Így találták fel a karantént a középkorban

2020. március 22. 15:07
Tudta, hogy a karantént melyik város találta fel? És hogy mit jelent szó szerint?

A karantént minden jel szerint Raguza (Dubrovnik) városa találta fel Európában a medievalists.net szerint, ahol 1377. július 27-én úgy döntött a városi tanács, hogy azok, akik pestissel fertőzött területekről érkeznek a településre, egy hónapig Mrkan szigetén vagy Catvat városkájában kell karanténban lenniük.

Kicsit később a karanténba zártak látogatását is megtiltották a hatóságok azzal, hogy aki mégis megteszi, annak magának is el kell töltenie egy hónapot a karanténban. Sőt, 1390-ben állandó egészségügyi hivatalt alapított a város. A hivatal első neve ugyanakkor ez volt:  A pestis-fertőzte helyekről érkezők elleni hivatal. 

Dubrovnik példáját követte Velence és Milánó is.

Maga a karantén (quarantine) szó is azt jelenti, hogy „negyven nap”, habár nem mindenhol ennyi volt az izolációban töltött idő, előfordult a nyolcvan napos periódus is. A karantén intézménye a 15-16. században terjedt el Európában.

Ha érdekli, milyen pestisjárványok voltak a történelemben, mi okozza a pestist, mi a betegség lefolyása,hogy ma mennyi pestises van a világban, és van-e rá gyógyszer, olvassa el a pestisről szóló összeállításunkat!

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1377-ben a Magyar Királyság része volt!

Válaszok:
Gregorius | 2020. március 23. 12:02

Raguza nem volt magyar, de magyar fennhatóság alá került
Egyébként szlávok sem voltak.

Formailag a része volt a gyakorlatban nagyrészt független volt. Velence is kivetette rá a hálóját, erre úgy döntöttek, hogy jobb, ha a Magyar Királyság fennhatósága alá helyezik magukat. Mi nem folytattunk komoly tengeri kereskedelmet, így nem szóltunk bele a dolgaikba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés