll most is a háborúban, a veszteségeik pedig beláthatatlanok.

Mi nem világos?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés