„A legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnünk” – járványügyi szakértő a Mandinernek

2020. március 19. 13:58
„A járvány olyan, mint a kétszer kettő, megvan a saját szabályrendszere, ami az összes járvány esetében nagyon hasonló” – mondja Ócsai Lajos a Mandinernek. A korábbi járványügyi főosztályvezető szerint megkerülhetetlen volt az iskolabezárás, még ha megítélése szerint későn is történt meg. A szakértővel az egészségügyi rendszer teherbírásáról, a rémhírekről és a járványok valóságáról beszélgettünk.

A beszélgetés a Mandiner ma megjelent hetilapjában olvasható nagy koronavírus-körképünk egyik fejezete

 

A megbetegedések száma felívelőben van, ennél egészen biztosan komolyabb lesz a helyzet – mondja lapunknak Ócsai Lajos, aki a Nemzeti Népegészségügyi Központ elődjének, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak a járványügyi főosztályvezetője volt 2005 és 2015 között.

Ócsai hangsúlyozza, hogy a megelőző intézkedések csak lassítják a járvány kialakulását, de nem szüntetik meg egyik napról a másikra a fertőzés terjedését. Ennek ellenére elengedhetetlenek az óvintézkedések, hiszen ha egyszerre történne nagyon sok megbetegedés, úgy az egészségügyi ellátórendszer nem csak Magyarországon, hanem sehol a világon nem bírná kezelni a súlyos eseteket. 

Mivel nem ismerjük eléggé a vírust, a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, ennek igyekeznek eleget tenni a világon mindenütt, így hazánkban is. Az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője szerint

megkerülhetetlen lépés volt az oktatási intézmények bezárása,

még akkor is, ha megítélése szerint késve történt is meg ez. Bár az eddigi tapasztalatok és kutatások szerint a legfiatalabbakra nézve a vírus szerencsére nem jár súlyos következményekkel, sokszor tünetmentesen továbbadják azoknak, akik számára a betegség végzetes is lehet. Ráadásul az óvodások, iskolások és egyetemisták a társadalom legmozgékonyabb tagjai, nekik van a legtöbb kontaktusuk – éppen ezért az iskolák bezárása nélkül nemcsak, hogy nem kiküszöbölhető, de kontrollálhatatlan, hogy kinek adják tovább a veszélyes kórt.

Ezért, amióta világ a világ, az oktatási intézmények bezárása a járvány megfékezésének leghatékonyabb módja, nem hiába szerepel az összes pandémiás tervben az első helyen. 

Késett az ország a tájékoztatással

A szakértő szerint a lakosság hiteles tájékoztatásával is nagy késésben van az ország. A fertőtlenítés, kézmosás, idősekre vigyázás fontosságára már akkor fel kellett volna hívni a magyarok figyelmét, amikor láttuk más országok kilátástalannak tűnő járvány elleni harcát.

Elengedhetetlen, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy miért ne menjen tömegbe és idősek közelébe, miért inkább a nagyobb és ne a kisebb boltokat részesítse előnybe, és miért ne utazzon tömegközlekedéssel, ha lehet, és miért ne vegyen részt bulikban.

„Első körben zárattam volna be a bulinegyedet és a szórakozóhelyeket”

– hangsúlyozza, hozzátéve, járványügyi múltja nem engedi, hogy a járvány megítélésén túl más szempontokat is figyelembe vegyen, vagyis a bezárást anélkül javasolja, hogy nem veszi figyelembe a gazdasági hatásokat. 

„Öt éve nyugdíjas éveim töltöm, így nem látok bele, hogy az egészségügyi rendszer hogyan bírja a terhelést” – mondja kérdésünkre. Munkássága alatt az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek hála naprakészen tudták, hogy mennyi eszközük van biztonsági tartalékban a különböző vészhelyzetekre. Ezek a készleten lévő eszközök mozgósíthatók voltak. Példának említi a ’90-es évek végén a honvédségnél tomboló gennyes agyhártyagyulladás-járvány időszakát, amikor is a készletgazdálkodási intézettől hoztak Bács-Kiskun megyébe lélegeztetőgépeket.

A lélegeztetőgép nem csak akkor, most is nagy segítség, hiszen a vírus ellen sem oltás, sem gyógyszer, sem oki terápia nincs,

az orvosok a légzéstámogatásban tudnak segíteni. 

A sebészi maszkok és a járvány

Az egészségügyi személyzet védőfelszerelése kapcsán elmondja, a sebészi maszkok nem alkalmasak a járvány elleni védekezésre. Szerinte nagy járványügyi kockázat, hogy ilyen eszközökkel, vagy rosszabb esetben védőfelszerelések nélkül kezelik a betegeket. Eleve kevés orvosunk és egészségügyi szakdolgozónk van, nem beszélve arról, hogy a háziorvosok ötven százaléka hatvan év fölötti, vagyis kiemelt kockázatú.

„Jobb bele sem gondolni, mekkora káoszt okozhat, ha a leginkább érintett korosztály védőeszköz nélkül dolgozik, hiszen esetlegesen megfertőződve nemcsak kiesik a munkából, de a fertőzést – tudta nélkül – bárkinek tovább tudja adni” – folytatja Ócsai. 

„Sajnos rendkívüli gyorsasággal terjed a rémhír és a hülyeség az interneten, és rettentő sok követőt talál”

– mondja arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt napokban többszörösére emelkedett a klorokin hatóanyagtartalmú gyógyszerek iránti kereslet, annak reményében, hogy ezek a szerek használnak.

Ócsai szerint nemcsak ezek, de a vitaminok is haszontalanok a vírus ellen a normál, vegyes étrendet követőknél. Szerinte a szervezet, ha nem tud reakcióképes lenni a vegyes étrenden belüli vitaminok mellett, akkor egyébként sem fog tudni, ezen pedig vitaminokkal sem tudunk segíteni. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy más kérdés, ha valaki szélsőséges étrendet követ, jó, ha vitaminnal megtámogatja, de egyébként nincs jelentősége.

Összegzésként elmondja, hogy a járványügyi intézkedések hatékonyak tudnak lenni, még egy ilyen többismeretlenes vírus esetében is, mint a korona.

„A járvány olyan, mint a kétszer kettő, megvan a saját szabályrendszere, ami az összes járvány esetében nagyon hasonló”

– szögezi le. Adott a kórokozó, az arra fogékony szervezet, és a közvetítőközeg, és az is sejthető, hogy fog viselkedni a vírus. „Ehhez kell szabni a kabátot, mert ha így teszünk, meg lehet szüntetni. Ha viszont nem ezt követjük, és nem úgy hozzuk meg a szabályrendszert, akkor baj van” – hangsúlyozza.
 

Összesen 204 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol van a kíttűűűnőőőő sokatdíjazott propagandaújságíró Bencsik András, aki szerint az egész biológiai fegyverrel vívott világháború csak egy papírtigris?
Bencsik András bújj elő!
Légy férfi!
Védekezz, magyarázz, hazudj, csalj, lopj, de állj ki a néped elé!

Válaszok:
pollip | 2020. március 19. 19:37

A szakértő szerint a lakosság hiteles tájékoztatásával is nagy késésben van az ország.

Tessssék?
Az ország tájékoztat vagy a nemzeti hazafias kormányunk?

Az országot egyébként nem is lehet leváltani.
A kormányt lehet leváltani.
Szóval nem kell a propaganda a hiteles tájékoztatásról meg a késésről.

Hol a gócpont???
A józsefvárosi kínai piacon?
Miért a nagy titkolózás, urak?

"A korábbi járványügyi főosztályvezető szerint megkerülhetetlen volt az iskolabezárás, még ha megítélése szerint későn is történt meg."

a "még ha" nem indokolt (helyesen "és" lenne), de ettől még erről van szó.
a járvány kordában tartásában súlyos mulasztásokat követett el a kormány. múlt hét óta lényegesen jobb a helyzet, de továbbra sincs elég tesztelés.

azok a kelet-ázsiai országok, akik sikeresen kezelték a vírust, mind egyből drasztikus lépéseket hoztak, rengeteg teszttel, a fertőzötteket izolálva.
a magyar kormány ehelyett idegenellenes propagandára használta a vírust, és még múlt héten is a drasztikus lépések (és az orvosi kamara) ellen hangolta a közvéleményt. eközben pedig kicsúszott az időből.

a kormány titkolózása, a tesztelés visszafogása és az elkésett intézkedések miatt az emberek nagy része még ma sem érti, hogy az olasz pályán vagyunk.
ha nem kezdi el komolyan venni a vírust a kormány és a nép, akkor rövid úton annyi beteg lesz magyarországon is, hogy azt nem bírja az egészségügy.
olaszországban az orvosoknak arról kell dönteni, hogy melyik fuldokló betegnek jut lélegeztetőgép és melyik hal meg. egyelőre nem úgy tűnik, hogy ezt a helyzetet sikerül magyarországon elkerülni.

amikor múlt héten írtam itt ezekről, a mandinerközösség nem győzött lehurrogni és a kormány felelősségét hárítani. remélem azóta már itt is átérzik az emberek, hogy milyen súlyos a helyzet, és milyen súlyos hiba volt késlekedni, és nem tanulni az olaszországi és kelet-ázsiai tapasztalatokból.

magyarország az inkompetencia országa, ahol inkompetens vezetők döntenek rövidtávú érdekek alapján, a nép pedig jobban hisz nekik mint a hozzáértőknek. ennek néha súlyos ára van.

Az egész világ megszívta a járvánnyal, még az általad imádott liberális nyugat is, erről nem hallottál?Ott kiket váltanál le? Egy szinten állsz Arató Gergellyel, aki azt találta felróni, hogy a kormány nem tudta megakadályozni a járványt. És ti ezzel az ésszel akartok kormányt váltani.

aki hozzáértő: az orvostársadalom (jelen helyzetben az orvosi kamara által képviselve), a magyar tudományos akadémia és intézetei, illetve témától függően egyéb szakmai szervezetek.
arról lehet felismerni őket, hogy komoly és a szakma által elismert tudás és életút áll az illető mögött abban a témában amiben nyilatkozik.

aki nem hozzáértő: szinte tetszőleges magyar politikus. tetszőleges újságíró a kormánymédiában tetszőleges területen. szinte tetszőleges egyéb újságíró szinte tetszőleges területen. tetszőleges megmondóember.
arról lehet felismerni őket, hogy olyasmiről fogalmaznak meg véleményt, amivel soha nem foglalkoztak.

a vezető politikusok sajnos mindenhol többnyire az utóbbi kategóriába esnek, és a megúszásra játszanak a megfelelő tanácsok megfogadása helyett.

falus ferenc járványügyi kompetenciáit nem ismerem, nem tudom, mennyire számít szakértőnek a témában, de az biztos, hogy vannak olyanok, akiknek több tapasztalatuk van a jelenlegi járvány kezeléséről (pl. szingapúrban, olaszországban)

Pár hónap és nem marad a cigányoknak öregezni való?

Itt egy táblázat, mely ősszefoglalja-összehasonlítja a házi készítésű maszk a sebészeti maszk és az FFP3 maszk hatékonyságát a kísérlet élőtt és kísérlet után:

https://journals.plos.org/plos..

Az a csengőhang valahogy más miatt szól most Olaszországban:

https://www.portfolio.hu/gazda..

Per pillanat semmilyen védőoltás nincs még a koronavírus ellen.

A másfél milliárdos Kínát leelozte az ötszáz milliós Európa megbetegedésben és halalozasban.
A védő eszközöket Kína adja az európai országoknak, Brüsszel meg semmit!!!!!
Ha Brüsszel normális lenne, egy hónappal ezelőtt elkezdtem volna megszervezni a hianycikkek gyártását.

Lehet, hogy én nagyon konzervatív vagyok, de másmilyen fajtában én nem bízok.

https://www.pbs.org/newshour/w..

Nincs nagy difi, de úgy 80%-a a halottaknak 70 felett volt, azaz nem csak az aggastyánokat fenyegeti a kór. ( E szerint nem 99% 80 felett...) A maradék 20% meg még 70 alatt volt.

Nagyrészt egyetértek. Láttam egy táblát a "késésekről". Mi reakciósebességben közepesek voltunk. Az olaszok, osztrákok, svájciak sokkal lassabban reagáltak, biztos a virágzó siszezon miatt. A kisboltokkal kapcsolatban írtakkal is egyetértek, nem értem miért jobb egy hodályban rengeteg emberrel együtt vásárolni, mint egy kicsiben kettővel.

ez egy félreértés. nem orbánt gyűlölöm, hanem azt az inkompetencia-kultuszt amit meghonosított.

2009-ig a féltudású magyar elit uralkodott a közéleten. (vö. https://index.hu/velemeny/jegy.. )
orbán viszont a tudatlanságot tűzte zászlajára. nemcsak a féltudású elittel szállt harcba, hanem a valódi tudással, valódi szakértőkkel, valódi tudósokkal, valódi orvosokkal, valódi teljesítménnyel.
ez bűn, és a koronavírus-válsághoz hasonló helyzetekben meg is lehet a böjtje.
ma már csak reménykedni lehet abban, hogy a járvány nem fogja tesztelni a magyar egészségügy teherbíróképességét.

Megint te vagy az első?

Kínában egyáltalán nem "múlt el teljesen", ma is jelentettek újabb 45 fertőzöttet, csak az már kevesebb mint mondjuk a napi 1000. A tünetmentesek attól még terjeszthetik, és terjesztik is, de a gazdaság felpörgetése miatt be kell indítani az életet. Még vagy 6.000 embert kezelnek a milliós nagyvárosokban, és még sok száz meg fog halni. Hogy vidéken hány ezer, tízezer ember pusztul el még, sosem fogjuk megtudni.

Olaszországban úgy van "lecsengőben", hogy az elmúlt 24 órában már nem 650-en haltak meg, mint tegnap, hanem csak 560-an. Már több halott van, mint kínában, és a hadsereg szállítja a holttesteket az országban szerteszét a krematóriumokba, mert el kell tüntetni a fertőző tetemeket.
Igaz, 6000 új fertőzöttet jelentettek CSAK mára, míg tegnap 4000-et, de ez ugye csupán 50% os növekedés, ami már majdnem hogy stagnáció.

Az se zavarjon, hogy 40 nap alatt két=2 fertőzöttből 41.035 lett, és hogy több a halott mint Kínában.

Az összes fertőzött országban Kínán kívül exponenciális a növekedés.

30 nap leforgása alatt
USA 15 ---- 11.224
Németország 14 ----- 15.320
Franciaország 12 ---- 9.119
Kanada 9 ---- 800
Spanyolország 2 ---- 17.963

Tehát nem mindegy, hogyan reagálnak a hatóságok. Főleg a sűrűn lakott területeken, illetve a sokat utazók környezetében.

Szóval te vagy itt a gagyi.

Ez milyen válasz volt?
Gyáva.

"Falus arról beszélt, hogy a társadalom 2/3-a fogja megkapni. Merkel pedig, az ottani főorvos véleménye alapján 70%-ról beszélt."

Lehet, hogy Falus-nak igaza van. Nemrég olvastam, hogy koronavírus terjedési képessége 2,3. Ami annyit jelent hogy 1 fertőzött átlag 2,3 másik embernek adja át a fertőzest. Az hogy minden ember megkapja a fertőzést, csak idő kérdése. Az ember viszont viselkedésével ezt a számot lejjebb tudja vinni. Ha kisseb is ez a szám, de nagyobb mint 1, akkor is minden ember mefertözik, csak ez a folyamat tovább tart. Ebből kifolyólag a megoldás ott van, ha ezt a számot 1 alá szorítják. Mondjuk 0,9-re. De ez viszont rendkívül szigorú szabályokat igényel beleértve a karanténokat is.

Válaszok:
emhem | 2020. március 20. 0:34

Szerintem is a tesztelés rendkívül fontos. Ez ad képet arról, hogy a járványellenes döntések elegendőek, vagy sem (egy bizonyos időeltolással), és főleg azt jelzik, hogy mikor lehet enyhíteni a jáárványellenes intézkedéseken. Minél több a teszt, annál pontosabb a kép. Lehet, a koronavírusnál az RO1 alá szorításához az fog kelleni, hogy mindenki kivétel nélkül védekezzen (arcmaszk, kesztyű), ami szinte lehetetlen de legalább meg kéne próbálni. Vanak országok, ahol kötelező a használata közterületeken. Mindenesetre, az akármilyen védelem is sokkal több mint a semmilyen.

nem hagyhatjuk, hogy a társadalom 2/3-a megkapja a vírust.
az csak magyarországon legalább 40ezer halottat jelentene. (de ha túlterheli az egészségügyet - amire bőven lenne esély -, akkor talán 200ezret is)

Válaszok:
Himalája | 2020. március 20. 1:11

Igazad van, nem hagyhatjuk. Ezért kell harcolni. Ebben az esetben a kisemberek úgy tudnak harcolni, hogy védik önmagukat, hogy ne fertöződjenek meg. Ezáltal másokat is védenek, mert nincs fertőtésük, melyet másoknak esetleg átadnának. A kisember úgy tud harcolni, hogy arcmaszkot, kesztyűt használ, azokat gyakran cseréli, vagy fertőtleníti. A kormánynak pedig azért kéne harcolni, hogy az egészségügy minél több tesztet végezhessen, hogy tudják hol vannak a gócpontok és megfelelőek-e az intézkedések, hogy legyen elegendő lélegeztető gép, legyen elegendő ápoló, orvos, betegágy stb.

Szerintem az időszakban, amikor Dr. Ócsai Lajos 2005. áprilistól 2015. január végéig vezette az OTH Járványügyi Főosztályát semmivel sem volt nagyobb a készlet, személyzet az egészségügyben, mint most.
Sőt! 2004-2008 között az egészségügyben 26 ezer fő leépítés történt, amely létszám ma is hiányzik. A létszámcsökkentésből eredő béralap meg kézen, közön eltűnt.
A koronavírussal kapcsolatos járvány.

Először is nézzük az időrendet.

Hivatalos belső dokumentum szerint egy 55 éves páciens lehetett az első, akit 2019. november 17-én megfertőzött az új koronavírus.

2019. december 12-én egy új, korábban emberben nem azonosított, rendkívül patogén koronavírustörzs (SARS CoV 2) jelent meg Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. A gyorsan terjedő járványos megbetegedések lefolyásakor néhány esetben akut légúti distressz-szindróma (ARDS wd) is jelentkezett a betegeknél.

2020. január 5-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi regionális irodája értesítést kapott Vuhanból ismeretlen okú tüdőgyulladásos betegek csoportjáról, akiknél a klinikai tünetek elsősorban a láz, néhány betegnél a légzés nehézségekbe ütközik és mellkasi röntgenfelvételek mutatják mindkét tüdő invazív lézióját.
Forrás: wiki

Mindezek figyelembevételével az elsődleges mulasztás a WHO és az EU részéről történt.
a.) 2020 januártól le kellett volna állítani a migrációt és az EU külső határán egészségügyi ellenőrző állomásokat kellett volna felállítani.
b.) 2020 januárjában a WHO-nak és az EU-nak intézkedni kellet volna, hogy a szükséges orvosi felszereléseket gyorsított ütemű elállítására álljanak át a gyártók. Árszabályozást kellett volna bevezetnie az EU-nak és a tagországoknak felé folyamatosan elosztani a készleteket.
c.) 2020 februárban az EU-nak el kellett volna rendelni, hogy a tagországok a határaikon egységesen végezzenek ellenőrzést.
d.) 2020 márciusban az EU-nak intézkednie kellett volna a tagországok felé, hogy egységesen állítsanak fel karanténokat, vezessenek be személyszállítási korlátokat.
e.) Mindezek finanszírozásának a megsegítésére az EU költségvetésében megfelelő összeget kellett volna elkülöníteni 2020 februárjában.
Mindezeket az EU elmulasztotta, a tagországokat magára hagyta, a koordinátor szerepét elhanyagolta, nem teljesítette.
Kijelenthetjük, hogy az EU alkalmatlan volt a pénzügyi válság, a migráció kezelésére és most alkalmatlannak bizonyult a járvány kezelésére is.

Erről azonban kevesen beszélnek, mert sok személynek van néhány téglája a mulasztásban. Így megint a tagországokra kenik a mulasztást.


Nem arról kellene beszélni, hogy nincs tervbe a kijárási tilalom elrendelése, hanem arról: amennyiben a megjelölt korcsoportok az előírásokat megszegik, nem tartják be, kijárási tilalom lesz elrendelve. Ez vonatkozik az idősekre és az iskolásokra egyaránt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés