Így blokkolták a demokraták a gazdaságsegítő csomagot Washingtonban

2020. március 25. 16:24
Már majdnem megállapodtak a washingtoni szenátus demokrata és republikánus tagjai a járvány miatti gazdasági kisegítőcsomagról, amikor berobbant a képviselőház demokrata elnöke a saját, különbejáratú javaslatával; és kihasználva a koronavírus miatt távol lévő republikánus szenátorok hiányát, osbtruálta a törvényhozást. Így akcióznak a demokraták koronavírus idején.

Kétezer milliárd dolláros mentőcsomagot fogadott el a washingtoni szenátus az amerikai gazdaság életben tartására és a vállalatok, vállalkozások, emberek kisegítésére szerda virradóra. Ez az amerikai történelem legnagyobb ilyen csomagja. 

Ez sem ment azonban pártvillongások nélkül. A péntek óta folyó, Mitch McConnell republikánus szenátusi elnök által vezetett republikánus-demokrata tárgyalások eredményét vasárnap

majdnem lenullázta Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke,

és nyomában a demokrata szenátorok.

Az akkor még 1,8 ezer milliárd dolláros tervezet megszavazását Pelosival együtt blokkolták a demokrata szenátorok vasárnap este és hétfő reggel is, mondván, hogy az nem a munkavállalókat, hanem a vállalatokat védi – miközben Pelosi különbejáratú tervezete maga inkább a vállalatokra koncentrált, különösen is a légiiparra. Hatvan igen-szavazatra lett volna szükség, ehelyett 47-47 arányban szavaztak a szenátorok a tervezet mellett és ellen. 

A demokraták ráadásul kihasználták, hogy Rand Paul szenátor koronavírus miatt, másik két republikánus szenátor pedig koronavírus-gyanú miatt nem volt jelen a szavazáson. 

„Ez az obstrukció semmire sem jó – mondta beszédében Mitch McConnell vasárnap este. – Reméljük, feltűnik néhány olyan felnőtt a terem túloldalán, aki tisztában van a helyzet súlyosságával.” 

Ezután McConnell folytatta tárgyalásait Chuck Schumer New York-i demokrata szenátorral és Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel.

Nancy Pelosi annak ellenére állt elő vasárnap a saját csomagjával, hogy vasárnap a törvényhozás négy fő képviselője tárgyalt Mnuchinel.

„Benyújtjuk a saját javaslatunkat, ami remélhetőleg versenyképes lesz azzal, amit ők a szenátusban megvitattak” – nyilatkozta Pelosi, aki nem sokkal korábban érkezett vissza Kaliforniából. 

Valójában azonban

Pelosi javaslatában számos olyan kitétel szerepelt, aminek semmi köze nem volt a járvány okozta gazdasági krízishez

– hívta fel a figyelmet Tom Cotton republikánus szenátor, aki egyenesen „abszurd”-nak titulálta a különbejáratú Pelosi-féle elképzelést. 

Az ugyanis többek között azt is tartalmazta, hogy a vállalatok alkalmazottairól faj szerinti statisztikákat kérnének be, amit a támogatás megítélésekor figyelembe vennének; hogy a támogatást kapó vállalatok boardjának egyharmadát a munkavállalóknak kellene választaniuk; és vezessenek be náluk 15 dolláros minimálbért; hogy a légitársaságok széndioxid-kibocsátását 2025-ig ellensúlyozzák; hogy minden egyes repülésről vezessenek széndioxid-kibocsátási statisztikát.

Mitch McConnell szerint a szenátusban minden jól ment a közös javaslat megfogalmazása és elfogadása felé,

amíg Pelosi el nem kezdett partizánakciózni.

A szenátor arra is rámutatott, hogy a demokrata félelmekkel szemben még lett volna idő tárgyalni, ugyanis ha megszavazták volna a vasárnap esti javaslatot, akkor is még harminc óra kellett volna a végső elfogadásához. 

„Magas szinten dolgoztunk együtt öt külön csoportban az előző 48 órában, hogy meg tudjunk egyezni – mondta a republikánus szenátor. – Majd hirtelen feltűnt a demokraták vezetője és a képviselőház elnöke, és megint kezdhetjük elölről.”

Brian Riedl, a New York-i Manhattan Institute kutatója azt írta a demokraták ügyködése kapcsán: „a demokrata szenátorok a legcinikusabb pártoskodásba mentek bele, amit valaha láttam a Szenátusban. Engedték, hogy Pelosi felrobbantson egy pártközi egyezményt.” 

Nicole Kaeding közgazdász megjegyezte: „szeretem, amikor az emberek azt mondják, McConnellnek tárgyalnia kellene. Emberek, ő megtette!” 

De még Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), a demokraták egyik radikális képviselőjének kabinetfőnöke, egyben az AOC-féle „zöld new deal” egyik szerzőjeként ismert Saikat Chakrabarti is nevetségesnek nevezte Pelosit.

Mindenesetre végül megszületett az egyezség, de ha nincs Pelosi partizánakciója, már hamarabb is megszülethetett volna, ami fontos lett volna az amerikai piacok szempontjából. 
 

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Once a kretén, always a kretén.

Ilyen szemétládák a balliberálisok itthon is.

Mindig nagyon értelmes, témához kapcsolódó és értékes minden hozzászólásod, mint te magad! :D

"bűnök bocsánatában hisz, nem pedig az isteni "bosszúállásban".

Attól még senki nem menekül a tettei szembesítésétől, és attól nagyon lehet szenvedni. Isten nem is áll bosszút senkin. Mindenki magát ítéli meg egyszer, de az már nem a az "egóval működő" ember lesz, hanem a lélek, amely tiszta, és nagyon fáj neki a gonoszság és gyűlölködés. Mert nem ezekért születtünk meg. Így éli meg mindenki a saját poklát, annak mértékében, hogy mennyi rosszat követett el. Mert bűntelen ember nincs.Ismerek olyat, aki már járt "odaát". Azóta elkezdett érdekelni a téma, és van irodalma bőven. Persze nem kell hinni nekik, de azért érdemes a jóra törekedni, abból baj nem lehet. Az ártás, gyűlölködés, pedig visszaüt mint a bumeráng. Ott nincs mellébeszélés. És "oda" mindenki megérkezik egyszer, az száz százalék. Ezért nem szeretnék, pl. Gyúrcsány helyében lenni.

Köszönöm. Egyébként tényleg nem félnek, csak az úgynevezett "szembesítés" a nehéz.

Azon ritka helyzet állt elő, hogy amit itt leírtál, azzal még nagyjából egyet is értek. Ismétlem a bosszúálló Istent én sem hiszem, csak azt amit az előzőekben írtam. A másik válaszod egy hosszabb eszmecsere lenne, ezért inkább tekintsünk most el ettől. Így megegyezhetünk?

Ja, és fantasztikusnak tartom , hogy "megélted"! Isten legyen veled ezután is. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés