Tisztifőorvos: A maszk használata önmagában nem állítja meg a vírus terjedését

2020. március 26. 11:56
Semmilyen maszk viselése nem teszi feleslegessé a higiéniai szabályok betartását – hangsúlyozta Müller Cecília.

261-re emelkedett a laborvizsgálattal igazolt fertőzöttek száma, ugyanakkor az elmúlt 24 órában újabb haláleset nem történt és 28-an gyógyultan távoztak az intézményekből – összegezte az elmúlt nap számait az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília ismét hangsúlyozta: „ha valakinél felmerül a gyanú, hogy megfertőződott, akkor maradjon otthon és hívja fel a háziorvosát”. Megismételte, hogy a vírusfertőzés legfőbb tünetei a láz, szárazköhögés és torokfájás, de ezek egyenként vagy együtt is előfordulhatnak. 

„Ahhoz, hogy az aggodalmakat eloszlassuk fel kell hívni a háziorvost és ő fog dönteni a szakemberekkel együtt arról, hogy valóban gyanúsnak minősül e az illető” – mondta el müller Cecília, hozzátéve: „ha ez a helyzet akkor az OMSZ erre a speciális tevékenységre kialakított csoportja fogja mintavételezés alá venni őt az otthonában”. Kiegészítette annyival, hogy ha valakinek súlyos tünetei vannak, akkor is az Országos Mentőszolgálat fogja őt a kijelölt intézménybe szállítani.

A lényeg, hogy a beteg ne menjen sehova. A legfontosabb teendője az, hogy otthon marad

 – mutatott rá a tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az első vonalban a harctéren az egészségügyi dolgozók állnak, ezért vigyáznunk kell rájuk és nekik is vigyázniuk kell magukra, tehát „védőfelszerelésben kell végezniük a koronavírusos beteg ellátását”. Ha rendeltetésszerűen használják ezeket a védőfelszereléseket akkor minimalizálni lehet a fertőződés kockázatát – tette hozzá.

Pár gondolat a maszkokról

A maszkok viselésével kapcsolatban elmondta, hogy számos hír kering, „mindenkinek van véleménye a kérdésben, de jó lenne tisztán látni”. Leszögezte, hogy az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell a maszkot viselni, hozzátéve, hogy ha az egészségügyi dolgozó nem végez konkrét „invazív beavatkozást”, és nincs szoros kapcsolatban a beteggel, akkor a sebészmaszk is megfelelő. 

Hozzátette, hogy ha a beteg viseli a sebészeti maszkot, akkor azzal a cseppfertőzés esélyét minimalizáljuk. „Elképzelhető számos más szituáció, amikor ajánlott a maszk viselése, például ha beteget ápolunk otthon” – mondta el. Ha valakinek biztonságérzetet nyújt az egyszerű szájmaszk, akkor használja – jelentette ki Müller Cecília, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy önmagában ezek használata nem elégséges. „Az utca emberénél a maszk viselése nem fogja megálítani a járvány terjedését” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy az összes higiéniai szabály betartása – a kézmosástól kezdve a csoportosulások megakadályozásán át a két méteres távolságtartásig –  mind fontos és „semmilyen maszk nem teszi ezeket feleslegessé”.

Hatásosak az eddig hozott intézkedések

Az országos tisztifőorvos által elmondottakat Lakatos Tibor egészítette ki a többi között a határátkelők információival. Elmondta, hogy az osztrák és a szlovén határon is folytatódik az ellenőrzés. Hozzátette, hogy eddig 4559 hatósági házi karantént rendeltek el. Hamarosan elkezdődik az a folyamat, amikor ezek – a hatósági házikaranténban levők száma – csökkennek, hiszen elkezd letelni a 14 napos időtartam – mondta el a rendőrezredes. Lakatos Tibor attól is beszámolt, hogy eddig 172 esetben tettek szabálysértési feljelentés és 28 személlyel szemben helyszíni bírság szabtak ki a hatósági házikarantén szabályainak megsértése miatt.

Arról is beszélt, hogy az operatív törzs áttekintette az eddig meghozott rendelkezéseket és azok kiegészülve az önkéntes házikarantén intézményével hatásosan lassították le a vírus terjedését. 

„A többi országhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a vírus terjedését” 

– fogalmazott Lakatos Tibor.


A honvédelmi irányító csoportok a lakosság ellátása szempontjából kiemelt cégek tevékenyéségét segítik és ha bármilyen probléma felmerül, akkor ők jelentést tesznek, ami alapján megtehetőek az azonnal intézkedések az ellátás biztosítására – mondta el a rendőrezredes egy sajtókérdésre válaszolva.

A Magyar Narancs kérdésére, miszerint tervezik e az eddig délután háromig nyitva tartó fitnessztermek bezárását, Lakatos Tibor elmondta: „úgy látják, hogy ez a rendelkezés meghozta az eremdényét, ezért egyelőre további szigorítások nemszükségesek”. A 444 az önkéntesen otthonmaradók számára volt kíváncsi. Válaszában Lakatos Tibor kifejtette: „a normál élethez képest jelentősen lecsökkent a közterületek kihasználtsága. Ebből arra következtetünk, hogy a normál napi élet 30%-a zajlik közterületeken tehát körülbelül 60-70% marad otthon”.

Hova forduljon az, akinek akkut fájdalmai vannak? – tette fel a kérdést az Index. Müller Cecília ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:
a járványra hivatkozva sürgős beavatkozások nem ramadhatnak el. Mind a sürgősségi osztályok, mind a többi köteles fogadni a betegeket, ha akut ellátásra van szükségük”. Végezetül az ATV arra volt kíváncsi, hogy mennyivel lehet több az igazoltnál a tényleges fertőzöttek száma. Müller Cecília úgy fogalmazott: „vannak becslések és számítások, de nyilvánvalóan a tényleges fertőzöttek száma akár többszöröse is lehet a regisztráltaknak”. 

(Mandiner)

 

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"De nincs annyi maszk."

Az nagyon nem jó. Vannak országok, ahol kötelező a használata, ahogy kiteszi az ember a lábát az otthonából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés