Európában csak minden harmadik vezető beosztást töltenek be nők

2020. március 8. 14:49
Magyarországon ez az arány 42%.

Az Európai Unió tagállamaiban a vezető beosztásban dolgozók csupán egyharmada nő, Magyarországon azonban jóval nagyobb ez az arány, a vezetői pozíciókat 42 százalékban nők töltik be – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) a nemzetközi nőnap alkalmából közzétett felméréséből.

2019-es adatok szerint az EU 27 tagállamában 6,7 millió ember töltött be vezető pozíciót, közülük 4,3 millió volt férfi és 2,4 millió nő. A tőzsdén jegyzett uniós vállalatok esetében a magas beosztású vezetőknek csupán a 18 százaléka nő, az igazgatótanácsokban pedig 28 százalék a nők aránya. Miközben az Európai Unióban a foglalkoztattak mintegy fele nő, a vezetői állásokban a nők alulreprezentáltak – hívta fel a figyelmet az Eurostatnak a nemzetközi közleménye.

A női vezetők aránya 2019-ben Lettországban volt a legmagasabb, 53 százalék. A balti államot Bulgária 49 százalékkal, majd Lengyelország (48),  Észtország (46) és Szlovénia (44) követi. Magyarország Litvániával és Svédországgal azonos arányban – 42 százalék – foglalkoztat nőket vezetői státuszban. A legkisebb arányban Luxemburgban vannak a nők vezető beosztásban: az Eurostat mindössze 15 százalékot mért a valamivel több mint félmillió lakost számláló nagyhercegségben.

Az 2019-es kimutatás szerint az uniós tagállamokban a vezető beosztásban dolgozók csupán egyharmada nő, ez az arány 2012 óta változatlan.

(MTI)
 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nők és a férfiak biológiailag különböző lények. A nők ha eléggé egyenjogúak, akkor azt csinálják ami igazán érdekli őket: családot alapítanak, háztartást vezetnek és gyereket nevelnek. Nem véletlen, hogy a skandináv nők arányaiban jóval kevesebben választják a mérnöki hivatást, mint a harmadik világ női.
Az átlagosan majd két gyerekszülés olyan hendikepp, amit a teljesítményre hangolt szabadversenyes kapitalizmus nem méltányol. A legjobb teljesítményt nyújtók között a cikkben vázoltabbnál nagyságrenddel nagyobb különbségek vannak: matematikusok, Nobel-díjasok, fizikusok, villamosmérnökök, programozók, feltalálók, sakk-nagymesterek, politikusok, zeneszerzők, karmesterek- hogy csak párat említsek.

Most már a nőnap is erről a kibaszott komcsi egalitárius köcsögségről fog szólni?

Minél több nő van eddig férfi többségű munkahelyen, annál kevesebb gyerek születik.

Magyarországon 11,2 százalékkal kerestek átlagban többet a férfiak. Az uniós átlag 14,3 %.
https://hvg.hu/kkv/20200308_Im..

Az, hogy valaki nő, már önmagában felülírja az alkalmasságot? Csak azért, mert most ezt kell hirdetni, ez a trendi? Ha Kunhalmi Ágnesre, Bangóné Borbély Ildikóra, Szabó Tímeára, Széll Bernadettre gondolok, már érvek sem kellenek, ők adják az élő cáfolatot.

Ha esetleg egy takarító cégnél dolgozol, akkor érthető a példád, ilyen helyeken a nők felülreprezentáltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés