„Ezt a válságot már nem lehet monetáris eszközökkel megoldani” – szakértő a járvány gazdasági hatásairól

2020. március 20. 8:40
Csak hazánkban 130 ezer ember munkája került egyik napról a másikra veszélybe, a koronavírus okozta gazdasági válság pedig hatásai pedig több évig velünk élhetnek. Van azonban a válságnak pozitív oldala is, a magyar kkv-k pedig 2008 miatt erősek napjainkban. Tudósításunk.

Lassan két hete éljük Skype-on az életünket, miközben várjuk a napi Facebook-live-okat, az élet még jobban digitalizálódott a járvány idején. Ezt a változást is tökéletesen mutatja, hogy az esemény házhoz jött, hiszen a Budapest Business Club BGE-PSZK szervezete a Koronavírus hatásai a gazdaságra és a munkaerőpiacra című előadását online streamelte. A BBC vendége Mándó Milán volt, tőzsdeszakértő, marketing és üzleti modell tanácsadó, oktató, továbbá a minner.hu alapítója volt.

Az érintett témák mindegyike húsbavágónak bizonyult: a gazdaság jelenlegi helyzete és állapota, spekulációk a piacon és összeesküvés-elméletek, a nemzetközi helyzet felmérése, a munkaerőpiac kérdései, az ingatlan piacra gyakorolt hatások, valamint az olajpiac és a tőzsde (ma 348 forint volt a 95-ös átlagára, a zuhanás pedig tovább folytatódik). 

A felütés szerint a jelenlegi helyzet egy gazdasági válság előszobája. Mándó Milán szerint egyre több helyen hallani a válság szót, és a jelenlegi helyzet már javában az, hiszen rengeteg szektort magával rántott a koronavírus.

„Válság van és válság fog következni”

– mondta a szakértő, aki hozzáteszi, hogy Kínában fél év alatt csillapodott a járvány, ezek alapján nekünk négy hónapunk van, Gulyás Gergely pedig ma megerősítette, hogy két és fél hónap elég a recesszióhoz.

A következő kérdéskör a háborús narratíva kiemelése és használata volt, rámutatva, hogy egyes amerikai veteránok a második világháború idején nem éreztek ekkora pánikot. Mándó kiemeli, hogy olyan leállás van a gazdaságban, ami csak a háborúk idején volt tapasztalható. „A gazdaság sokkolódott, nyomtunk egy stop gombot” – mondta a közgazdász, rámutatva arra, hogy a piaci szereplők nem tudják mit hoz a jövő. Az 1929-es és 2008-as válságok pénzügyi válságok voltak, a jelenlegi azonban reálgazdasági válság, ahol a recesszió több szektort érint és „ez nagyobb problémákat is szül”

A minner.hu alapítója szerint az egészségügyi intézkedések lassítják a vírus terjedését, ezért az ellátórendszer túlterhelése megelőzhető. A karanténokkal párhuzamosan azonban áll a gazdaság is, de a legtöbb országban megfelelő ütemben kezelik a helyzetet.

„A kormányok nem keltenek pánikot”

– mondta Mándó, rámutatva, hogy pánik éppen akkor lenne, ha elharapózna a járvány. Szerinte még nyugodtak vagyunk.

„A vállalkozói szektor nem tud dolgozni, tehát a jelenlegi problémát sem tudja orvosolni.

A kormánynak kell intézkedéseket hoznia, ezt pedig a magyar kormány már elindította”

– dicsérte a kormány munkáját a szakértő, aki szerint a jelenlegi gazdasági védekezésre fordított összeg (magyar GDP 1%-a) elegendő lesz a helyreállításához. Véleménye szerint az állami pénzügyi támogatás elegendő lesz, ugyanis nagyrészt csak az árbevétel kiesést kell pótolni. „4000 szálloda van Magyarországon, amik teljesen bezárták a kaput; a vírus csak a turizmus-vendéglátás szektorban 130 ezer ember életére gyakorol hatást” – vázolta a nagyságrendeket Mándó, aki szerint a csőd utáni integráció nagyon hosszú lesz, a nemzetközi turizmus pedig lassan fog feléledni. 

A kérdés adott és el is hangzik: fel lehetett erre készülni? A válasz pedig egyszerű: „Nem”. Mándó szerint a vállalkozások többsége jelenleg 3-4 hónapos válságidőszakra van berendezkedve úgy, hogy sok esetben maximum az árbevétel 20%-os kiesésével számolnak. „Most ezek a mutatók bizonyos ágazatokban 0%-on állnak, a partnereknek tudsz felmondani, vagy felszámolod a vállalkozásodat” – emelte ki, rámutatva, hogy most minden vállalkozónak „össze kell húzni a nadrágszíjat”. A szakértő elmondta, hogy Kína lassan kezd helyreállni, miközben a világ többi része nem fogyaszt a vírus tombolása miatt,

„a kínai poharat pedig nem veszik meg Európában, ha bezárnak a boltok”.

Az amerikai és az európai kereslet csökkenését Kína is meg fogja érezni, a gyárakat pedig nehéz lesz ilyen körülmények között teljesen újraindítani. 

A fiatal közgazdász szerint egy állam és gazdaság akkor sikeres, ha a szolgáltatói szektor adja a GDP legnagyobb részét, a koronavírus pedig ezt a szektort is érzékenyen érinti azonban, ha a szolgáltatószektor kereslete elindul, gyorsan helyre tud állni a gazdaság.  „Szolgáltatást pedig online is lehet nyújtani – a túlélés feltételei adottak!” – zárta mondandóját Mándó.   

„A szállítmányozáson múlik jelenleg minden, ezt egyik kormány sem adta fel, hiszen Ferihegyen sem állt le a cargo forgalom” – mondta a szakértő, rámutatva, hogy most a keresletet kell aktivizálni, a gyorskölcsönök pedig erre megfelelő válaszként szolgálhatnak.

„Persze, a hitel rossz dolog, de most egy mankó, amivel lehet számolni”

– emelte ki Mándó, aki szerint a kormány által meghirdetett hitelmoratórium hatalmas könnyebbség az embereknek. „Nem megyünk moziba, nem költünk reggeli kávéra, sokat spórolhatunk.” 

A hiteltörlesztési moratórium „nagyon nagy fokú biztonságot ad; remélem utána jól fogunk termelni, nem lenne jó egy hitelválság”, hiszen már tavaly mindenki válságot kiáltott, ami más formában, mint vártuk, de el is jött. „Ezt a válságot pedig már nem lehet monetáris eszközökkel megoldani” – mutatott rá Mándó Milán.  

A szakértő tapasztalatai alapján sokan át tudtak állni a home office munkavégzésre, a cégek pedig sokszor el voltak úszva a munkával a járvány előtt, ezt a lemaradást most be lehet hozni. Azokban a szektorokban, ahol nincs home office, a helyzet nagyon válságos, Mándó elmondása alapján pedig az egyik konditermet üzemeltető ismerőse 100 ezer forintot veszít minden nap. A közgazdász kiemelte a helyzet pozitív oldalait is: ilyenek a home office és a modern technológiák bevezetése, a négynapos munkahét kísérlete, hiszen szerinte

„amit két év alatt nem tudtak bevezetni, azt most két hét alatt megoldották”

– a jövőbeli szándék az online munka irányába azonban kérdéses.  

A moderátor mindezek után feltette a tízmilliós kérdést: milyen döntéseket kell meghozni, hogy ne kerüljünk csőd közelbe? Mándó Milán szerint nagyon sok olyan vállalkozás fog csődbe menni, aminek csődbe is kellett volna már rég mennie, de ő személy szerint az őszinte és egyenes kommunikációt hiányolja a cégvezetés és az alkalmazottak között. „Tárgyalni kell, ez mindenkinek fontos. A partnerekkel is újra kell szerveznünk a közös munkát, legyen közös párbeszéd egy olyan esetben, amire senki sem tudott felkészülni” – zárta mondandóját. 

Maszkot viselő járókelők a tokiói tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án. T

okióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,09 százalékos veszteségben zárt. 

A KKV szektor helyzete a jelenlegi állapotban sokakat foglalkoztat. Itt az alapprobléma az, hogy sok vállalkozás van, ami nem tud hitelt felvenni.

„A hazai gazdaságban a kkv-k nincsenek eladósodva, ez a magyar kkv-szektor legnagyobb erőssége”

– emeli ki Mándó, aki szerint ez nem gazdasági megfontolás alapján alakult így, egyszerűen a magyarok félnek a hiteltől. 

Az ingatlanpiac a szakértő szerint nem dőlhet be, mert teljesen megállt. „Ingatlanáresésre számíthatunk a közeljövőben” – mondta a közgazdász, felhozva az Airbnb példáját, hiszen Budapesten a héten már 70-80 ezer forintért is lehetett kiváló lakásokat bérelni.

Sok lakás bérleti szerződését fogják felmondani, az Airbnb-piac felszabadulása miatt,

a turizmusban pedig mindenképpen csökkenni fognak az árak, „a válság után olcsóbban tudunk majd utazni”. Az építőiparban másfél-két hónapos kiesés a szakértő szerint 1-2 év alatt tud helyreállni, a projektek időben elhúzódnak, a munkavállalók hazamennek: az építőipar nehéz időszak elé néz. 

Mándó Milán a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerezte diplomáját. A fiatal közgazdász jelenleg több területen is tevékenykedik, fő tevékenységei közé tartozik a tőzsdei tanácsadás, marketing és üzleti modell tanácsadás és az oktatás. A minner.hu alapítójaként Magyarország egyik meghatározó online gazdasági portáljának a vezetője. A portált havonta 110 ezer cégvezető és vállalkozó olvassa, csak Milán az utóbbi hat évben több mint 3000 cikket írt gazdasági témákban, mindezt 12 éves tőzsdei tapasztalattal kiegészítve. 

A következő állomás a tőzsde volt, ahol elmondták, hogy 30%-ot esett az elmúlt egy hónapban az amerikai tőzsdeindex „és ez jelzi is, hogy tőzsdecrach van, az esés pedig még nem állt meg”.

Átlagosan 11 hónapig esnek a tőzsdeindexek, most a második hónapban vagyunk,

a vakcina kifejlesztése pedig egyértelmű határpont lesz a szakértő elmondásai alapján. „A tőzsde nem a pánik miatt csökkent, egyszerűen a vásárlói kedv hagyott alább” – mutatott rá Mándó kiemelve, hogy sokan nem a pánik miatt adnak el, hanem mert egyszerűen likvidtőkére van szükségük.  „Sokan mondják, hogy a kínaiak okozták a vírust, hogy bevásárolják magukat az amerikai cégekbe” – ez azonban Mándó szerint nem igaz, mert ha Kína megveszi a cégeket, akkor az árfolyamok nem mennek lefelé, ráadásul nem mindenki ad el, ezért döntő többséget sem tudnának a kínai spekulánsok szerezni. „A kínaiaknak nagyobb a gondjuk most, a gazdasági adatok hitelessége pedig megkérdőjelezhető” – mondta a szakértő, rámutatva, hogy a kínai kormány jelenleg saját országában folytat felvásárlásokat a folyamatos tőzsdei árfolyamzuhanás miatt. 

A benzinárak folyamatos esése sok problémát szülhet a jövőben. Vuhanban kitisztult az ég a leállás után, csak a vuhani karantén napi 3 millió hordó mínuszt jelentett, a kínai fogyasztás 20%-a tűnt el.  A szakértő elmondta, csak az Európai Uniós visszaesés 6 millió hordót tesz ki, miközben az oroszok és szaúdiak nem csökkentik a kitermelést, ezért akár egy olajválság is bekövetkezhet. „Az Egyesült Államokban a palaolaj kitermelést tette gallyra az olcsó olajár” – zárta mondandóját Mándó.  

***

Nyitókép: Kereskedők dolgoznak a New York-i Értéktőzsdén 2020. március 9-én. A világ tőzsdéin a koronavírus miatt végig söprő nagy árfolyamveszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kínában 3 Magyarországról érkezett kínainál állapították meg a koronavírus fertőzést.
Maradt nekünk itthon több tízezer kínaink, akik időzített bombaként fertőzik a magyarokat.
Tömeges megbetegedések lesznek.
Karantén a budapesti adó-és vámmentes Kínai Különleges Gazdasági Övezetben még most sincs.
A kínai hongkongáruházak tömve vásárlókkal.
1 hét múlva majd kihirdeti az akcióbizottság a mégvészhelyzetebb vészhelyzetet.
Eső után köpönyeg.
Csak pofáznak, de értelmes cselekvés nincs.

Túl sebezhető, túl neurotikus, túl instabil az egész globális pénzügyi rendszer.

Komoly krízisek bedöntik. Országok, tízmilliók egzisztenciája, élete veszélyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés